Kulináris cikkek

Konyha »
A farsang (videó)
Hagyományok »
A farsang hossza évről-évre változik, mivel zárónapja a húsvét időpontjához kötődik. Vízkereszttől (január 6.) a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart.

Brassói apropecsenye
Receptek »
Hozzávalók: 50 dkg sertéshús (vagy bármilyen más csont nélküli szárnyas húsból is szoktam, akkor rövidebb az elkészítési ideje),  1 közepes vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, só, bors, majoranna, pirospaprika 1 kg krumpli,  ...

Irodalom

Irodalom »
Arany János - Rege a csodaszarvasról
Rendületlenül »
Száll a madár, ágrul ágra,Száll az ének, szájrul szájra;Fű kizöldül ó sirhanton,Bajnok ébred hősi lanton.Vadat űzni feljövénekHős fiai szép Enéh-nek:Hunor s Magyar, két dalia,Két egy testvér, Ménrót fia.

Kölcsey Ferenc - Hymnus
Rendületlenül »
Isten, áldd meg a magyart,Jó kedvvel, bõséggel,Nyújts feléje védõ kart,Ha küzd ellenséggel;Bal sors akit régen tép,Hozz rá víg esztendõt,Megbûnhõdte már e népA múltat s jövendõt!Õseinket felhozádKárpát szent bércére,Általad nyert szép hazátBendegú...

Hungarikum

Hungarikum »
Bocskai viselet
Magyar folklór »
A Bocskai ruha a két világháború közötti időszakban kialakított társasági öltözet. Eredetileg hétköznapi viseletre szánták, de a szmokinggal egyenrangú társasági öltözetté vált.

A táltos ökör
Népmesék »
Volt egyszer, hol nem volt, még az Óperencián is túl volt, volt egyszer egy szegény ember, s annak volt egy fia. A szegény embernek a felesége meghalt, és ő egy másik asszonyt vett feleségül. Annak az asszonynak meg volt öt lánya.

Régiók

Régiók »
Temesvár
Erdély »
Temesvár - románul Timişoara, németül Temeswar, (újabban: Temeschburg), szerbül Temišvar, bulgárul Timišvár. Nevének értelme: „vár a Temesen”.

Füzér
Magyarország »
Kőhalom volt, most vár áll ott

Hírességek

Hírességek »
Xántus János
Felfedezők, utazók »
Csíktaplóczai Xántus János (az Amerikai Egyesült Államokban ismert nevén John Xantus de Vesey; Csokonya, 1825. október 5. – Budapest, 1894. december 13.) természettudós, utazó, néprajzkutató, az MTA levelező tagja.

Dukai Takách Judit
Írók, költök »
vagy Dukai Takács Judit, költői nevén Malvina (Duka, 1795. augusztus 9. – Sopron, 1836. április 15.) magyar költőnő, Berzsenyi Dániel versének címéből vált ismertté neve. Takách István birtokos és muzsai Vittnyédy Terézia leánya, született 1795.

Történelem

Történelem »
Árpád-házi Szent Margit
Személyek »
(Klissza, 1242. január 27. – Margitsziget, 1270. január 18.) IV. Béla magyar király és Laszkarisz Mária lánya, Szent Erzsébet unokahúga.

Ómagyar Mária-siralom
Az Ómagyar Mária-siralom egyike legkorábbi nyelvemlékeinknek, az első fennmaradt magyar nyelvű vers. A vers a 13. században íródott egy latin vers átköltéseként és a latin nyelvű Leuveni Kódexben maradt fenn.

Lélekbúvár

Lélekbúvár »
A szabály, mint fogság és mint szabadság
Irodalom »
Légy szigorú önmagadhoz, de ne gyötörd természetedet. Bontsd le szeszélyeid, sóvárgásaid, nem azért hogy nélkülük nyomorogj, hanem, hogy folyhass, mint a víz, és biztos lehess, mint az ég.

