Szabó Sándor Pipo
 

Fotó megjegyzések

Festmények Képek Fotók Bencsik Zita Ilona
csütörtök, 2013. március 21. 23:54
:-) Köszi. Másfél órát ültem a Firenzei Academia-n előtte körülötte. Az élmény mái napig libabőrt képez, legalábbis nálam.
Szabó Sándor Pipo
péntek, 2013. március 22. 00:25
Az ember hihetetlen és emberfeletti alkotása, elképesztő teljesítmény! A fotó feltöltése közben elmerengtem pár percet a mű megalkotásának történetén, az alkotón, a tömbön amiből ki lett faragva, és a tisztelettel teli döbbenet lett rajtam úrrá.

New York múzeumait végiglátogattam, Európában is sok csodát láttam, sajnos ezt a remekművet még nem. Viszont, úgy érzem, ebben az évben nem hagyhatom ki, meg kell néznem, érezni szeretném, a mester lelke benne van, s szól az emberhez.
Bencsik Zita Ilona
péntek, 2013. március 22. 01:09
A nászútunk volt igaz, egy évvel az esküvő után, akkor jutott rá. Én reneszánsz, a férjem trecento őrült. jól elvoltunk. :-)
Festmények Képek Fotók Bencsik Zita Ilona
csütörtök, 2013. március 21. 23:58
Vártam, hogy mikor rakod fel. Köszönöm. :-)
Szabó Sándor Pipo
péntek, 2013. március 22. 00:32
Én köszönöm :-)
Festmények Képek Fotók Bencsik Zita Ilona
csütörtök, 2013. március 21. 23:56
A szeme tényleg él, egyszerűen a bőrődön lehet érezni a tekintetet, követ. Isteniiiii!
Festmények Képek Fotók Szabó Sándor Pipo
csütörtök, 2013. március 21. 12:59
A Vatikánban található Sixtus-kápolna mennyezetfreskója Michelangelo egyik műve, a világ egyik legismertebb alkotása és a 540 m² területével legnagyobb egybefüggő freskója. Egyedülálló tablója az Ószövetség szereplőinek és eseményeinek. Az itáliai reneszánsz korában, 1508 és 1512 között keletkezett alkotás számtalan elemből áll. Kilenc központi festményen örökíti meg Mózes első könyvének jeleneteit, köztük található a freskó legismertebb részlete, az Ádám teremtése. Ezenkívül hét ószövetségi próféta, öt szibilla arcképe, bibliai jelenetek, Krisztus őseinek felsorolása, mellékalakok és a maga korában újszerű látszólagos márványdíszítés teszik teljessé ezt a művet.
Bencsik Zita Ilona
csütörtök, 2013. március 21. 18:30
A szépség a részletekben rejlik! A zseni az zseni. Gyula pápa belekényszerítette Michelangelót a Sixtus-kápolna mennyezetének megfestésébe. Michelangelo szobrász munkát akart, a festészet számára a tökéletes szobrászathoz szükséges segédtudomány, s hogy azt a megrendelést megkaphassa végigszenvedte, éjszakákon át hidegben fagyban, papírkalapra erősített gyertyákkal éjszaka is, hogy minél hamarabb meglegyen, és csinálhassa azt, amit igazán szeretne, szobrokat. De közben egy jottányit nem engedett a tökéletességre való törekvésből, és kérem az egyetemes művészettörténet csodáját teremtette.
Egy építészetileg elfuserált katasztrofális dongaboltozatot, perspektivikus rövidülésben megalkotott ráfestett stukkókkal osztott gót boltozattá varázsolta.
Bencsik Zita Ilona
csütörtök, 2013. március 21. 18:32
Igen kérem azok festettek, sosem értettem, hogy miért mondják a kápolnára, hogy építészeti katasztrófa, hát ezért, mert jött egy zseni, aki úgy takarta el, hogy észre se vesszük, nem valódi, festett!
Festmények Képek Fotók Szabó Sándor Pipo
csütörtök, 2013. március 21. 13:08
Az özönvíz

És eltörle az Isten minden állatot, a mely a föld színén vala, az embertől a baromig, a csúszó-mászó állatig, és az égi madárig; mindenek eltöröltetének a földről. (1Móz 7:23)

A Noé történetét elbeszélő ciklus központi jelenete. A kavargó, menekülni próbáló embertömeg mögött békésen lebeg a víz tetején a bárka, az egyház szimbóluma. Michelangelo leghamarabb elkészült festménye, a vizsgálatok szerint lassan készült el, legalább egy hónapig dolgozott rajta. Itt még a megszokott perspektivikus szerkesztéssel komponált, de ezt a későbbiekben felváltotta a messziről jobban látható reliefszerű módszer.
Festmények Képek Fotók Szabó Sándor Pipo
csütörtök, 2013. március 21. 13:04
Bűnbeesés és kiűzetés a paradicsomból.

