Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2018.03.30. - Nagypéntek van



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: péntek, 2018. március 30. Nézettség: 222

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

péntek, 2018. március 30. 22:28
Nagypéntek van............
péntek, 2018. március 30. 22:29
Ez az egyházi év legcsendesebb napja. A hívők Jézus kereszthalálára emlékeznek. Ezen a napon a katolikus egyház szigorú böjt megtartását kéri a hívektől. A templomokban elhangzik a lamentáció.
Már nagycsütörtök este elvégezték a templomokban az oltárfosztást. A csütörtök esti szentmise végén a pap minden díszétől megfosztja az oltárt, és ez így marad a nagyszombati liturgiáig.
péntek, 2018. március 30. 22:29
A nagypénteki szertartás alatt a szabadkai Szent György Templom oltárán sem volt sem kereszt, sem terítő, sem gyertya. A hívek nagypénteken önmegtagadással fejezik ki szeretetüket Jézus iránt. A 18 és 60 év közöttiek háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól, valamint 14 éves kortól a húsételek fogyasztásától is tartózkodniuk kell. Ezen a napon maga Jézus, az örök főpap mutatja be az áldozatot. A bor és a kenyér átváltoztatása elmarad ezen a napon. Helyén a szentkereszt felmutatása áll. A keresztúti szertartáson a hívők Jézus szenvedésének állomásait idézték fel.
péntek, 2018. március 30. 22:29
Az igeliturgián elhangzott a passió, Jézus szenvedéstörténete. A szertartást ilyenkor egyszerű könyörgés zárja. Áldás és elbocsátás sincs.
A harangok már nagycsütörtökön elhallgatnak. A harangok Rómába mennek. Ettől kezdve a húsvéti vigília Glóriájáig sem harang, sem csengő, sem orgona nem szól. Legközelebb csak nagyszombaton.
4 megjegyzés | 1 / 1 oldal