Kulináris cikkek

Konyha »
Bolond körte
Receptek »
Hozzávalók: 5 db (50 dkg) körte, meghámozva és kimagozva, 5 dkg porcukor, 1 evőkanál méz, 2 teáskanál citromlé, 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió, 1 evőkanál kukoricaliszt egy evőkanálnyi vízben elkeverve, 1 dl zsírszegény tejföl.

Szüreti kolbászleves
Hagyományok »
Hozzávalók: 30 dkg füstölt házikolbász, 1 dl száraz vörös bor, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 15 dkg zeller és 15 dkg karalábé, 25 dkg kelbimbó, 1 fej vöröshagyma, só, törött bors, 4 db tojás, olaj, 10dkg gomba.

Irodalom

Irodalom »
Bendur István - Hajótöröttek
Érdekességek »
Jeges tengeren eveztek tengerészek,Tejes reggelen ez nem kedves kedvtelés,Jegesmedvék, jégverés, dermedt lehelet,Nem tévedés:Semerre fény, messze jéghegyek…Fent kékes fények derengenekRészegen énekelnek e tengerészek,Merre lehet Dél? Szeletke szig...

Ady Endre - A Tisza-parton
Rendületlenül »
Jöttem a Gangesz partjairól,Hol álmodoztam déli verõn,A szívem egy nagy harangvirágS finom remegések: az erõm.Gémes kút, malom alja, fokos,Sivatag, lárma, durva kezek,Vad csókok, bambák, álom-bakók.A Tisza-parton mit keresek?

Hungarikum

Hungarikum »
Egri borvidék
Magyar gasztronómia »
Eger már önmagában is megér egy misét, s a táj, aminek kapuja és örzője, legalább annyira figyelemre méltó.

Kanál és fateknő
Népi hangszerek, zene »
A magyar népzenében gyakran előfordult, hogy a táncokat rögtönzött eszközökkel kisérték.Szórványosan mindenhol előforduló ritmuskeltő eszköz volt a fateknő.

Régiók

Régiók »
Tihany
Magyarország »
A tihanyi barátlakások

Révi-szoros
Erdély »
Uttalan sziklaszoros

Hírességek

Hírességek »
Kókai Rezső
Zeneszerzők »
(1906 . január 15. – 1962 . március 6.)   A Zeneakadémián Koessler János növendéke volt, a freiburgi egyetemen Willibald Gurlitt tanszékén szerzett zenei dokto­rátust.

Ackerman-Bakos Rita
Képzőművészek »
A Magyarországon született, majd külföldön ismertté vált alkotókat bemutató Lumú-sorozat következő állomása.

Történelem

Történelem »
Csák Máté
Személyek »
(1260 körül - 1321. március 18., Trencsén) az interregnum idején hatalmaskodó kiskirály volt, birodalma a vági területekre, és a Tátrára terjedt ki. Kastélya Trencsénben volt   A szlovákok Trencséni Csák Mátéként vagyis III.

Jegyzet az újabb Afrika-kutatások főbb irányairól
Irodalom »
"Mintegy hatvan esztendővel ezelőtt történt, - írja az egyik mai Afrika-kutató, - hogy egy magyar ember, aki belga szolgálatban állt, az erdős Kongó egyik tisztásán ülve, jegyzeteket írogatott.

Lélekbúvár

Lélekbúvár »
Oroszlán
Nyugati horoszkóp »
(július 23-augusztus 23.)(oroszlán-tigris, tűz)Az Oroszlán az önérvényesítés. az Én előtérbe helyezése s a velejáró normális határok között maradó önösség és önzés válik szinte öncéllá.

A képzelet
Irodalom »
A Föld a hazugság tisztítótüze; itt minden hazug körülöttünk: a tér ál-végtelenje, a dolgok ál-valósága, önmagunk ál-sokasága. S az ember-agyban még az igazság is táncol: egyszerre minden igaz, és egyszerre semmi sem igaz.

