Kulináris cikkek

Konyha »
Orjaleves
Receptek »
A kb. 1 kilónyi megmosott sertéskarajcsontot - amelyen kisebb húsdarabok találhatók - 2 liter vízben feltesszük főni. Az első forrás után a tetejéről a habot leszedjük.

Tanyasi kelkáposztaleves
Hagyományok »
Hozzávalók: 1 közepes fej kelkáposzta 2 fej hagyma 1 kanál sertészsír 4-5 db burgonya 2 dl tejföl 2 dl aludttej/joghurt 2 dl száraz fehérbor 20-30 dkg füstöltkolbász örölt kömény örölt bors 1 evőkanál liszt só ha valaki úgy szereti:...

Irodalom

Irodalom »
Ady Endre - A Tisza-parton
Rendületlenül »
Jöttem a Gangesz partjairól,Hol álmodoztam déli verõn,A szívem egy nagy harangvirágS finom remegések: az erõm.Gémes kút, malom alja, fokos,Sivatag, lárma, durva kezek,Vad csókok, bambák, álom-bakók.A Tisza-parton mit keresek?

Arany János - Mátyás anyja
Rendületlenül »
SzilágyiÖrzsébetLevelét megirta;SzerelmesKönnyévelAzt is telesirta.FiánakA levél,Prága városába,ÖrömhírtViszen aSzomorú fogságba:„Gyermekem!Ne mozduljPrága városából;Kiveszlek,KiváltlakA nehéz rabságból.

Hungarikum

Hungarikum »
Tatárlaki lelet
Ősmagyar népművészet »
A tatárlakai lelet a világ egyik korai írásos kultúrájának emléke.

Rovásemlékek - Levédia és Etelköz rovásos emlékei.
Ősmagyar népművészet »
Az elmúlt évtizedekben nagy mértékben megszaporodtak a kelet-európai "ősi magyar jellegű írást" tartalmazó régészeti leletek, amelyeknek segítségével térben és időben össze tudjuk kapcsolni a belső-ázsiai és a Kárpát-medencei írásleleteket.

Régiók

Régiók »
Kazár
Magyarország »
Ahol homlokát ráncolja a Föld

Zsámbék
Magyarország »
Vigyázz, romlandó!

Hírességek

Hírességek »
Kocsár Miklós
Zeneszerzők »
(Debrecen, 1933. december 21.) magyar zeneszerző.   Zeneszerzés tanulmányait Budapesten végezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, Farkas Ferenc irányításával.

Mohay Miklós
Zeneszerzők »
(Budapest, 1960) zeneszerző. Tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés és gordonka szakán végezte Kocsár Miklós és Kertész Ottó vezetésével.

Történelem

Történelem »
Szondy György
Személyek »
(? – Drégely vára, 1552. július 9.) katona, Drégely várának hős kapitánya volt. Bátor magatartása még az ellenségben is elismerést váltott ki, ezért díszes pompával temettette őt el Hádim Ali budai pasa.

A Kelta-név az Európába költözött magyar népek összefoglaló neve
Irodalom »
Európa őstörténészei, mint már többször láttuk, szinte minden néprajzi probléma előtt megtorpannak és azt írják, rejtéllyel állnak szem A keltákkal kapcsolatban is minden rejtélyes: a nép földrajzi eredete, faji hovatartozása, nevének jelentése és...

Lélekbúvár

Lélekbúvár »
Kos
Nyugati horoszkóp »
(március 21-április 20.)(kutya, tűz)A kezdet, az elindulás. Az erők kibontakozva kelnek életre, tele frissességgel, nagy feszültséggel.

Az alap-réteg
Irodalom »
Szállj le önmagad mélyére, mint egy kútba; s ahogy a határolt kút mélyén megtalálod a határtalan talajvizet: váltózó egyéniséged alatt megtalálod a változatlan létezést.

Zöld övezet

Zöld övezet »
Környezetvédelem a kezdetektől napjainkig
Környezetvédelem »
Kevesen tudják, de fontos: a Földön a természet már az ember megjelenése előtt is létezett, viszont a környezet vele egyidős.

