Kulináris cikkek

Konyha »
Gombagulyás
Receptek »
Ugyanúgy készül, mint a Burgonyaleves, de most a burgonyával együtt adjunk hozzá 20 dg előzőleg megmosott és kb. 1 centiméteres kockákra vágott gombát is, és csak 1,2 liter vízzel engedjük fel.

Lecsó
Receptek »
Hozzávalók (6 személyre): 2 kg zöldpaprika, 70 dkg paradicsom, 20 dkg vöröshagyma, 10 dkg zsír (olaj), pirospaprika, só. A felhevített zsiradékon fonnyaszd meg a felkockázott hagymát.

Irodalom

Irodalom »
Ady Endre - Beteg századokért lakolva
Rendületlenül »
Szomory Dezsőnek küldömHa jókedv űz, horkantan állokÖrömöm gyarló célja előtt,Óh, nagy, komor, hős ideálok,Fajom, átkom, bús, magyar mezők,Szabad-e még sírva-vigadnom?Ha bűneim meg-megtipornak,Ha vérem iszapjába esem,Vajjon nem az ős bosszu-bornak...

Berda József - Nemzetsirató
Rendületlenül »
Kábult ország, esett ország,te rablóknak szabad préda,sirasd magad: miért is vagyszolgalelkek ivadéka?Bilincstürő, bilincsváróvoltál tegnap s vagy te ma is,esküdtél a sötét éjre,s minden másra, ami hamis.

Hungarikum

Hungarikum »
Húros hangszercsalád
Népi hangszerek, zene »
A húros hangszercsalád (chordofon hangszerek családja) igen szerteágazó. A kínaiak a húros hangszereket selyemből készült húrjai miatt a selyemből készített hangszerek közé sorolták. Ide a pengetős és vonós hangszerek tartoznak.

- Ősköltészetünkről és a magyar népmeséről -
Népmesék »
A magyar népmese olyan kincs múltunk keresésében, amelyet a mai napig nem aknáztunk ki. Gazdagsága, sokfélesége a világon egyedülálló. Tulajdonsága, hogy teljes tisztaságában tükrözi az ősi tudás áthagyományozott egyetemességét.

Régiók

Régiók »
Bunyaszekszárd
Erdély »
A Facsád környéki dombvidéken, Igazfalvától mintegy 12 kilométerre, Románbunya mellett egy erdőktől övezett dombon, állt egykoron a Tolna megyei telepesek által 1866-ban alapított Bunyaszekszárd.

Bátorliget
Magyarország »
Ősláp a határ mentén

Hírességek

Hírességek »
Heller Farkas
Akadémikusok »
Heller Farkas Henrik (Budapest, 1877. május 9. – Budapest, 1955. szeptember 29.) közgazdász, egyetemi tanár, az MTA tagja.Pályáját a budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál kezdte, majd 1902-ben a földművelődésügyi minisztériumba került.

Kulcsár Győző
Sportolók »
(Budapest, 1940. október 18.) a Nemzet Sportolója, négyszeres olimpiai bajnok vívó, edző, sportvezető, Kulcsár Krisztián olimpiai ezüstérmes, világbajnok vívó nagybátyja.

Történelem

Történelem »
Hunyadi László
Személyek »
(1433 – Buda, 1457. március 16.) Hunyadi János és Szilágyi Erzsébet elsőszülött fia.   Hunyadi László 1433-ban született, Hunyadi János és Szilágyi Erzsébet első gyermeke, Mátyás király bátyja.

Beszélhetünk-e Hun-Magyar testvériségről?
Irodalom »
A hun történet és a magyar őstörténet finnugor fogalmazásának felvázolása azért is szükséges volt, hogy megértsük, miért utasítják el a szóban forgó magyar tudósok a hun-magyar testvériség gondolatát olyan mereven. Ha tudniillik úgy találták, hogy 1.

Lélekbúvár

Lélekbúvár »
Ne várj csodát
Irodalom »
Ne várj csodát. Mert a csodás ígéret teljesül, anélkül hogy csoda történne.

A sárgarépáról
Irodalom »
Tapasztaltam, hogy a finomra reszelt, citromlével megöntözött nyers sárgarépa nemcsak üdítõ étek, hanem nyugtatja az idegeket, így különösen a szemidegeket.

