Kulináris cikkek

Konyha »
Bodzaszörp-Bodzadzsem
Befőzés »
Erdőszélen, elvadult kertekben, útszéleken májusban bőven ontják jellegzetes illatukat a bodzacserjék hatalmas fehér, ernyős virágai.

Fokhagyma
Alapanyagok »
A fokhagyma származási területe a mai Irán-Afganisztán. Fogyasztása Japánban és Kínában ősidők óta ismert. Kínában ma is az egyik legfontosabb gyógynövény. Fogyasztásának már az ókorban különleges jelentőséget tulajdonítottak.

Irodalom

Irodalom »
Bendur István - Ez nem mese!
Érdekességek »
Egy fekete szemetes edény, szegényElnyelt egy egeret.Szenvedett eleget,Mert egerem lelt egy kenyeretBelefeledkezett,Ette, ette, nyelte,De nem vette észre,Egy ember tenyere ereszkedett beÉs szemtelen egeremetMegcsépelve,Eljegelve tette szemétre

Juhász Gyula - Szegény katona
Rendületlenül »
Tizennégy őszén árokban hevert,A háborúnak vérpiros sarában,Fázott, ázott és éhezettSzegény hazátlan.Tizenöt őszén kórházban feküdt,Bíbor sebekkel égő szörnyű lázban,A férges ágyon egyedül,Szegény hazátlan.

Hungarikum

Hungarikum »
Virág Péter
Népmesék »
Hol volt, hol nem volt, volt a világon egy gazda. Volt három fia, három lánya. Gyönyörűen kiiskoláztatta mind a hatot. De egyszer csak meghalt az ember; a felesége eltemette. Árván maradt a hat gyermek.

Országház  (360° panorámás virtuális túra)
Épített örökségünk »
Az Országház nemzeti büszkeségünk, államiságunk jelképe, Budapest egyik legnagyobb, legszebb és legismertebb épülete. Otthont ad az Országgyülésnek és intézményeinek, ezért Parlamentnek is hívják.

Régiók

Régiók »
Jakab-hegy
Magyarország »
Kővé vált nászmenet

Körmöcbánya
Felvidék »
Az aranyforintok városa

Hírességek

Hírességek »
Erkel Ferenc
Zeneszerzők »
(Gyula, 1810. november 7. – Budapest, 1893. június 15.), magyar zeneszerző, karmester és zongoraművész.

Bozay Attila
Zeneszerzők »
(Balatonfűzfő, 1939. augusztus 11. – Budapest, 1999. szeptember 14.) Kossuth-díjas magyar zeneszerző, citera- és furulyaművész.

Történelem

Történelem »
A Magyar név
Irodalom »
A Magyar név.

Az úgynevezett termékenységi vallás
Irodalom »
A rendelkezésünkre álló történeti emlékanyag szerint a Régi Kelet legrégibb vallása az úgynevezett termékenységi vallás volt (fertility cult), amelynek középponti problémája az anyaság és szexualitás, amint erre a képírás bemutatása alkalmával már...

Lélekbúvár

Lélekbúvár »
Az országhoz
Irodalom »
Amelyik nemzet fölényben akar lenni más nemzetek fölött: hóhérrá, vagy bohóccá válik. Nemzetük életét elmocsarasítják, kik nemzetük valódi, vagy vélt erényeit hangoztatják s a kíméletlen bírálatot tűrni nem akarják.

A kívánság, mint veszély
Irodalom »
Az egyéni-embernek az élvezet, a haszon látszik legkellőbbnek; nem különbözteti meg az élvezetest a jótól, a hasznot a céltól. Még az emberiség sorsának javítását is úgy képzeli, mint mennél több embernek mennél kellemesebb állapotba helyezését.

Zöld övezet

Zöld övezet »
Áttelelő zöldségek vetése
Kertészkedés »
Szeptemberben el lehet kezdeni az áttelelő zöldségek vetését.

Jövőnk a magasban - az ózonréteg és károsodása
Környezetvédelem »
Az ózonréteg a Föld sztratoszférájában, mintegy 15-30 kilométeres magasságban alakul ki az ultraibolya (UV-) sugarak hatására. Ez a réteg bolygónk egyik fő védelmi vonala, hiszen részben kiszűri, elnyeli a Nap káros sugarait.

