Hungarikumok

 

Hungarikumok - Legolvasottabb cikkek

   

Anyák napi kifestők gyerekeknek
Hagyományok és ünnepek » Anyák napja
Az alábbi kifestő képekkel gyerekeknek szeretnénk kedveskedni! Kattints a kedvenc kifestőre és nyomstasd ki a képet!Oszd meg a barátaiddal, máshol is!Jó színezést kívánunk!                          
Karácsonyi kifestők gyerekeknek
Hagyományok és ünnepek » Karácsonyi szokások
Az alábbi kifestő képekkel gyerekeknek szeretnénk kedveskedni! Kattints a kedvenc kifestőre és nyomstasd ki a képet! Oszd meg a barátaiddal, máshol is!   Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és jó színezést kívánunk!                                               ...
Húsvéti locsolóversek
Hagyományok és ünnepek » Húsvéti népszokások
A locsolás kapcsolatban áll az emberiséggel csaknem egyidõs termékenységkultusszal, ugyanakkor a vízzel való meghintés utal a keresztség jelére és tartalmára. Valamikor vízbevetõ, vízbehányó hétfõnek nevezték húsvét hétfõjét, ami utal a locsolás egykori módjára, tudniilik gyakran erõszakkal a kúthoz, vályúhoz hurcolták a lányokat, és vödörszám hordták rájuk a vizet.
Őseink fegyvere - Visszacsapó Íj
Magyar folklór »
A fegyver őseinknek éppoly fontos és meghatározó eszköze volt mint a ruházatuk. A lotharingiai Regino apát Világkrónikájában a magyarokat úgy jellemzi, hogy "a fáradalmakban és a harcokban edzettek, testi erejük mérhetetlen... karddal csak keveseket, de sok ezret ölnek meg nyilaikkal, amelyeket olyan ügyesen lőnek ki szaruíjaikból, hogy lövéseik ellen alig lehet védekezni".
Őszi/Szüreti dekoráció és kézügyesség ötletek
Hagyományok és ünnepek » Szüreti népszokások
Itt van az ősz, itt van újra… minden évben gyorsan elrepül a nyár, kinek örömére, kinek bánatára.  Bár a napsugarak még próbálkoznak felmelegíteni és felvidítani napjainkat, az egyre rövidebb nappalok és az esték hűvös illata a tél közeledtét jövendölik. Azonban néhány őszi dekorációval könnyen felfrissíthetjük a környezetünket és felvidítathatjuk a kedélyünket :)   1.
Húsvéti kifestők gyerekeknek
Hagyományok és ünnepek » Húsvéti népszokások
Az alábbi kifestő képekkel gyerekeknek szeretnénk kedveskedni! Kattints a kedvenc kifestőre és nyomstasd ki a képet! Oszd meg a barátaiddal, máshol is! Jó színezést kívánunk!                                                         ...
Szüreti kifestők gyerekeknek
Hagyományok és ünnepek » Szüreti népszokások
Az alábbi kifestő képekkel gyerekeknek szeretnénk kedveskedni! Kattints a kedvenc kifestőre és nyomstasd ki a képet! Oszd meg a barátaiddal, máshol is!   Jó színezést kívánunk!                                                       ...
Magyar bivaly
Magyar állatfajták » Szarvasmarhafélék
Még alig száz évvel ezelőtt is fontos igavonó háziállatunk volt, a bivaly manapság szinte csak természetvédelmi területeken lehet találkozni velük. Magyarországon a bivalyt a 16. század óta tenyésztik. A történelmi Magyarországon 1911-ben még 155 192 bivaly élt. Elsősorban a mai Somogy és Zala megye nehezen járható, nedves, sáros területein használták ki munkaerejét. A II.
Karácsonyi népszokások
Hagyományok és ünnepek » Karácsonyi szokások
A karácsonyi ünnepek kezdete november végére, december elejére esik az eljövetelt és az Úrra való várakozást jelentő adventtel, ami egyben az egyházi év kezdetét is jelenti. Eredete az 5-6. századra nyúlik vissza, amikor heti háromnapos böjttel is megtisztelték.
A szüret és a szüreti mulatságok
Hagyományok és ünnepek » Szüreti népszokások
A szüret a különböző történelmi korokban mindig többet jelentett egyszerű munkánál. Ünnepnek számított és számít ma is, hiszen egy egész évi munka gyümölcsével szembesül a szőlőművelő. "A szüret a XVI. és XVII. században igazi sátorosünnep volt, melyre még a hadviselő vitézek is hazasiettek.

980 cikk | 2 / 98 oldal