A gyógynövény kifejezést általában olyan növényekre alkalmazzuk, amelyek betegségek kezelésére, gyógyítására, megelőzésére használhatóak. E növények lehetnek vadon termők, vagy temesztettek. Hatóanyagai a növény különböző részeiben, levelében, gyökerében, termésében, virágában, kérgében, szárában, vagy magjában találhatóak. Egyazon gyógynövény különféle részei más- más hatóanygot tartalmazhatnak.
A szántóföldön (4 cikk)
Egykomponensű kúrák (8 cikk) Erdők-Mezők kincsei (21 cikk) Fűszernövények (26 cikk) Gabonák (10 cikk) Gazok vagy mégsem? (10 cikk) Gyógyreceptúrák (49 cikk) Gyümölcsök - Zöldségek (50 cikk) Kertészkedés, Környezetvédelem,Természeti kincsek, Természet-esen (132 cikk) Méz (3 cikk) Virágok (20 cikk) besorolás nélkül (2 cikk)
Archívum
|
hétfő, 2010. november 29. 04:29, Nézettség: 1724
Szent Hildegárd receptje. „Ha mindenütt fáj, szaggat, igyál éhgyomorra, fõleg reggeli elõtt, de akár minden étkezés elõtt tiszta fodormentalevelet borban. Néhány napon át egy-egy kortyot. Majd tarts szünetet, amíg a hatása tart. (Kb. 2 evõkanálnyi összevágott fodormentalevél fél liter borban áztatva.)„ hétfő, 2010. november 29. 04:29, Nézettség: 1693
Szent Hildegárd receptje. Gilisztaűzõ varádics levelének levét borba kell önteni, annyit, hogy kellemes itallá váljék. Ebbõl naponta többször néhány kortyot kell fogyasztani hosszabb idõn keresztül. hétfő, 2010. november 29. 04:29, Nézettség: 1653
Szent Hildegárd receptje. Fél kávéscsészényi fehérbort kis edényben tûzön felforralunk, a kávés-csészében kevés hideg vizet tartunk készenlétben, a gyorsan forrósodó bor mellett állunk, és közvetlenül a forrás elõtt beleöntjük a hideg vizet. Rögtön levesszük a lángról, beleöntjük a kávés-csészébe és kortyolva megisszuk. hétfő, 2010. november 29. 04:28, Nézettség: 1651
30 g friss rozmaring- és 10g zsályalevelet leöntünk 1 liter száraz vörösborral, melyet elõzõleg majorannával, fahéjjal és korianderrel fûszereztünk. A keveréket egy hétig állni hagyjuk, majd reggel és délben egy pohárkányit mézzel fogyasztunk belõle. Alacsony vérnyomásra. hétfő, 2010. november 29. 04:28, Nézettség: 1663
Fehér ürömfű, borsmenta, rozmaring, narancshéj, fahéj, szegfűszeg keverékét édes borban áztatjuk. Két-három napig érleljük, meleg helyen. Leszűrjük, üvegekbe töltjük. Emésztésjavító, „gyomorkeserû”. hétfő, 2010. november 29. 04:27, Nézettség: 2236
Zelenyák János: „A citromlé borban fõzve hasat indít és kitűnõ izzasztó szer.” hétfő, 2010. november 29. 04:26, Nézettség: 1414
Készítése: Hideg vízbe tesszük a fejessalátát és félig lefedve kis lángon fõzzük 5 percig. Lefekvés elõtt egy pohárral iszunk a langyos fõzetbõl. Hörghurutra. hétfő, 2010. november 29. 04:26, Nézettség: 3002
Sovány túróhoz pár csepp ecetet és annyi tejet adunk, hogy kenhetõ legyen. Kenjük egy vászondarabra, a felhasználásnak megfelelõen. (Nyakra kisebb, mellkasra nagyobb) Tegyük fel a gyulladt, fájó testrészre. Folpackkal szigeteljük. Meleg ruhával rögzítsük, tartsuk melegen. Addig maradhat fenn, amíg a túró megszárad. Két nap múlva ismételhetõ, ha szükséges. Hörghurut, gégegyulladás. hétfő, 2010. november 29. 04:26, Nézettség: 2467
Héjában fõtt krumplit péppé nyomunk, egy kendõre kenjük. A gyulladt testrészre kötjük. Meleg kendõvel átkötjük, rögzítjük. 1 óra hosszat maradjon fenn. Szükség szerint ismételhetõ. Gégegyulladásra, tüdõgyulladásra, puffadásra, kelésekre. hétfő, 2010. november 29. 04:25, Nézettség: 1812
Lenmaglisztet forró vízzel vagy tejjel péppé fõzzük és lenvászon közé téve amilyen melegen csak bírjuk a beteg testrészre kötjük. Felhasználjuk kelések, furunkulus, stb. érlelésére, lágyítására, Epegörcsre. |