Zöld övezet

Zöld övezet »
Márciusi halaszthatatlan tennivalók
Kertészkedés »
-Műtrágyázza a palántákat,még mielőtt az ültetőföldbe lévő tápanyagok kimerülnének. -Mulcsozza az ágyásokat és a szegélyeket, amíg a talaj nedves, hogy később kevesebbet kelljen öntözni és gyomirtással bajlódni.

Hová tűntek a csillagok - mi a fényszennyezés?
Környezetvédelem »
Környezetünket nem csak kémiai és biológiai eredetű anyagokkal szennyezhetjük, hanem az elektromágneses sugárzás, azaz a fény is káros lehet. A fényszennyezés az éjszakai égbolt mesterséges fényforrásokkal – pl.

Nyelvi érdekességek

Nyelvi érdekességek »
über alles - üvegfal
Szótár »
über alles Az angol „overall” szó német alakja ; élettérhódításhoz használt munkaruha. übermut átlagon felül erős ürmös.

A szószármaztatásról
A magyar nyelv szótára »
A szószármaztatás könnyen tévedésre s képtelenségekre visz, sz. Ágoston szerint: a szók eredetét kiki, mint az álmokat, jó szánta szerint magyarázván.

Blog

Blog »
LANTOM HÚRJAI SZÓLJATOK
              LANTOM HÚRJAI SZÓLJATOK   Lantom húrjai ünnepi szózatot zengjetek, Díszes vendégeink ma ünnepelni jöjjetek. Rózsaszirom királynő újra itt van közöttünk, Poharainkkal jó egészségére köszöntsünk.

NEM TUDOM MEGKÖSZÖNNI…  Édesanyámnak Örök Hálával tartozom
              NEM TUDOM MEGKÖSZÖNNI… Édesanyámnak Örök Hálával tartozom   Nem tudom megköszönni elégszer Drága Anyám, Hogy még nyolcvankilenc évesen is vigyázol rám.

Ezen a napon történt

442 éve hunyt el (1577) Forgách Ferenc humanista magyar főpap (* 1530 körül)
323 éve történt (1696) Országgyűlés Marosvásárhelyen.
141 éve hunyt el (1878) Szigligeti Ede magyar drámaíró, műfordító (* 1814)
132 éve született (1887) Bokor Elemér magyar zoológus († 1928)
128 éve történt (1891) A győri telefontársaság 72 előfizetővel megkezdi működését.
118 éve történt (1901) Az István főherceg Szálló különtermében megalakul a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ).
117 éve született (1902) Kovács Károly magyar színművész, érdemes művész († 1990)
102 éve született (1917) Maros Rudolf magyar zeneszerző († 1982)
100 éve hunyt el (1919) Wagner Sándor magyar festőművész (* 1838)
100 éve történt (1919) A vendvidéki vezetők Belatincon döntenek az Magyarországtól való elszakadásról (Szlovenszka krajina).
100 éve történt (1919) Károlyi Mihály az első Magyar Köztársaság (nem ideiglenes) elnöke.
98 éve született (1921) Mészöly Miklós Kossuth-díjas magyar író, a Demokratikus Charta egyik szóvivője († 2001)
88 éve született (1931) Schubert Éva magyar színésznő
68 éve született (1951) Fischer Iván magyar karmester
35 éve született (1984) Rebecsák Szilárd magyar labdarúgó
31 éve született (1988) Kis Gergő magyar úszó
29 éve született (1990) Kleiber Dávid magyar labdarúgó
22 éve hunyt el (1997) Bertha Bulcsu magyar író, költő (* 1935)
14 éve hunyt el (2005) Kulcsár Anita magyar válogatott kézilabdajátékos (* 1976)
13 éve hunyt el (2006) Agárdy Gábor (er. Arklián Gábor) Jászai- és Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze (* 1922)
13 éve történt (2006) A szlovák légierő AN-24 típusú repülőgépe kosovói békemisszióból hazatérő katonákkal becsapódott a Borsó-hegy gerincébe, Hejce község külterületén pilótahiba miatt.
13 éve történt (2006) A szlovák légierő AN-24 típusú repülőgépe - kosovói békemisszióból hazatérő katonákkal - becsapódott a Borsó-hegy gerincébe, Hejce község külterületén pilótahiba miatt.