Szergej Prokofjev: A tüzes angyal

Szergej Prokofjev: A tüzes angyal

8 videó
A legjobb produkció díja - ARMEL Operaverseny és Fesztivál 2010

A megszállottságról szőtt történetek világéletében foglalkoztatták Prokofjevet, A tüzes angyal azonban az ő életművében is egyedülálló. Különleges vonzereje érzelmi intenzitásából fakad, és Prokofjev operái közül ez a mű kerül a legközelebb ahhoz, hogy felvillantsaa szerző emberi arcát.
A 17. században játszódó misztikus történet fantasztikus vízió ördögökkel, angyalokkal, mágiával, álommal és valósággal. A mű főszereplője, Renata belső konfliktusba kerül a szellemi és a fizikai világgal, gyermekkora óta él benne a „tüzes angyal" képe, egy lángoló alaké, egy szellemé, Mádielé. Renata beleszeret Otterheimi Heinrich grófba, aki szakasztott olyan, mint Mádiel, vagy ő maga a „tüzes angyal". A gróf elűzi, Renata szeretet és remény nélkül kóborol a világban, látomásai a kolostorba is elkísérik. Az asszonyt boszorkányság miatt máglyahalálra ítélik. A tüzes angyal zenéje megdöbbentően mozgalmas és sűrű szövésű, a tiszta áttetszőség és a túláradó hangorgia ötvözete teszi izgalmasan megkapóvá az operát.
Ez az előadás elnyerte az Armel Operaverseny és Fesztivál legjobb produkciónak járó díját. Cristina Baggio (Renata) a legjobb női előadó díjában részesült. A verseny döntőjében szerepelt Cseh Antal (Inkvizítor) is.

Prokofjev expresszionista operáját Debrecenben a világhírű mester, Silviu Purcărete rendezi meg. A román rendező 1996 óta Franciaországban él, 2002-ig a limoges-i Centre Dramatique igazgatója volt, majd itt alapított színházművészeti iskolát. Purcărete előadásai sikert arattak a világ legfontosabb színházi fesztiváljain, rendszeresen rendez operát a legnagyobb operaházakban. A tüzes angyal színrevitelében alkotótársa a szintén romániai származású, Münchenben élő Helmut Stürmer tervező, akivel évek óta együtt dolgoznak.

Prokofiev The Fiery Angel Part1 opera competition in Szeged 2010
Prokofiev The Fiery Angel Part2 opera competition in Szeged 2010
Prokofiev The Fiery Angel Part3 opera competition in Szeged 2010
Prokofiev The Fiery Angel Part4 opera competition in Szeged 2010
Prokofiev The Fiery Angel Part5 opera competition in Szeged 2010
Prokofiev The Fiery Angel Part6 opera competition in Szeged 2010
Prokofiev The Fiery Angel Part7 opera competition in Szeged 2010
Prokofjev:A Tüzes Angyal

 
   

Prokofiev The Fiery Angel Part1 opera competition in Szeged 2010



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: hétfő, 2011. január 3. Nézettség: 570

Tetszik