Dörner György

Dörner György

10 videó - 1953
Dörner György (Budapest, 1953. december 9. – ) Érdemes művész díjjal kitüntetett magyar színművész, színigazgató. Nős, felesége Kuthy Zsuzsanna.
1979-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Ugyanebben az évben a Nemzeti Színház tagjaként kezdte meg pályafutását. 1982-ben a budapesti Katona József Színház alapító tagja, 1988-tól a Radnóti Miklós Színház társulatának a tagja. 1989-től szabadfoglalkozású művész. Játszott a veszprémi Petőfi Színház, a Komédium, a Várszínház, a tatabányai Jászai Mari Színház, a kecskeméti Katona József Színház és a Magyar Színház előadásain. Színpadi alakításai mellett számos mozi- és televíziós filmben szerepelt.
Sokat szinkronizál, jellemzően Bruce Willis, Mel Gibson, Eddie Murphy és Michael Douglas számára kölcsönzi a hangját.
2006-ban elvállalta az első magyar science-fiction film, a Thelomeris főszerepét, ahol eddigi karaktereitől eltérő szerepben alakítja a filmben szereplő óriási gyárváros, Thelomeris urát. Egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy a filmben az a „bizarr gondolat” fogta meg, „hogy az ember az idővel üzletel, olyan dologgal, ami elvileg végtelen és örök”.
2011. októberében Tarlós István főpolgármester kinevezte az Új Színház igazgatói posztjára, Dörner pedig intendánsként Csurka Istvánt nevezte meg. A Fővárosi Önkormányzat a szakmai zsűri véleményével (6:2) szemben döntött a javára. Az addig Márta István vezette teátrum nevét Dörner Hátországra szerette volna változtatni, ezt azonban nem engedélyezték. A kinevezés 2012. február 1-jén lépett érvénybe.
Politikai nézeteivel kapcsolatban önmagát nemzeti radikálisnak vallja, akinek az élete „liberális mederben csordogál”. Többször részt vett a MIÉP, majd később a Jobbik Magyarországért Mozgalom választási gyűlésein. A Jobbikhoz fűződő kapcsolatáról a 2010-es országgyűlési választások előtt közvetlenül úgy nyilatkozott, hogy „magamat nemzeti radikálisként határozom meg, vagyis minél gyorsabb változtatásokat szeretnék. Sokan természetesnek veszik, hogy ezért jobbikos vagyok, de tévednek. (…) A szívem mélyén (…) azt szeretném, ha a MIÉP élne és virulna.”

Dörner György
Dörner György - A walesi bárdok (2009. október)
Dörner György nyilatkozik a kinevezésével kapcsolatban,
EZERKILENCSZÁZNEGYVEN BABITS M MIHI 2014
Erdély - Segesvár (Szavalat: Dörner György)
Mi volt 1956, barátom?
Mocskos zsidók Nácik haza Tüntetés az Új Színház előtt
Reményik Sándor - Nem nyugszunk bele! (Dörner György)
Reményik Sándor: Szól a cenzor
Wass Albert: Üzenet haza

 
   

Dörner György



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: péntek, 2011. október 21. Nézettség: 2,004

Tetszik