Tizenkét dühös ember (12 Angry Men) 1957.

Tizenkét dühös ember (12 Angry Men) 1957.

1 videó - 1957
fekete-fehér, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 100 perc, 1957

rendező: Sidney Lumet
író: Reginald Rose
forgatókönyvíró: Reginald Rose
zeneszerző: Kenyon Hopkins
operatőr: Boris Kaufman
producer: Henry Fonda, Reginald Rose
vágó: Carl Lerner

szereplő(k):
Henry Fonda (8. esküdt)
Jack Warden (7. esküdt)
Martin Balsam (1. esküdt)
Lee J. Cobb (3. esküdt)
Ed Begley (10. esküdt)
E. G. Marshall (4. esküdt)
John Fiedler (2. esküdt)
Ed Binns (6. esküdt)
Joseph Sweeney (9. esküdt)
George Voskovec (11. esküdt)
Robert Webber (12. esküdt)

A tizenkét esküdtnek látszólag sima gyilkossági ügyben kell ítéletet hoznia. A vádlott bűnösségét annyi tökéletesen egybevágó tény bizonyítja, hogy az egyik esküdtben felmerül a gyanú: a dolog túlságosan is egyszerű, és nem ártana alaposabban megbeszélni a tárgyalóteremben hallottakat. Kezdetben tizenegyen vannak egy ellen, ám a helyzet fokozatosan változni kezd, és percek múlva már nem is egy gyilkossági ügyről szól ez a feszült és izgalmas, eredetileg tévéjátéknak szánt darab, hanem a bennünk lévő előítéletekről, félelmekről, szerepeinkről, vagy éppen rejtegetni kívánt gyöngeségeinkről, egyszóval az Emberről.

Díjak és jelölések:
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (1957) - Arany Medve: Sidney Lumet
Oscar-díj (1958) - Legjobb film jelölés: Henry Fonda, Reginald Rose
Oscar-díj (1958) - Legjobb rendező jelölés: Sidney Lumet
Oscar-díj (1958) - Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Reginald Rose
------------------------------------------------
Tizenkét Dühös ember
(Twelve Angry Men 1954)

A 12 dühös ember című TV-játékot Reginald Rose írta – kimondottan a Studio One számára.
Az „Egyes Stúdió”-t Fletcher Mark kanadai rendező alapította 1947-ben. Először rádiójátékokat rendezett, majd átváltott a Westinghouse által szponzorált televízióra. A Studio One vitte először képernyőre George Orwell híres könyvét, az 1984-et, William Templeton 1953-as átdolgozásában.
A 12 dühös ember 1954. szeptember 20-án került műsorra; ez volt a „Studio One” hetedik évadjának első epizódja.

Rendező: Franklin Schaffner - Emmy díj - legjobb rendező
Írta: Reginald Rose (Kizárólag a ”Studio One” számára) - Emmy díj - legjobb író
Producer: Felix Jackson
Díszlettervező: Wes Laws

Szereplők:
Robert Cummings (8. esküdt) Emmy díj - legjobb színész
Franchot Tone (3. esküdt)
Edward Arnold (10. esküdt)
Paul Hartman (7. esküdt)
John Beal (2. esküdt)
Walter Abel (4. esküdt)
George Voskovec (11. esküdt!)
Joseph Sweeney (9 esküdt!)
Bart Burns (6. esküdt)
Norman Fell (1. esküdt)
Lee Philips (5. esküdt) (Lee Phillips néven)
Larkin Ford (12. esküdt) (Will West néven)

Tizenkét esküdt ül egy szűk, szürke szobában; feladatuk, hogy ítéletet hozzanak egy gyilkossági ügyben. Először mindenki bűnösnek ítéli a vádlottat – kivéve egyet; a 8. esküdtet, akinek lassan sikerül meggyőzni társait, hogy a vádlott esetleg ártatlan. Ám van egy ember, aki nem hajlandó változtatni eredeti véleményén – még a leglogikusabb érvelések ellenére sem…

Tizenkét dühös ember 1957

 
   

Tizenkét dühös ember 1957



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez videa.hu videó.
Segítség a videa.hu típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: vasárnap, 2012. február 5. Nézettség: 1,576

Tetszik  

Videó lista megjegyzések

Nagy Emma
szerda, 2016. július 20. 22:29
Azt gondolom, hogy a két film plakátja fel lett cserélve.
Ujváriné Judit
csütörtök, 2016. július 21. 06:46
Igen, ki is van cserélve a két boritó, csakhogy a főoldalon ez nem látszik.
Ujváriné Judit
vasárnap, 2017. október 15. 20:16
Idetettem, az 1954-es eredeti TV verzióját a filmnek, érdekesség képpen, sajnos nem találtam magyar változatot.
Schin Ferenc Schin
vasárnap, 2017. október 15. 21:54
Judit kedves, szerettem volna elküldeni Önnek az 1954-es TV-játék plakátját, de szerverhibát ír ki a gépem! Amint megszűnik a hiba, már küldöm is, mivel így zavaró, hogy egy plakáthoz két film tartozik.
Köszönöm, hogy meghallgatta kérésemet, és ilyen gyorsan feltette a filmeket - még az eredetit is!!

