Kulináris cikkek

Konyha »
Húsleves
Receptek »
Húsleves Hozzávalók: 1 kg marhahús, 1 kg levescsont, 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 db karalábé, 1 db zeller, néhány levél kelkáposzta, 1 fej vöröshagyma, 2-3 db gomba, só, 5-6 szem bors, ízlés szerint darab gyömbér.

Töltike
Hagyományok »
Bár a töltött szőlőlevél (töltike egyes vidékeken tőtike) mediterrán csemege, és a hozzávaló savanyított szőlőlevél konzervként is kapható, nagyanyám igazi, friss, gyenge szőlőlevélből készített töltikét, és már ő is a mamájától tanulta.

Irodalom

Irodalom »
Juhász Gyula - Vértanúk
Rendületlenül »
Ma szívünk újra vérzikÉs mély sebük sajog,Ma gondoljunk reájukKettős, nagy áhítattalMagyarok!Ma országunk határánÚj hősi láng ragyogS új vértanúk rohannakMeghalni holnapunkértMagyarok!E földön a legszentebb,Legdrágább véradótFizettük és fizetjük.

Tóth Árpád - A Muhi-pusztán
Rendületlenül »
A kékselyem mezőn itt állt az éji őrszem,Feszült, csontos kezében ezüst-pengéjü szerszám,Fakón csillant a hold, mint egy meredt, bús tört szemA tikkadt sóhajú ég szederjes, szürke arcán...

Hungarikum

Hungarikum »
Budapesti bíbic keringő
Magyar állatfajták »
Származási hely: Budapest és környéke. Az osztrák ó-típusú keringő bíbic rajzváltozatának, a mai bécsi bíbicnek magyar ízlés szerint tenyésztett változata, mely ősi típusát a bécsivel megegyezően megtartva attól legkevésbé különbözik.

A hollóházi porcelán
Iparművészet »
Hollóháza már az Árpád-kortól lakott hely, területe a honfoglaló ősökből származó Aba nemzetség birtokához tartozott.

Régiók

Régiók »
Visegrádi-hegység
Magyarország »
Ősi vulkánok peremén

Szombathely
Magyarország »
Falra festett katalógus

Hírességek

Hírességek »
Kertész Imre
Nobel-díjasok »
(Budapest, 1929. november 9. – ) magyar író, műfordító. Önéletrajzi ihletésű, a holokausztról és az önkényuralomról szóló műveiért irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki (2002).A Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.

Joachim József
Zeneszerzők »
Joachim József (Joseph Joachim) (Köpcsény, 1831. június 28. – Berlin, 1907. augusztus 15.) magyar származású hegedűművész, karmester és zeneszerző. Sokszor őt emlegetik minden idők legjobb hegedűsének.

Történelem

Történelem »
Tóth Gyula: A magyar krónikák és a kitalált középkor
Amikor Heribert Illig kidolgozta „kitalált középkor” néven ismertté vált elméletét, elsősorban Európa nyugati felének történelméből merítette érveit.

Conclusions
Irodalom »
A quick glance at the documented history of Transylvania will suffice to draw the following conclusions:   1.

Lélekbúvár

Lélekbúvár »
Első hármas-csoport
Irodalom »
A közbeszéd nem tesz különbséget jó és kellemes között: Isten is jó, a viszketeg megvakarása is jó. Legtöbb ember a mennyről azt hiszi, hogy élvezet, s a pokolról, hogy gyötrelem.

A visszautasító érzelmekről
Irodalom »
Rossz-hajlamaidat ne fojtsd el, hanem csiszold jóvá őket. Bármily ártalmas, beteg, rosszindulatú hajlamra bukkansz: ne feledd, hogy akárminek csak az állapota lehet rossz, de nem az alaptermészete.

Zöld övezet

Zöld övezet »
Gazda naptár (kertésznaptár)
Kertészkedés »
Január Zöldségeskert: Lóbab vetése, a kert egy darabját letakarhatjuk fóliával a korai vetéshez. A fóliás hajtatásra szánt burgonyát csíráztassuk melegebb helyen. Amennyiben a talaj nem fagyos, nem sáros, ültethetünk rebarbarát.

Kert az erkélyen? Zöldségek az erkélyen is
Kertészkedés »
Nem mindenkinek van meg az a lehetősége, hogy valamilyen méretű művelhető földdarabbal rendelkezik.

Nyelvi érdekességek

Nyelvi érdekességek »
galandféreg - guyana
Szótár »
galandféreg a galamb szárny nélküli, a gyűrűs férgek családjába tartozó távoli rokona galiba francia liba gallon benzin üzemanyaggal leöntött francia galóca mérgező gombapörkölt elfogyasztásához használt kisméretű faülőke galuska kis termetű...

waterloo - yukon
Szótár »
wacker-rapid gyors duma ( bécsi argó ). wagram Nagyobb csatamezők kivilágítására szolgáló, erős fényü villanyégő fajta. waterloo A viziló angol neve ( Waterloo Bridge kártyás kifejezés. Jelentése úgy bridzsel, mint egy viziló ).

Blog

Blog »
Ima a Magyar Nemzetért
  Ima a Magyar Nemzetért    Áldásod kísérje Isten a népemet,  Óvd meg minden rossztól szegény Nemzetemet!  Szabadítsd meg, Atyám, zsarnoknak jármából,  És rázd fel az országot átkozott álmából!  Mutass nekünk utat, hogy visszataláljunk, Őseinknek ...

székely és egyéb viccek
Székely bácsi sakkozik a lovával. Ezt látva átszól a szomszéd:- A csudába, magának ilyen okos lova van?Mire a székely gúnyosan:- Ez okos? 4:2-re vezetek.

Ezen a napon történt

610 éve történt (1407) Tar Lőrinc kérésére Zsigmond király városi kiváltságlevelet adományozott Pásztónak, melyben a város lakóit, a budai polgárokkal egyenlő jogokkal ruházta fel
527 éve hunyt el (1490) Hunyadi Mátyás magyar király halála Bécsben (* 1443)
193 éve hunyt el (1824) Csekonics József tábornok, a Szent István-rend vitéze (* 1757)
190 éve hunyt el (1827) Bihari János cigány származású magyar zeneszerző és hegedűművész (* 1764)
156 éve született (1861) Rudolf Stöger-Steiner von Steinstätten osztrák-magyar vezérezredes, a Monarchia utolsó hadügyminisztere († 1921)
140 éve született (1877) Terkán Lajos magyar csillagász († 1940)
112 éve született (1905) Keleti Márton magyar filmrendező († 1973)
99 éve született (1918) Perczel Zita magyar színésznő, filmszínésznő († 1996)
90 éve született (1927) Lakatos István Baumgarten-, Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító († 2002) [1]
88 éve született (1929) Lámfalussy Sándor közgazdász, az Euro atyja
75 éve hunyt el (1942) Kozma Endre magyar motor- és autóversenyző (* 1909)
74 éve született (1943) Bálint András magyar színész, színigazgató
40 éve született (1977) Zsigmond Tamara magyar színésznő, szinkronszínész
38 éve született (1979) Mezei Kitty magyar szinkronszínész, színész
31 éve történt (1986) Robbanás és tűz a csernobili atomerőmű egyik reaktorában (Ukrajna), az eddigi legsúlyosabb következményű nukleáris baleset békeidőben.