Varga János

Varga János

5 videó
A magyar zenei élet reprezentáns képviselője. Zenei pályája a hetvenes évek elején indult különböző amatőr zenekarokban. ‘73-tól tagja az Angyalok blues-rock együttesnek és a Vági-Ék free jazz zenekarnak, melyekkel 1974-ben lengyelországi turnén vesz részt egyetemi klubokban, majd egy újabb turné alkalmával ‘75-ben a Jazz Nad Odra fesztiválon is vendégszerepelnek.


Hazatérve még ebben az évben megalakítják az EAST együttest Király István dobossal és Móczán Péter basszusgitárossal (‘75). Zenéjükben ötvöződik az indiai és arab népzene dallamvilága a jazz és a rock lüktetésével, nagyívű improvizációkkal és poliritmikával.




Az első öt évben instrumentális anyagukkal egyetemi és városi jazz klubok állandó vendégei, a magyar jazzélet vezető szólistáival (Szakcsi Lakatos Béla, Deseő Csaba, Csík Gusztáv, Németh János).


1980-ban a zenekar átalakul, énekessél és állandó billentyűssel kiegészülve a progresszív rock felé fordul.
Az első lemez (’81) Játékok címmel jelenik meg, mely angol nyelven a japán King Records kiadónak köszönhetően jut el a világ progrock kedvelőihez. Még négy album következik az Easttel, és ‘87-ben Varga János kiválik a zenekarból, hogy felépítse szóló karrierjét.





Rendkívül sokrétű és gazdag pályája számos művet és produkciót sorakoztat fel.


Szerezőként részt vett zenei kiadványok készítésében (East lemezek, Crack Orchestra), írt balettzenét (Az áldozat), létrehozott avant-garde zenei csoportot (Art Reaktor), a német Sonoton Music Library ma is gondozza szerzői lemezét (Into The Light), nemzetközi csoporttal közös szerzeményekből álló kiadványt jelentettek meg (Energy Project), közreműködött vendégként, vagy tagként zenei felvételeken (HBB lemezek, Gitárpárbaj, Meeting Point), készített vizuális művekhez zenét, műsorokhoz számos főcím zenét (Magyar Millennium, Kossuth Klub, Közéleti Ütköző, Összkép stb.). Hozzájárult több tucat reklámfilm sikeréhez alkotói team zeneszerző tagjaként. Ardai Tamás rendező-operatőr felkérésére több olyan reklámfilmhez készített zenét, melyek közül kettő az Egyesült Államokban elnyerte a reklámfilm kategória Oszkár díját is (Globex Holding, Prevent).





Legutóbbi formációja a Varga János Project, melynek kiadványai a The Wings of revelation I. (2000), The Wings of revelation II. (2002) CD-k, illetve a Petőfi Csarnokban rögzített The Wings of revelation Live DVD. Legutóbbi albuma az Elixír (2009), melyben ötvöződik különböző népek zenéje (magyar, cigány, arab, indiai) az art-rock zenei világával.

Janos Varga Project - India, A38
Varga János Project - Candles
Varga János Project - Diamond Bird / Gastroblues Fest, Paks
Varga János Project - Körbe és körbe
Varga János és a Mediterrán Combo - Hölgyválasz

 
   

Janos Varga Project - India, A38



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: kedd, 2013. május 7. Nézettség: 1,750

Tetszik