Bodza Klára

10 videó
Bodza Klára „Oscar-díja”


Czidráné Bodza Klára Németh László és Életfa díjas énekművész, énektanár a magyarországi intézményes népi énektanítás megteremtője. Jelenleg a Nádasdy Kálmán Művészeti és Általános Iskola és a Váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola népi ének tanára. Nemrégiben a Magyar Köztársaság Kulturális Minisztériuma Eötvös József díjjal tüntette ki. Nevéhez fűződik a nagysikerű Magyar Népi Énekiskola c. alapvetés, melynek eddig négy kötete jelent meg.

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 
Dr.Edelényi-Szabó Árpád Ede
 

Bodza Klára lemezbemutató koncerje (5.)



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Zene magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szombat, 2012. február 4. Nézettség: 409

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

szombat, 2012. február 4. 11:04
Szegény Bodza Klári. Ő volt az első, aki a magyar népdal és népzene igényes terjesztésével kinlódott....és kiütötték az ujkori műparasztkodók és világkotyvalékok mixelői.




Lélekvirágok
Bodza Klára Életútja (DVD)




Lélekvirágok
Bodza Klára énekművész-tanár a népdaléneklés titkainak egyik legjobb isme­rője és továbbadója. Azok közé tartozik, akik elsőként ismerték fel az autenti­kus népzenei előadásmód, a stílusos népi éneklés értékét és vonzerejét az 1970-es évek elején. Ez a felismerés eleinte nem kis ellenállásba ütközött, azonban ha­marosan bebizonyosodott, hogy a parasztság hagyományos zenei kultúrája más környezetben, más közönség körében is életképes, mivel egyetemes emberi tar­talmat és esztétikumot hordoz; sőt a XX-XXI. században, a globalizáció világá­ban az identitás megélésének és a közösségformálásnak legkiválóbb forrása le­het. Bodza Klára egész munkásságát – négy évtizedes népdalénekesi és tanári pályáját – ennek az ügynek szentelte.

Növendékei közül – akik rendszeresen szerepelnek a népdaléneklési ver­senyek nyertesei, helyezettjei között – több elnyerte a Népművészet Ifjú Meste­re címet. Nem egy tanítványa ma már szintén tanárként dolgozik és adja tovább mindazt, amit mesterétől tanult. Metodikai alapvetésnek tekinthető a „Magyar Népi Énekiskola” címmel megjelent négy kötete, amelyekben a szájhagyomány és a modern pedagógia eszközeit ötvözi. A könyvek sikerét bizonyítja, hogy sok ezer példányban fogytak el, széles körben használják őket nemcsak Magyarorszá­gon, hanem a határokon kívül is. Elmondhatjuk, hogy Bodza Klára generációkat vezetett el a népdal szeretetére, munkálkodása nyomán egyre több fiatalhoz jut­nak el a népzene emberformáló értékei. Kiváló eredményeinek elismerését feje­zi ki a Németh László-díj (1998), az Életfa-díj (2002), valamint az Eötvös József életmű-díj (2007).

Pályájának negyven éves jubileumára készült el a „Lélekvirágok” című, ar­chív és új felvételekből szerkesztett DVD, mely – mintegy számvetésként – be­pillantást nyújt művészetének fontos eseményeibe, életének ünnepi pillanatai­ba. Népdalok szólalnak meg kiváló előadásában a magyar nyelvterület minden részéből, vidám, derűs, szomorú és áhitatos dallamok, melyek zenei hagyomá­nyunk sokszínűségét és Bodza Klára tudását, művészi érzékenységét egyaránt hitelesen megmutatják. De megmutatják nagyszerű pedagógusi erényeit is, hi­szen szeretett tanítványai több közös műsorban együtt énekelnek vele. Hogy mit jelent számára a népdal és annak tanítása, azt közvetlenül, saját megfogalmazá­sában halljuk tőle néhány felidézett interjú-részletben. Sokoldalúságára jellemző, hogy férje, Czidra László révén a historikus zenével is kapcsolatot tartott, mint azt a Camerata Hungarica együttessel közös műsorai példázzák. Sőt a DVD arról a bensőséges viszonyról is tanúskodik, amely Bodza Klárát a magyar költészethez fűzi, jól válogatott, a népdalokhoz kapcsolódó versek megszólaltatásával.

Régi és mai tanítványai, tisztelői, a magyar népdal és népi kultúra barátai! Kívánjunk a jubiláló művésztanárnak további szép eredményeket, sok örömet!

Dr. Paksa Katalin népzenekutató



01. Juhász Gyula: Dalok vége

02. Édesanyám rózsafája (Jobbágytelke)

03. Juhász Gyula: Mindig – Szerelem, szerelem (Magyarszovát)

04. Nevem Bodza Klára – Túl a vízen kicsi ház... (Moldva)

05. Nem vet meg engem az Isten (Mezőség)

06. Tornai József: Jaj, csak a népdalokat...

07. Meg kell a búzának érni (Mezőség)

08. Beszélgetés

09. Által mentem a Dunán (Moldva)

10. Bodza Klára: Musztáng

11. Sárig csikó (Moldva)

12. Beszélgetés

13. Surrexit Christus - XVI. századi húsvéti ének

14. XVI. századi ugrós táncok

15. XVII. századi virágénekek a Vietorisz gyűjteményből

16. Juhász Gyula: Atalanta búcsúja

17. Csillagtalan sötét éjjel (Magyarszovát) – Buda Ferenc: Szürkeszemű

18. Juhász Gyula: Őszi verőfényben...

19. A temetőkapu (Sárvásár)

20. Wass Albert: Látható az Isten

21. Miatyánk, ki vagy mennyekben (Pusztina)

22. Fúdd el, jó szél (Bölcsődal, Gyoszén, Moldva) – József Attila: Altató – Altatódalok (Nyíradony, Magyarszovát, Moldva)

23. Tavasz, tavasz (Bukovina, Moldva)

24. Bodza Klára: Boldogság

25. Kis-Küküllő mellett (Székelyföld)

26-28. Bodza Klára és a Tátika Énekegyüttes – Somogyi karikázók – Születésnapi köszöntő (Tatrang, Székelyföld) – Feketelaki dalok

www.lfze.hu/oktatas/tanszekek/nepzene/hallgatoink_kiemelkedo_eredmenyei/bodza_klara
1 megjegyzés | 1 / 1 oldal