REÖK, Reök-palota

És amikor zseni ötvözi a megrendelő és felesége szeszélyeit... "pizsamaház"

REÖK, Reök-palota - És amikor zseni ötvözi a megrendelő és felesége szeszélyeit... "pizsamaház"

Az épület misztikuma éjjel Amikor egy zseni ötvözi a divatot, a korszellemet, a praktikumot és a kreativitást, az önálló stílust teremt, megismételhetetlent, és egyedit És amikor zseni ötvözi a megrendelő és felesége szeszélyeit... "pizsamaház"

Tetszik  
   


Fotó Infó

Készült: 2012:07:03 20:13:37
Kamera modell: Canon ELPH 310 HS (IXUS 230 HS)
Letöltés: Közepes méretben  |  Nagy méretben
Album Letöltése: Közepes méretben (zip)  |  Nagy méretben (zip)
Eredeti felbontás: 3000x4000 (11.4 Mp)
Rekesznyílás: f/11.0
Zársebesség: 1/160

Fotó megjegyzések

Bencsik Zita Ilona
szombat, 2012. július 21. 06:12
A motívumokon további, az építtető foglalkozására utaló vízinövények szimbólumain túlmenően más ornamenseket is láthatók. Így a főbejárat feletti orommezőbe komponált két lófej a lótenyésztéssel is foglalkozó földbirtokosra, míg a sarokrész tetején alig észrevehetően terpeszkedő nagy szárnyú madár az egykori Feketesas utcára utal.

Vélhetően a romániai Brailában látott párkányok alatti falmezők festményei hatására készítette el az épület homlokzati falmezőiben a művészi kivitelű vízitündér- képeket, Reök Iván családjának őszinte megbotránkozására, akik a falfestményeket csakhamar lekapartatták.
Forrás: Wikipédia

Hát ezek pótlására így kerültek fel a csíkok, így lett a gúnynév pizsamásház. Furcsa is volt a kicsit biedermeier szagú néha barokk belsőépítészetre elékeztető csíkmező. Magyar mindenesetre a megrendelő szeszélyét úgy változtatta formakinccsé, hogy a mai szemlélő számára fel se túnik, "hogy is került a csizma az asztalra".
Ajtai-Baricsa Edith Katalin
szombat, 2012. július 21. 06:42
!!!!!!!!!!!!

Üzenet írása