Dr.Edelényi-Szabó Árpád Ede
 

Önszeretet

Önszeretet


Tetszik  
   


Fotó Infó

Letöltés: Közepes méretben  |  Nagy méretben
Album Letöltése: Közepes méretben (zip)  |  Nagy méretben (zip)
Eredeti felbontás: 259x194 (0.0 Mp)

Fotó megjegyzések

Dr.Edelényi-Szabó Árpád
szombat, 2015. július 11. 17:53
Önszeretet? - A második parancs ez:Szeresd felebarátodat,mint magadat. Márk 12,31
Egy új keletű tévtanítás szerint a szeretet kettős parancsa három,mert nem csak azt mondja,hogy szeresd Istent és a felebarátodat,hanem azt is,hogy szeresd önmagadat.A helyes önértékeléshez és önmegvalósításhoz szüksége van az embernek arra is,hogy megtanulja szeretni önmagát.Mit ír erről a Szentírás?
Más az önmagam elfogadása és más az önmagam szeretése.Az előbbire bátorít a Biblia.Ír arról,hogy Isten egyenként megtervezett mindnyájunkat,mind "egyedi darabok"vagyunk,"egyedüli példány"(Kosztolányi). Mint Isten alkotását fogadjam magamat:A külsőmet,a képességeimet,adottságaimat,hiányaimat.Legyek hálás minden Tőle kapott értékemért,és tartson alázatban minden hiányosságom! Mindnyájunkból hiányzik valami.Aki így elfogadja magát,annak helyes önértékelése lesz és boldogan szolgál Istennek és segít embertársainak.
Dr.Edelényi-Szabó Árpád
szombat, 2015. július 11. 18:04
Ez azonban nem önszeretetet jelent.Az önszeretet velünk születik,azt inkább fékezni kell olykor.Jézus világosan két parancsról beszél:Szeresd Istent,és szeresd felebarátodat.A "mint magadat"csak mérték:Legalább úgy szeresd a másikat,amennyire magadat szereted!
Az önszeretetet egyenesen bűnnek minősíti a Biblia,például az utolsó időkről írja,amikor felerősödik minden gonoszság :Lesznek az emberek magukat szeretők(önzők)pénzsóvárak...(2Timóteus 3,2).
Jézus Krisztus sokkal inkább az önfeláldozásra adott példát és arra bátorít. A felebarát iránti szeretetből fakadó önfeláldozás és az önszeretet semmiképpen sem fér meg együtt.
A Biblia tanítása tehát világos:Fogadjam el és ápoljam Istentől kapott testemet,lelkemet!DE legalább ilyen fontos legyen nekem a másik ember teste és lelke is,akkor teszek eleget Isten parancsának.Ennek az egészséges egyensúlynak a feltétele,tápláló forrása pedig az,ha teljes szívemből szeretem Istent.

Üzenet írása