Csatamezők

Csatamezők

0 videó - 1995
A sorozat alapos és átfogó képet nyújt a II. Világháború sorsdöntő csatáiról: részletesen mutatja be az egyes csaták parancsnokait, katonáit és fegyvereit. Az eseményeken túl megismerhetjük a csaták kirobbanásának indítékát és azok következményeit is, a kor katonai- és politikai helyzetével együtt. A sorozat nagyszerű lehetőséget ad arra, hogy még többet tudjunk meg a II. Világháború napjainkra is nagy hatást gyakorló eseményeiről.

A Midway-szigeteknél lezajlott tengeri csata különlegessége az volt, hogy teljes egészében repülőgépek vívták meg. A japánok 1941-re kifejlesztett anyahajó flottájának erejét a Pearl Harbor ellen indított támadás mutatta meg, amelyben az amerikai flotta legjelentősebb erői semmisültek meg. Négy repülőgép anyahajó azonban megmenekült, melyeket tengeri fölényük biztosítása érdekében a japánoknak el kellett pusztítaniuk. Noha a japánok hadifölénye jelentős volt, nem számoltak azzal, hogy az amerikaiak ismerték a japán kódrendszert, és a radartechnikát is sikeresen alkalmazták. Az amerikai győzelmet hozó összecsapás adott lehetõséget Japán visszaszorítására, és a késõbbi kapitulációra.

Az Olaszországért folytatott csata a II. Világháború egyik legelkeseredettebb és leghosszabb küzdelme volt. Annak ellenére, hogy a Szövetségesek Szicíliát viszonylag könnyen elfoglalták 1943 nyarán, azon törekvésük, hogy itáliai partraszállással használják ki az olaszok rendezetlenségét, kudarcra volt ítélve. Külön érdekesség, hogy az olasz fegyveres erők gyakorlatilag nem játszottak szerepet a hadjáratban, mivel amikor a Szövetséges erők partraszálltak Salernónál, az országot már megszállták Hitler csapatai, és így német alakulatokkal találták szemben magukat. Az Olaszországért vívott harc szinte a háború végéig folyt, de 1944 június elején Róma elfoglalásával a legfőbb szövetséges célokat elérték.

1944 vége felé Németországot keleti- és nyugati irányból is fenyegették a szövetséges csapatok. Berlin elbukása a háború végét jelentette volna, ezért a Vörös Hadsereg minden erejével a város elfoglalására törekedett. De a németek igyekeztek minél tovább feltartóztatni a szovjeteket, akik így csak fokozatosan, borzalmas harcok árán tudtak előrenyomulni céljuk, a Reichstag felé. Noha Hitler már halott volt, amikor 1945. május 1-jén elérték az épületet, az alagsorban még mindig kegyetlen harc folyt. A hitleri háború végső ütközetében, a berlini csatában a szovjetek 350 ezer katonájukat vesztették el.


 
   



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez videó.
Segítség a típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: csütörtök, 2012. március 15. Nézettség: 2,000

Tetszik