Tisztelettel: Schin Ferenc
Ujváriné Judit
hétfő, 2017. október 16. 14:24
Ferenc kedves, tök aranyos, hogy így a szívén viseli a dolgokat, de az 54-es filmet nincs értelme külön leírásba rakni, mert nincs meg magyarul, és ahogy én a Youtubot ismerem, lehet ez sem lesz meg sokáig.
Itt a film az 1957-es, a leírás is, és a borítója is. Az 54-es film leírását be tudnám ide is rakni, ha volna hozzá irodalom, szereplők, stb.
Képet viszont mégegyet nem lehet.
Ujváriné Judit
hétfő, 2017. október 16. 14:33
A teljes szöveg itt olvasható:
"www.nlcafe.hu/sztarok/20171009/hatvan-eves-evfordulo-tizenket-duhos-ember-henry-fonda/"

60 éve mutatták be minden idők legjobb bírósági drámáját, a Tizenkét dühös embert, és még mindig imádjuk
Hatvan év alatt a legtöbb film idejétmúlttá, hovatovább élvezhetetlenül avíttá válik. Ha egy film ennyi idő után is kedvenc tud maradni, az tényleg tudhat valamit. A Tizenkét dühös ember az egyik legszebb film, amelyet valaha az ember igazság utáni vágyakozásáról készítettek, valamint arról, hogy még a legrosszabb embertársunkban is ott rejlik a jóság.

1954-ben a CBS-nél műsorra tűztek egy tévéjátékot Tizenkét dühös dühös ember címmel. Ezt afféle élőben felvett színházként kell elképzelni, de akkoriban még a tévézés hőskorában jártunk, nem kellettek látványos képsorok a nézők lenyűgözéséhez. A tévéjáték óriási sikert aratott, és a tévécsatorna vezetői meglátták a lehetőséget Reginald Rose forgatókönyvében arra, hogy egy valódi filmet készítsenek belőle. Túl sok pénzt azonban nem szántak rá: mindössze 350 000 dollárból ki akarták hozni, ami már hatvan éve sem számított combos összegnek a filmiparban. Sztárra viszont szükségük volt, így felkérték Henry Fondát, hogy álljon a produkció élére, de nem pusztán főszereplőként, hanem producerként is. A színész ódzkodott a feladattól, de annyira tetszett neki a történet, hogy végül igent mondott rá, ráadásul a United Artists stúdiótól megkapta azt a lehetőséget, hogy ő maga válasszon rendezőt a filmhez. Amikor bizalmat szavazott a korábban csak televíziós produkciókon edződött Sydney Lumetnek, valószínűleg ő sem sejtette, hogy egy sztárrendezői karriert indít majd útjára.

Hol van az igazság?

A Tizenkét dühös ember szinte teljes egészében egyetlen zsúfolt és kissé klausztrofóbiás érzést keltő szobában játszódik, ahová a bírósági tárgyalás után bevonul a tizenkét esküdt, hogy döntsenek egy gyilkossággal megvádolt fiú sorsáról. A szabály szerint az esküdteknek egyhangúan kell megállapodniuk a döntésben, vagyis addig nem jönnek ki a szobából, amíg nem születik meg a döntésük. A dolog elsőre sima ügynek tűnik: minden jel arra mutat, hogy a fiú valóban elkövette a gyilkosságot. Megtörténik a szavazás, és a 8-as számú esküdt (őt alakítja Fonda) kivételével mindenki bűnösnek kiáltja ki a srácot. Azonban ebben a játszmában nem lehet ellenszavazat, és a 8-as számú esküdt hosszas érveléssel végül ráveszi a többieket, hogy adjanak neki egy esélyt kifejteni a saját álláspontját, amivel sikerül néhány társát elbizonytalanítania a korábbi döntésében. Idegőrlő játszma kezdődik, amelyben a két táborra szakadó esküdtek megpróbálják meggyőzni a másikat a saját igazukról. És ebben a helyzetben minden szónak jelentősége van. (TóCsa)
Schin Ferenc Schin
hétfő, 2017. október 16. 20:50
Kedves Judit!

Az eredeti TV-játékot kb négy éve láttam a youtube-on; ugyanezt a kópiát! Ha gondolja, leírhatom az elhangzó szöveget, és megcsinálhatom a magyar fordítást. A mozifilmben változtattak bizonyos dolgokon - no meg hosszabb is - de azt is végighallgattam, és kiegészítettem a feliratot a valóban elhangzottakkal. (Mint tudja, helyszűke miatt kimarad egy s más a teljes szövegből...)
Egyébként - miket beszélek? Hiszen nekem (ha jól emlékszem), megvan Reginald Rose eredeti TV-játéka! Még le sem kell írnom az egészet - csupán összevetnem az elhangzottakkal! Aztán jöhet a fordítás...

Tisztelettel: Schin Ferenc