A gyógynövény kifejezést általában olyan növényekre alkalmazzuk, amelyek betegségek kezelésére, gyógyítására, megelőzésére használhatóak. E növények lehetnek vadon termők, vagy temesztettek. Hatóanyagai a növény különböző részeiben, levelében, gyökerében, termésében, virágában, kérgében, szárában, vagy magjában találhatóak. Egyazon gyógynövény különféle részei más- más hatóanygot tartalmazhatnak.

 
csütörtök, 2013. március 14. 16:31, Nézettség: 4398

Január Zöldségeskert: Lóbab vetése, a kert egy darabját letakarhatjuk fóliával a korai vetéshez. A fóliás hajtatásra szánt burgonyát csíráztassuk melegebb helyen. Amennyiben a talaj nem fagyos, nem sáros, ültethetünk rebarbarát. Gyümölcsös: Szükség szerint rázzuk le a nehéz hótakarót a fákról. Díszkert: Fejezzük be a fagyhatást igénylő magok vetését - az alpesi növényekét is.

csütörtök, 2013. március 14. 14:24, Nézettség: 4015

Zöld-doktorok A közönséges szobanövények hatékonyak a beltéri légszennyezés tisztítása ellen vívott harcban.

csütörtök, 2013. március 14. 14:14, Nézettség: 4169

Az előző évek tapasztalata alapján egyre nagyobb a jelentősége, erről próbáljuk meggyőzni erről a vevőket. Sokan csak a tavaszi lemosást ismerik, ott is főleg az olajos kezelést. A tankönyvek szerint 50%-os lombhullásnál kezdjük a munkákat. Később is, fagymentes napokon elvégezhetjük. A leváló levelek az alapjuknál friss nyílt sebeket hagynak az ágakon.

csütörtök, 2013. március 14. 13:34, Nézettség: 4184

A levéltetvek táplálkozásuk során szívogatják a növény leveleit, amik görbülnek, torzulnak, színük, alakjuk eltér a normálistól. A levéltetvek mézharmatot választanak ki, amelyet darazsak, hangyák látogatnak, a korompenész megtelepszik rajta, aminek következtében megfeketedik a levél, és sokszor a termés is értéktelenné, fogyaszthatatlanná válik.

csütörtök, 2013. március 14. 13:26, Nézettség: 3741

Hogyan tudjuk a kártevőket kordában tartani? A növényeket megtámadó betegségek, kártevők között kiigazodni egyre nehezebb. Se szeri, se száma a gombás-vírusos-rovarkartévős problémáknak. Ilyenkor legtöbben már nyúlnak is valami méregért, attól remélve a megoldást. Ha egy mód van rá, a házi kertekben kerüljük a gyakori növényvédő szeres kezeléseket.

szerda, 2013. február 27. 12:24, Nézettség: 3397

10 tanács, hogy "biomamivá" válhassunk...   Egyre inkább bebizonyosodik, hogy nekünk magunknak kell tennünk valamit, hogy a Földnek legyen jövője, hogy gyerekeink ne elsivatagosodott vidéken éljenek, hogy az évszakok ne tűnjenek el.

kedd, 2013. február 19. 10:09, Nézettség: 3214

Kövér porcsin (Portulaca oleracea)   A legtöbben csak úgy ismerik: gaz Valójában: Csupasz, 30 cm magas, évelő növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt nyersen is és főzve fogyasztják.

hétfő, 2013. február 25. 01:53
Eddig kigyomláltam, egész nyáron küzdöttem vele. Meg fogom kóstolni...
Érdekes infó, köszönöm!
szombat, 2012. szeptember 22. 22:49, Nézettség: 2458

Az őszibarackot joggal nevezhetnénk a magyarok kedvenc nyári gyümölcsének. Júniustól szeptemberig, szinte az ország egész területén megterem. Népszerűsége ellenére azonban kevesen tudják, hogy az egészségre is kedvezően hat, sőt, még a kozmetikai iparban is egyre gyakrabban hasznosítják. Az őszibarack lédús húsában A-, B-, C-vitamin, magnézium, foszfor és kalcium is található.

szombat, 2012. szeptember 22. 22:41, Nézettség: 2113

Fűszernek kell tekintenünk, hiszen nagyon kevés mennyiség is elég belőle, hogy íze meghatározó legyen. Kilónkénti ára fajtától függően 10 ezertől egészen 500 ezer forintig terjed. Hazánkban évi ötszáz kilót értékesítenek belőle. Ma igazi luxuscikknek számít az egyedülálló gasztronómiai élményt nyújtó szarvasgomba.

kedd, 2012. január 17. 11:35, Nézettség: 4598

Az Osteoarthritis ( Magyarországon általában arthrosisnak nevezzük; gyulladásos ízületi betegség panaszai és tünetei) vizsgálata közben jutottak erre az eredményre a Kalifornia Egyetem és a Fredericksburg kórház munkatársai és az eredményeket a közelmúltban publikálták a Osteoarthritis and Cartilage című magazinban. Az arthrosis gyakori formája az ízületi bántalmaknak.

vasárnap, 2012. december 23. 16:34
Nekem van őrölt csipkebogyóm. Fűszerként használom, más őrleményekkel és sóval keverve. Nagyon finom. Egy ízületi beteg ismerősömnek adtam a csipkeporból és pár hónap rendszeres szedés után azt meri mondani, hogy nem romlott az állapota, lehet hogy kicsit javult is.
304 bejegyzés | 11 / 31 oldal