Az elmosódó határok
Irodalom »
Aki elkezdi lebontani egyéniségét, mindjobban elveszti a határt saját és mások lelke között.

Zöld övezet

Zöld övezet »
10 tanács a környezetbarát élethez
Természet-esen »
10 tanács, hogy "biomamivá" válhassunk...   Egyre inkább bebizonyosodik, hogy nekünk magunknak kell tennünk valamit, hogy a Földnek legyen jövője, hogy gyerekeink ne elsivatagosodott vidéken éljenek, hogy az évszakok ne tűnjenek el.

Időszerű növényvédelmi munkák gyümölcsösökben I.
Kertészkedés »
Májusban a gyümölcsösökben döntő fontosságú az alma és körte varasodása, valamint az almafa lisztharmata elleni védekezés. Felléphet a tetvesedés, és a mostanában gyakran fenyegető tűzelhalás, továbbá pusztíthat a vadgesztenyelevél aknázómoly is.

Nyelvi érdekességek

Nyelvi érdekességek »
tabulatúra - tűzzél innen
Szótár »
tabulatúra kirándulás egy erotikus tartalmú zenei mű írásos anyagai közt tahicardia Szívszanatórium Váccal szemben. Tahiti Duna menti község Tahi és Tahitótfalu között.

vacak - watt
Szótár »
vacak vád vadárvácska vadászat vadászdal vadászkabát vadászlak vadásztársaság vadásztáska vadkacsa vadság vágathajtás vágtat vágy vajbab vakablak vakakna vakarcs vaklárma vakság vaktában válasz választ választás vállalat v...

Blog

Blog »
KIS HÍDON MEGÁLLVA…  ÉDESAPÁM EMLÉKMŰVÉNÉL
KIS HÍDON MEGÁLLVA… ÉDESAPÁM EMLÉKMŰVÉNÉL   Kis hídon megállva édes volt a csók, Park fái közt éneklő madárfiók Hangja kísérte gyengéd érintésünk, Ahogyan akkor mi egymásra néztünk.

Az édesanyám halála-Debreceni Zoltán
Halálos beteg a jó anyámsiratom,csupa könnyes az arcom.Összeszorul a szívem,és elakad a hangom.Gyerekkoromba szépen nevelt,elhalmozott minden szeretetével.Hogy ha kellett megvédett,a vékony két kezével.

Ezen a napon történt

271 éve született (1748) Ambrózy Sámuel evangélikus prédikátor († 1806)
243 éve történt (1776) Mária Terézia eltörli a kínvallatást.
236 éve született (1783) Balassa Gábor szombathelyi püspök († 1851)
151 éve született (1868) Vázsonyi Vilmos (er. Weiszfeld) ügyvéd, politikus, igazságügyminiszter († 1926)
133 éve született (1886) Darányi Kálmán politikus, miniszterelnök († 1939)
124 éve született (1895) Illés Béla magyar író, újságíró († 1974)
88 éve született (1931) Sediánszky János újságíró, író, a Magyar Rádió szerkesztője
80 éve történt (1939) Kárpátalja visszacsatolása során, Szobránc légterében összecsap a szlovák és a magyar légirő. A légi harcban 9 szlovák repülőgép semmisül meg. Még aznap magyar bombázókötelékek támadást intéznek az iglói repülőtér ellen.
73 éve történt (1946) A népbíróság halálra ítéli Sztójay Döme volt miniszterelnököt.
68 éve hunyt el (1951) Almásy László Afrika-kutató (* 1895)
56 éve hunyt el (1963) Székely Mihály operaénekes (* 1901)
38 éve született (1981) Szabics Imre magyar labdarúgó
31 éve született (1988) Kelemen Tamás tornász, műugró
30 éve történt (1989) Magyarországon megalakul az Ellenzéki Kerekasztal (EKA).
12 éve hunyt el (2007) Kiss Sándor Károly (Alexandre Kiss) magyar származású francia jogtudós, a nemzetközi környezetvédelmi jog tudósa, az MTA tagja (* 1925)