Nyelvi érdekességek

Nyelvi érdekességek »
ebédlő - exteriör
Szótár »
ebédlő a nyershús-fogyasztás egyik hátrányos velejárója a kannibáloknál ébresztőóra a nap első 45 perces foglalkozása álomkóros diákok iskolájában édeskés a lépesméz darabolására szolgáló méhészkés égbolt csillagászati térképek árusításával f...

galandféreg - guyana
Szótár »
galandféreg a galamb szárny nélküli, a gyűrűs férgek családjába tartozó távoli rokona galiba francia liba gallon benzin üzemanyaggal leöntött francia galóca mérgező gombapörkölt elfogyasztásához használt kisméretű faülőke galuska kis termetű...

Blog

Blog »
Hervadó Idő
Bíbor palást hullámamossa a falakat,füstös szürkület omlásaolvasztja ajkamat,pezseg lassanaz üveg mélyérőlegy új, juharlevélenringó aranyló nap. Az öröklétbe szippantokpólusaid meleg parfümén,elhiszem hátamon dobogómellkasodon, szoríts még...

Paradicsomot Érdemes Enni.
1.Öregedés gátló A paradicsom rengeteg antioxidánst tartalmaz, így nem csoda, hogy mint csodanövény tett szert nagy népszerűségre a szépségiparban, hiszen öregedésgátló hatással bír, és védi a bőrt a káros UV-sugaraktól is. 2.

Ezen a napon történt

Szentivánéj - Szent Iván (Keresztelő Szent János) napjának előestéje, a június 23-áról 24-re virradó éjszaka, évszázadok óta a nyári napforduló ünnepe, még a kereszténység előtti időkből származik.
487 éve született (1531) Zsámboky János magyar történetíró († 1584)
482 éve történt (1536) Országgyűlés Marosvásárhelyen.
166 éve hunyt el (1852) Bozzai Pál magyar költő (* 1829)
143 éve született (1875) Berty László olimpiai bajnok vívó († 1952)
135 éve történt (1883) Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszter felavatja a budapesti Technológiai Iparmúzeumot, amelynek szakkönyvtárából lett később az Országos Műszaki Könyvtár és Információs Központ (OMIKK).
128 éve született (1890) Baktay Ervin magyar festőművész, művészettörténész, asztrológus, író, fordító, Ázsia-utazó, orientalista († 1963)
107 éve született (1911) Orsós Ottó magyar biológus († 1939)
106 éve született (1912) Petrányi Gyula orvos, belgyógyász, immunológus, az MTA tagja († 2000)
99 éve történt (1919) Katonai zendülés Budapesten a Tanácsköztársaság ellen.
87 éve született (1931) Bárány Árpád magyar vívó, olimpiai bajnok
78 éve hunyt el (1940) Kerpely Kálmán agrármérnök, agrokémikus, növénynemesítő, az MTA tagja (* 1864)
76 éve született (1942) Fülöp Sándor többszörös világbajnok fogathajtó, díjugrató
70 éve történt (1948) Megnyitják az Úttörővasutat, ahol a vasutas szolgálatot gyermekek látják el (ma Gyermekvasút néven üzemel).
68 éve született (1950) Tolcsvay László magyar zeneszerző, előadóművész
47 éve hunyt el (1971) Kuthy Sándor agrokémikus, biokémikus, az MTA tagja (* 1904)
44 éve hunyt el (1974) Lánczos Kornél magyar matematikus (* 1893)
42 éve hunyt el (1976) Sztojanovits Adrienne hangverseny-énekesnő, énektanár, karvezető, Sztojanovits Jenő zeneszerző leánya (* 1890)
39 éve hunyt el (1979) Örkény István magyar író, drámaíró (* 1912)
32 éve született (1986) Kormos László magyar labdarúgó, jelenleg a Kecskeméti TE játékosa, csatár
30 éve hunyt el (1988) Kesjár Csaba magyar autóversenyző (* 1962)
17 éve hunyt el (2001) Kiss Dezső fizikus, az MTA tagja, a részecske- és magfizikai kutatások kiemelkedő alakja (* 1929)