Kulináris cikkek

Konyha »
Gadácsi kolbász
Hagyományok »
Nem túl sovány sertéshúsból készítjük.A húst nagy lyukú rostán át ledaráljuk. Húskilónként 2,2 deka sóval, ízlés szerinti mennyiségben törött borssal, szegfűszeggel, szegfűborssal, pirospaprikával és zúzott fokhagymával ízesítjük.

Puttonyosok eledele
Hagyományok »
Hozzávalók (10 személyre): 20 szelet házikenyér, 2,5 kg sertéstarja, 60 dkg csemegeuborka 10 gerezd fokhagyma 2 dl étolaj 5 dkg édes nemes pirospaprika, 1 dkg só, őrölt bors ízlés szerint Elkészítése: A húst ujjnyi vastag szeletekre ...

Irodalom

Irodalom »
Ady Endre - A lelkek temetõje
Rendületlenül »
E föld a lelkek temetõje,Ciprusos, árva temetõje,Sok vér ömlött itt valahaS maggyilkos méreg lett belõle.Itt azok éltek, kik nem éltek,A legkülömbek sohse éltek,Itt meddõ a nagy gerjedésS százszor boldogak a vetéltek.

József Attila - Szerelmes keserű hazafiság
Rendületlenül »
Engem nem hívnak Párisok, Velencék,Hol mint szökőkút, gyöngyöz életár,Reám Hazám tarolt mezője vár -Ó, csak tarolt ne volna! én is mennék!Talán, talán úgy én is ott lehetnék.

Hungarikum

Hungarikum »
A koporsóba tett fiú
Népmesék »
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer két vándorló. Amint jöttek-mentek erre s arra, elesteledtek. Elérkeztek egy faluba. Szállást akartak kérni, de nem kaptak az egész faluban. Mindenütt kértek, mindenütt elutasították a két vándort.

Szüreti szabályok  és Néhány jótanács a szüretelőknek
Hagyományok és ünnepek »
Sose kezdjük borivással a napot, a reggeli bor megfekszi a gyomrot, rátelepszik a mozgásközpontunkra, és kettőslátás is kialakulhat.

Régiók

Régiók »
Ótelek
Erdély »
Ótelek a temesi Bánságban található. Az 1700-as évek végén szegedi dohánykertészek alapították. 1856-ban önálló községgé vált. Jelenleg Újvár községhez tartozik, további hat faluval együtt.

Felsőhámor, Ómassa
Magyarország »
Vaskohók völgye

Hírességek

Hírességek »
Teleki Sámuel
Felfedezők, utazók »
Széki gróf Teleki Sámuel (Sáromberke, 1845. november 1. – Budapest, 1916. március 10.) magyar felfedező, a Kenya északi részébe indult első európai expedíció vezetője.

Aczél Tamás
Írók, költök »
(Budapest, 1921. december 16. – Boston, 1994. április 18.) Kossuth- és Sztálin díjas magyar író, újságíró, magyar–angol szakos tanár. Élete 1939-ben Budapesten érettségizett, majd Olaszországban folytatta vendéglátó-ipari tanulmányait.

Történelem

Történelem »
Móricz János - Juan Móricz, Összehasonlító nyelvészeti példatár, ADATOK, LEVELEK...mi történt? és miért nem történt?
Ez a cikk csak egy része egy sokkal nagyobb tartalmasabb cikknek, amit  Móricz Opos János magyar kutatóról szerkesztünk. ami itt található: MÓRICZ JÁNOS   Móricz János - Juan Móricz, Összehasonlító nyelvészeti példatár:    9.

Az ősmagyarok fegyverzete
Irodalom »
A fegyver őseinknek éppoly fontos és meghatározó eszköze volt és olyannyira hozzájuk tartozott, mint ruházatuk. A honfoglaló magyar férfinak a fegyver munkaeszköze volt.

