Hrotkóné-Bálint Ágnes Ági
 

Ági képek

Zsolnay-kút

Ági képek - Zsolnay-kút

Pécs Gázi Kászim pasa dzsámia  Pécs városháza Zsolnay-kút  Hóvirágtúra 2015 02,21-én  Hóvirágtúra 2015 02,21-én

   


Fotó Infó

Letöltés: Közepes méretben  |  Nagy méretben
Album Letöltése: Közepes méretben (zip)  |  Nagy méretben (zip)
Eredeti felbontás: 720x960 (0.7 Mp)

Fotó megjegyzések

Dr.Edelényi-Szabó Árpád
hétfő, 2015. február 23. 18:48
A Zsolnay Kút,Pécs egyik leghíresebb kútja a Széchenyi tér déli részén.Mond csak Ági,mi folyik belőle,csak nem villányi vörös? - Zsolnay Vilmos emlékére fia Zsolnay Miklós 19o8-ban felajánlotta,hogy díszített kutat ajándékoz a városnak.A kút elkészítésére 19o9-ben Pilch Andort bízták meg,amely 1912-ben készült el a Zsolnay gyárban.A kutat a következő évben átvette a város,azonban,az elhelyezés helyéről nem tudtak dönteni,különböző városrendezési okok illetve az első világháború miatt.A művet 18 éven keresztül egy raktárépületben tárolták,végül 193o-ban állították fel az Irgalmas Rendek temploma előtti téren.A négy méter magas eozin kút ökörfejű vízköpői,az úgy nevezett "nagyszentmiklósi"aranylelet egyik ívóedényének mintájára készültek.Arra a helyre állították fel a díszkutat,ahol a törökök idején "kádi csorgója"állt.A teret 2oo3 óta Zsolnay térnek hívják.A kút kávájának peremén a következő felírat olvasható:"Zsolnay Vilmos emlékkútja,legyen örök szemtanúja Pécs város virulásának lakói boldogságának."
Hrotkóné-Bálint Ágnes
hétfő, 2015. február 23. 19:55
Hát Árpád! Alapos az ismertetőd,elmehetnél idegenvezetőnek.Sajnos víz folyik belőle,nem villányi.Egyébként ,ha esetleg Pécsett jársz érdemes elmenni a Zsolnay- negyedbe,ott aztán vannak gyönyörűséges Zsolnay kerámiák.Valami csoda!!
Dr.Edelényi-Szabó Árpád
kedd, 2015. február 24. 09:16
Kedves Ági! Hát,mire jó a Wikipédia?!Bizonyára többen tartanák alá a poharukat,ha bor folyna belőle.El tudom képzelni,micsoda csodálatos eozin kerámiák lehetnek ott az említett Zsolnay negyedben.Hisz ma már,ha Pécsett valamit felújítanak,abban biztosan szerepel az előbb említett kincs.

Üzenet írása