Kiküldé őt az Úr Isten az Éden kertjéből, hogy mívelje a földet, a melyből vétetett vala. (1Móz 3:23)

A kép középpontjában áll a fa, amelyről a kígyó a gyümölcsöt nyújtja. A mellette kardot tartó angyallal együtt szinte egy keresztet alkotnak, mintha a megkísértés a keresztrefeszítés előképe lenne. Michelangelo szerint Ádám épp olyan vétkes a bűnbeesésben, mint Éva. Éles a különbség a bensőséges hangulatú édeni jelenet és a pusztába űzött emberpár nyomorúsága között.
Festmények Képek Fotók Szabó Sándor Pipo
kedd, 2013. március 19. 14:56
Leonardo da Vinci: Az utolsó vacsora (1498) Az utolsó vacsora a keresztény vallásban Jézusnak és 12 apostolának utolsó közös vacsorája. A Biblia szerint ekkor mondta a kenyérre és borra, hogy az az ő teste és vére.

Jól látható, és vonalzóval is ellenőrizhető, hogy a kép minden perspektíva vonala – a tartó gerendák, díszítések stb. a terem felől – pontosan Jézus arcára vetülve – a kép geometriai középpontja felé tartanak.

Egy 2007-es elmélet szerint a kép egy zenei motívumot is tartalmaz rejtetten.
Pásztor János
kedd, 2013. március 19. 16:16
A tökéletesség a mindenségben visszhangzik! :)
Bencsik Zita Ilona
kedd, 2013. március 19. 19:37
A szépség a részletekben van, csakúgy mint a teljesség, nevezzük tökéletesnek, bár az objektive, mint tudjuk nem létezik, akkor se, ha néha sikerül is egy-egy géniusznak megközelítenie. :-)
Szabó Sándor Pipo
kedd, 2013. március 19. 20:44
Mivel az élet szubjektív, ezáltal az élet értelme az, amit neki tulajdonítunk, s nem az, amit más. Aminek mérvadónak kell lennie, hogy a szubjektíve világunk alappilléreit a szeretetre, tiszteletre és az elfogadásra kell helyeznünk, és ha ez meg lesz, majd akkor tökéletes lesz a világ. De mindaddig csak az ellenséget és az idegent fogjuk meglátni egymásban. Az Individualitás az egységben.
2013 Március 15. Az összefogás napja a megosztottság helyett Csuhai Edina
kedd, 2013. március 19. 19:14
Bizony itt fejér megyében is nagy gondok volatk
Festmények Képek Fotók Szabó Sándor Pipo
kedd, 2013. március 19. 17:39
A bölcs mindenhol otthon van. A nemes lelkű ember hazája a széles világ.
Festmények Képek Fotók Szabó Sándor Pipo
szerda, 2013. március 6. 21:04
˝ Döntést kellett hoznom, hogy mérges legyek-e Istenre azért, amim NINCS, vagy hálás legyek azért, amim VAN ˝
Nagy Piroska
csütörtök, 2013. március 7. 16:08
Tanulságos , okos gondolatokat , ismereteket közöltél velünk albumodban .Aki végig gondolja , amit olvasott , az szerintem helyesen dönt a fenti kérdésben is .
Gyönyörű szép a kislányod is , gratulálok Pipo !
Köszönöm !
Szabó Sándor Pipo
csütörtök, 2013. március 7. 17:25
Kedves Piroska!

Örülök hogy az üzenetek eljutottak hozzád is, s köszönöm hogy értékelni tudtad őket. Bízom benne hogy mindenkinek tanulságosak és hasznosak a bennük foglalt közvetítések.

Még egyszer köszönöm! Tisztelőd: Pipo

585 megjegyzés | 9 / 30 oldal