Lélekbúvár

Lélekbúvár »
Fekete trilógia I.
Irodalom »
Mért van a gyógyszertár bejáratán kígyó? Helyébe-festhetne a mai ember néhány jókedvű kismalacot, amint majdnem megpukkadnak az egészségtől.

Arról, hogy a testgyakorlás nem mindig egészséges
Irodalom »
Én például – igaz, hogy már felnõtt férfi koromban – nagy kedvet kaptam az úszáshoz és teniszezéshez.

Zöld övezet

Zöld övezet »
A sokszínű Margit-sziget
Természeti kincsek »
Budapest lüktető és kiszámíthatatlan metropolisz. Ha éppen meguntuk a betondzsungelt, számos olyan helyre mehetünk, ahol kikapcsolódhatunk a természetben – mindezt a városon belül.

Buda egyik csodája - az Apáthy-szikla
Természeti kincsek »
Az Apáthy-sziklát választottuk, mint meglátogatandó tájvédelmi értéket Budapesten. A szikla a II. kerületben helyezkedik el, és az Ördögárok lipótmezei szakasza fölé emelkedik. Legmagasabb pontja mindössze 242 méter magas.

Nyelvi érdekességek

Nyelvi érdekességek »
I love juh - izoméra
Szótár »
I love juh Egy ausztál- magyar vallomása idealista fontosabb ötletek, gondolatok tételes felsorolása egy papírlapon idegdúc hibbant galambok szanatóriuma. idegörlő Agyszövetet darálón aprító.

labanc - lyukaszt
Szótár »
labanc ugyanaz, mint a kuruc ( lásd ott ), csak a Grabenen. labda pattanás Gennyes góc a foci felületén.

Blog

Blog »
Metszet
Halványan hajol a hajnal,alvó ablakok alatt.lenge lepedőn lángol a lélek,könnyet kóstol keserűen a kedd.Régi ráncokat rántja ránk a reggela tükörben tátongó téveszméken.Áldva átkozná álmaita munkába mocorgók moraja.

Húsvétomra
Két árva tulipán gúnyt köp a falra,kopott graffiti múltat fest a romokra,itt egy ház állt, ma sáros törmelék,gaz virágzik egykori otthon kövén,mennyi ünnepet ölelt keblére,tojást festő gyerekek nevetése,húsvéti ebédben ringó Megváltó reménye.

Ezen a napon történt

Az aratás hagyományos kezdőnapja.
561 éve történt (1456) III. Callixtus pápa elrendeli a déli harangozást - a közhiedelemmel ellentétben nem a nándorfehérvári győzelem feletti örömében, hanem a a csata előtt három héttel, könyörgésként.
163 éve hunyt el (1854) Kossuth Zsuzsanna, az 1848-49-es szabadságharcban a tábori kórházak főápolónője, Kossuth Lajos húga (* 1817)
154 éve született (1863) Juhász Árpád magyar festőművész († 1914)
138 éve született (1879) Móricz Zsigmond magyar író, újságíró, szerkesztő, a 20. századi realista prózairodalom legismertebb alakja († 1942)
85 éve született (1932) Deim Pál magyar festőművész, grafikus, szobrász
82 éve született (1935) Montágh Imre magyar logopédus, tanár († 1986)
43 éve született (1974) Gábli Cecília régész, ókortörténész, óraadó egyetemi oktató
40 éve született (1977) Szujó Zoltán magyar újságíró, sportriporter, autóversenyző
40 éve hunyt el (1977) Kutasi György olimpiai bajnok vízilabdázó (* 1910)
39 éve született (1978) Solecki Janka magyar színésznő, szinkronszínész
36 éve született (1981) Sipos Gábor magyar labdarúgókapus, jelenleg a ZTE játékosa
36 éve hunyt el (1981) Pethes Sándor színész, komikus (* 1899)
31 éve hunyt el (1986) Hernádi Lajos zongoraművész, érdemes művész, Kossuth-díjas zenepedagógus, egyetemi tanár (* 1906)