Zöld övezet

Zöld övezet »
Őszi-téli lemosó permetezés
Kertészkedés »
Az előző évek tapasztalata alapján egyre nagyobb a jelentősége, erről próbáljuk meggyőzni erről a vevőket. Sokan csak a tavaszi lemosást ismerik, ott is főleg az olajos kezelést. A tankönyvek szerint 50%-os lombhullásnál kezdjük a munkákat.

Magaságy
Kertészkedés »
Rétegek a kerti magas-ágyban. A magas ágyba sok anyagot is rétegezhetünk. Öt réteg szabályait mutatjuk be és ötleteket adunk ahhoz, hogyan érjük el a növények számára legelőnyösebb kompozíciót. A magas-ágyat ősszel vagy tavasszal készítjük el.

Nyelvi érdekességek

Nyelvi érdekességek »
fecseg - fez
Szótár »
fecseg fecsegés feddés feddhetetlen feddhetetlenség fedett fedezetek fedezetlen fedeztet fegyelemsértés fegyelmezetlen fegyelmezetlenség fegyenctelep fegyver fegyvertelen fegyverzet fehérje fehérvérsejt fej fejedelem fejedelems...

fácán - frank
Szótár »
fácán facsavar fagyás fagylalt faház fáj fájdalmasan fajta fakanál faláb falanx fánk far farad faraday fáradhatatlan fáradt fáradtság fáraszt farával farfa farkasalma farm farsangvasárnap fáskamra fasza flangál frakk fr...

Blog

Blog »
Ki engem tagad
Ki engem tagad Ki engem tagad, tagadjon hát meg, ha azzal valakit boldogabbá tesz, tagadja csókjaim, s azt hogy szeretett, mindent-mindent tagadjon, ami éltetett.

Aranyosi Ervin: Öregapó karácsonya
Fenn a hegyen, kis házábanéldegélt egy remete.Magányos volt, - kérdezhetnéd -vajon boldog lehet-e?Egyszer, régen elmenekült,elvesztette a hitét.Nem hitte, hogy élő ember,visszaadja neki még...Fenn a hegyen nagy hó hullott,hófehér lett a világ.

Ezen a napon történt

A Cirill ábécé emléknapja több országban
Európai Nemzeti Parkok Napja. 1909-ben alakultak az első nemzeti parkok Európában (Svédországban). Az EuroPark 1999 óta ünnepli ezt a napot.
209 éve született (1813) Kmety György honvéd tábornok, a török hadseregben Iszmail pasa néven dandártábornok († 1865)
208 éve hunyt el (1814) Mitterpacher Lajos egyetemi tanár, mezőgazdász, jezsuita szerzetes (* 1734)
204 éve született (1818) Weber Henrik magyar festőművész († 1866)
196 éve született (1826) Adler Mór magyar festőművész († 1902)
163 éve történt (1859) Első pályaudvara megnyitásával Miskolc bekapcsolódik a vasúti közlekedésbe.
111 éve hunyt el (1911) Bánffy Dezső a Szabadelvű Párt tagja, magyar miniszterelnök (* 1843)
108 éve született (1914) George Tabori (er. Tábori György) magyar születésű német író, drámaíró († 2007)
107 éve történt (1915) Az Osztrák-Magyar Monarchia hadiflottája támadás-sorozatot intéz több adriai olasz hadikikötő és ipartelep ellen, válaszul az előző esti olasz hadüzenetre. Bombázzák Anconát, Molfettát, Barlettát, Manfredoniát és Porto Corsinit, (Ravenna kikötőjét) is.
104 éve született (1918) Mészáros Ági kétszeres Kossuth-díjas magyar színésznő († 1989)
59 éve hunyt el (1963) Zádor István magyar festőművész, magyar grafikus (* 1882)
47 éve hunyt el (1975) Korcsmáros Pál grafikus, képregény-rajzoló, könyvillusztrátor, újságíró (* 1916)
35 éve hunyt el (1987) Ligeti Lajos nyelvész, orientalista, egyetemi tanár, az MTA tagja (* 1902)
29 éve hunyt el (1993) Cseres Tibor magyar író (* 1915)
15 éve történt (2007) A 2500. résszel lezárult a Kossuth rádió 48 éve tartó népszerű sorozata, „A Szabó család”.