Hozzávalók:
A piskótához:
- 6 tojás
- csipetnyi só
- 25 dkg cukor
- 12,5 dkg liszt
- 12,5 dkg étkezési keményítő
- 1 teáskanál sütőpor
- 0,5 dl narnacslikőr (vagy narancslé)
A krémhez:
- 20 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg darált mandula
- 2-3 evőkanál keserű kakaó - ki hogy szereti
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat szétválasztom. A fehérjéket a sóval és 5 dkg cukorral kemény habbá verem. A sárgájukat a maradék cukorral kikeverem, s mikor már habos, akkor apránként hozzákeverek 5 evőkanál langyos vizet. Végül összeforgatom a többi hozzávalóval.
A sütőt 150 fokra előmelegítem. Egy kapcsos tortaformát kivajazok vagy sütőpapírral bélelek, beleöntöm a nyers tésztát. 10 percig 150 fokon sütöm, majd felveszem 180 fokra, így sütöm még 30 percig. Mikor pedig kész, akkor a kikapcsolt sütőben hagyom még 15 percig pihenni, mielőtt kivenném.
A krémhez a cukrot 1 dl vízzel sziruppá forralom. Mikor már nem forró, de még langyos, akkor apránként a feldarabolt vajhoz adom, és úgy keverem habosra. Ha egyenletes állagú, akkor jöhet hozzá a mandula és a kakaó.
Összeállítás: A piskótát egy nagy és éles késsel 3 vagy 4 lappá vágom. A lapokat enyhén meglocsolom valamilyen alkohollal (ha gyerekek is eszik, akkor az alkoholt először felforralom), én narancslikőrt kanalaztam rá. Majd betöltöm a lapokat úgy, hogy egy kevés a tetejére is maradjon.
Megjegyzés:
Igazán másnap lesz finom - hidegen fogyasszuk, amíg a krém nem puhul fel!