Környezettudatosság kisgyermekkortól kezdve
Környezetvédelem »
A környezettudatosság olyan gondolkodásmódot jelent, amelyben felelősséget vállalunk környezetünkért, és mindennapi életünkben próbáljuk minimálisra csökkenteni a természetre káros anyagok használatát, kibocsátását.

Nyelvi érdekességek

Nyelvi érdekességek »
I love juh - izoméra
Szótár »
I love juh Egy ausztál- magyar vallomása idealista fontosabb ötletek, gondolatok tételes felsorolása egy papírlapon idegdúc hibbant galambok szanatóriuma. idegörlő Agyszövetet darálón aprító.

Macedón - muzsika
Szótár »
Macedón ( ejtsd: MekIdn, Gregor ). Híres skót balkánkutató.

Blog

Blog »
EGÉSZSÉGES, GANODERMÁS (pecsétviasz-gyógygombás) DXN KÁVÉK az Ön asztalán is..
EGÉSZSÉGES, GANODERMÁS (pecsétviasz-gyógygombás) KÁVÉK az Ön asztalán is.. IGYON NAPONTA LEGALÁBB EGY CSÉSZÉVEL AZ EGÉSZSÉGÉÉRT! 1. Megszünteti a szövetek elsavasodását - lúgosít. 2. Élénkíti a vérkeringést, méregtelenít. 3.

Hasnyálmirigy-rák tünetei és kezeléséről tudnivalók - Debreceni Zoltán
Debreceni Zoltán író tollából.   Debreceni Zoltán és párja Hasnyálmirigy-rák Kategória: Tumoros megbetegedések megosztás Nyomtatás Szerző: dr. Ráthonyi Emese   |   Lektor: dr.

Ezen a napon történt

331 éve hunyt el (1690) I. Apafi Mihály erdélyi fejedelem (* 1632)
303 éve született (1718) Kollár Ádám Ferenc magyar jogtudós, császári és királyi tanácsos, a bécsi királyi könyvtár igazgatója († 1783)
229 éve született (1792) Lányi Sámuel vízépítő mérnök, festőművész († 1860)
219 éve hunyt el (1802) Végh Péter országbíró (* 1725)
217 éve született (1804) Bezerédj Amália a magyar gyermekirodalom úttörője († 1837)
201 éve született (1820) Galambos Márton állatorvos, orvos, honvédorvos († 1872)
185 éve hunyt el (1836) Dukai Takách Judit magyar írónő (* 1795)
172 éve történt (1849) Ferenc József a leváltott Windisch-Grätz helyére Ludwig von Welden táborszernagyot nevezi ki a magyarországi császári és királyi hadsereg élére.
129 éve hunyt el (1892) Budenz József német származású magyar nyelvtudós, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja „a magyarországi finnugrisztika megalapozója” (* 1836)
106 éve született (1915) Gróf Ödön magyar úszó († 1997)
104 éve hunyt el (1917) Murkovics János iskolamester, író, az első Gaj-betűkkel íródott vend nyelvű könyv szerzője (* 1839)
87 éve született (1934) Bodrogi Gyula magyar színész, színiigazgató.
86 éve született (1935) Venetianer Pál magyar biológus, az MTA tagja
63 éve történt (1958) A Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány 29/1958. sz. rendeletével feloldja a magánszemélyek személygépkocsi-tartásának engedélyhez kötöttségét és az üzemenyag-jegyrendszert (Magyarországon ekkor 700 db magánautó üzemel.)
44 éve született (1977) Sub Bass Monster magyar rapper.
38 éve hunyt el (1983) Illyés Gyula magyar író, költő, műfordító (* 1902). Könyvei, Videók, Témák
34 éve született (1987) Hrepka Ádám magyar labdarúgó, jelenleg az MTK játékosa
13 éve hunyt el (2008) Antal Imre televíziós szerkesztő, műsorvezető, zongorista, előadóművész (* 1935)
12 éve történt (2009) A Magyar Nemzeti Bank új biztonsági elemekkel ellátott bankjegyeket bocsát ki.