Dr.Edelényi-Szabó Árpád Ede
 

Köhögés

Köhögés


Tetszik  
   


Fotó Infó

Készült: 2010:11:01 08:10:14
Letöltés: Közepes méretben  |  Nagy méretben
Album Letöltése: Közepes méretben (zip)  |  Nagy méretben (zip)
Eredeti felbontás: 411x348 (0.1 Mp)

Fotó megjegyzések

Dr.Edelényi-Szabó Árpád
péntek, 2016. február 26. 09:19
Köhögés,többféleképpen... - A köhögés a szervezet egy irritációra adott reakciója,amely egyes estekben normálisnak számít,de ha hosszabb ideig elhúzódik és krónikussá válik,mindenképpen orvoshoz kell fordulni - A köhögés valójában a légutak tisztítását jelenti,bármilyen irritáló anyag kerül a légutakba - legyen az csupán egy morzsa,vagy valamilyen nyák,váladék - azt igyekszik a szervezet ilyen módon eltávolítani. - A köhögésnek több fajtáját ismerjük:1.Ingerköhögésnek nevezzük,ha a légutakat,a tüdőt,valamilyen idegen anyag ingerli,és ettől a szervezet reflexes köhögéssel próbál szabadulni. - 2.A nyákos köhögést a legtöbbször megfázás okozza,de ha hosszabb ideg,hetekig nem szűnik,komolyabb betegségre(tüdőgyulladás,krónikus obstruktív tüdőbetegség,asztma)lehet gyanakodni. - 3.A véres köhögés hátterében komolyabb probléma állhat,tüdőembólia, tuberkulózis,szívelégtelenség vagy tüdőrák,mindenképpen orvoshoz kell fordulni - 4.Az akut köhögéseket általában felső- és alsó légúti fertőzések (vírusok,baktériumok)
Dr.Edelényi-Szabó Árpád
péntek, 2016. február 26. 09:37
okozzák,garatgyulladás,orrmelléküreg-gyulladás, mandulagyulladás, hörgőgyulladás,tüdőgyulladás válthatja ki - 5.A száraz köhögés hátterében szintén meghúzódhat megfázás, fertőzés, de ha rendszeressé válik vagy visszatér a tünet,refluxra,krónikus szívelégtelenségre, tüdőfibrózisra, asztmára is gyanakodni kell.Érdemes megemlíteni az allergia okozta és dohányos köhögést. - Kezelés:A megfázás, vírusfertőzés okozta,néhány napig tartó köhögést lehet kezelni patikákban recept nélkül vásárolható készítményekkel,a gyógyszerész minden esetben segíteni tud,hogy az épp fennálló köhögéstípusra melyik nyákoldó,köptető vagy szopogatós cukorka jelenhet segítséget.Amennyiben azonban a köhögést láz is kíséri,egy héttel tovább tart,esetleg az éjszaki pihenést befolyásolja,mindenféleképpen forduljunk a háziorvoshoz,aki meghatározza szükséges terápiát - Asztma és köhögés:Görcsös köhögés mellett sípoló kilégzés,zihálás,fulladás,mellkasi szorító érzés az asztma legjellegzetesebb tünetei.
Dr.Edelényi-Szabó Árpád
péntek, 2016. február 26. 09:50
Az asztmás betegeknél a hörgő-nyálkahártya összehúzódik,a légutak beszűkülnek - mondta el dr.Hidvégi Edit a Tüdőközpont tüdőgyógyásza. - A kilégzés akadályozott,ezért fullad a beteg,légzése sípolóvá válik - nem jut elegendő friss,oxigéndús levegőhöz.Rendkívül súlyos esetben cianózis (bőr vagy nyálkahártya kék elszíneződése)alakul ki,ritkán fulladás következhet be.Az asztmás beteg különösen érzékenyen reagál a légúti megbetegedést okozó vírusokra,baktériumokra,ilyenkor az allergiás hörgőgyulladáshoz felső légúti panaszok is társulnak. A köhögés mellett jelentkeznek a tipikus tünetek (láz,orrfolyás, torokfájás,fejfájás)ezek arra utalnak,hogy fertőzésről van szó. - A megfázás súlyosbíthatja az asztmatikus tüneteket,ezekben az időszakokban kicsit több asztmás gyógyszerre lehet szükség - ezt minden esetben a kezelőorvos feladata meghatározni - Tudod-e?:A nyák vagy nyálka (latinul mucus)vizes,színtelen váladékréteg a nyálkahártyák felszínén.Emberben naponta megközelítően egy liter nyák termelődik és ürül ki.
Dr.Edelényi-Szabó Árpád
péntek, 2016. február 26. 09:57
A nyák védi a nyálkahártya felszíni sejtrétegét,a kiszáradástól,a mechanikai és kémiai ártalmaktól.A fertőzésekre a nyálkahártyák fokozott váladéktermeléssel reagálnak,ami elősegíti az elpusztult sejtmaradványok,a kórokozók,és a kórokozókkal fertőzött sejtek eltávolítását.A köptetők csökkentik a megfázás idején felhalmozott kóros nyák sűrűségét,ennek következtében könnyebbé válik a köpetürítés.

Üzenet írása