A gyógynövény kifejezést általában olyan növényekre alkalmazzuk, amelyek betegségek kezelésére, gyógyítására, megelőzésére használhatóak. E növények lehetnek vadon termők, vagy temesztettek. Hatóanyagai a növény különböző részeiben, levelében, gyökerében, termésében, virágában, kérgében, szárában, vagy magjában találhatóak. Egyazon gyógynövény különféle részei más- más hatóanygot tartalmazhatnak.
A szántóföldön (4 cikk)
Egykomponensű kúrák (8 cikk) Erdők-Mezők kincsei (21 cikk) Fűszernövények (26 cikk) Gabonák (10 cikk) Gazok vagy mégsem? (10 cikk) Gyógyreceptúrák (49 cikk) Gyümölcsök - Zöldségek (50 cikk) Kertészkedés, Környezetvédelem,Természeti kincsek, Természet-esen (132 cikk) Méz (3 cikk) Virágok (20 cikk) besorolás nélkül (2 cikk)
Archívum
|
hétfő, 2010. november 29. 01:55, Nézettség: 2787
Az ókori görögök azt tartották róla, hogy képes megõrizni, fenntartani, sõt megerõsíteni az egészséget, fokozni a boldogságot. Levesbe téve megelőzi a belekben a gázképződést és az emésztési zavarokat. Külsőleg vászonba takarva pakolásként a mellkasra téve enyhíti a hörghurutot és a köhögést. hétfő, 2010. november 29. 01:54, Nézettség: 1620
Magja étvágygerjesztõ, gyomorerõsítõ, szélhajtó. Teának, levesnek fõzhetjük. Köményolaj - szapora szívdobogás, gyomoridegesség, gyomorgörcs, felfúvódás, menstruációs görcsök ellen belsõleg segít. Külsõleg bõrparaziták ellen használ, jó antiszeptikus száj- és fogápoló. hétfő, 2010. november 29. 01:53, Nézettség: 2565
Étvágyjavító, emésztésserkentõ, vértisztító, hurutoldó, idegerõsítõ, felfúvódást szüntetõ, bél- és epebántalmak ellen hatásos. Gyermekek jóízû szélhajtó és hurutoldó teája. Ánizsolaj - általános mûködésszabályozó, élénkítõ. Hatásos idegi eredetû emésztési zavarok, idegi eredetû szívzavarok, impotencia, frigiditás, migrén, asztma, menstruációs görcsök, és köhögés gyógyításánál. hétfő, 2010. november 29. 01:52, Nézettség: 2154
A régi Kínában már négyezer éve ismert, mindenféle mérgezés ellenszerének hitték, használták vérzéscsillapítónak is. Kínai neve: "Ékszer a zöldségek között". Jellegzetes ízét a hagymaolaj adja, ennek köszönhetõ gyógyhatása is, amely baktériumölõ hatásán alapul. Felhasználható: apróra vágva nyersen. hétfő, 2010. november 29. 01:52, Nézettség: 2020
Neve görög eredetû, jelentése "öröm a hegyekbõl." Az ókorban a boldogság szimbóluma volt. Felhasználható: levesek elkészítésénél (krumpli, gomba, paradicsom), fõzelékeknél (kelkáposz-ta, bab, paradicsom), pástétomok. Gyógyhatása: Étvágygerjesztõ, szélhajtó, gyomorerõsítõ, nyugtató hatású. Magas vérnyo-másúak óvatosan használják. A májmûködést serkenti, a bélmûködést szabályozza. hétfő, 2010. november 29. 01:51, Nézettség: 1405
Ártalmatlan fűszer, gyomor-, epe-, vesebajosok is nyugodtan használhatják. Jó az emésztésre, szélhajtó. hétfő, 2010. november 29. 01:50, Nézettség: 1378
A fa ki nem nyíló rózsaszínű bimbóit fiatalon leszedik, napon megszárítják. A fűszer jó az emésztõrendszerre, görcsoldó, antiszeptikus, fogfájást csillapító hatású. Szegfűszegolaj - antiszeptikus, görcsoldó, szülést segítõ, erotikus késztetést serkentõ hatású. Külsõleg fogfájás ellen adhatjuk, a lyukas fogba 1 csepp szegfűszegolajat cseppentünk. hétfő, 2010. november 29. 01:48, Nézettség: 1614
Neve: a "tenger harmata". A mediterrán tájak jellegzetes növénye. A monda szerint Mária rozmaringbokron szárította a köpenyét, így változtak a fehér virágok kékké. A rozmaring a hûség virága, menyasszonyok koszorújába fonták. Újév napján szokás volt rozmaring csokrot ajándékozni, hogy egymást a bajtól megóvják. hétfő, 2010. november 29. 01:48, Nézettség: 3740
A mustármag általános hatása, hogy a szervezet anyagcsere forgalmát természetes úton szabályozza. Hatásosan alkalmazható a következõ problémák esetén: székrekedés, aranyér, felfúvódás, máj- és epebetegségek, gyomorbetegségek, anyagcserezavarok, köszvény, reuma, isiász, valamint a szervezet önmérgezés következtében létrejött vérkép- és bõrelváltozások, pattanások, ekcéma. hétfő, 2010. november 29. 01:47, Nézettség: 1744
Már az ókorban fogyasztották, felfájást, gyomorpanaszokat gyógyítottak vele. Felhasználható: a levele tavaszi levesekben, paradicsom-, sajt, spárga-, bablevesben, tök-, sárgarépa, zöldborsófõzelékekben, kapor- és paradicsommártásban, zöldsalátákban, fûszeres vaj-ban, magja kenyérben, kaporecet készítésénél, virágja kovászos uborka ízesítéséhez. |