Pál István bácsi - A pásztorságról, pistabácsi, jópásztorok hagyatéka

28 videó
A pásztorságról, pistabácsi.
Anyagok Pista bácsival a Sonidus sorozatainkban is találhatók.
Ő az a pásztor ember aki még birtokában van a teljességnek.

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

Megasztár 5 - 91 éves Pál István bácsi



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Zene magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szombat, 2010. június 26. Nézettség: 2,550

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

szombat, 2010. június 26. 16:49
www.demokrata.hu/heti-hir/pal-istvan-dudas
Becsalták a dudást a Megasztárba • Pál István bácsi rövid fellépése
Népikultúra-közvetítésből megbukott a TV2
2010. május 15. 07:03



Pál István tanítványának levele a TV2-höz

Hölgyek, Urak!

Megdöbbenéssel láttam a mai Megasztár műsorukban Pál Pista bácsi "fellépését". Nos, szerintem, ha Pista bácsi önként jelentkezett magukhoz "megasztárnak" "kasztingra", akkor én megeszem a tévénket zsinórostól együtt! Pista bácsi viselkedésén (ahogy kitette a termoszát, ahogy állt a furulyájával a hóna alatt, ahogy a dudáját említette) látszott, hogy meg lett invitálva énekelni, dudálni, furulyázni. FELLÉPNI!!!!! Aztán kicsit értetlenül viselkedett, mert nincs ilyesmihez szokva, amit maguk műveltek vele. Belefojtották a hangot, gyakorlatilag nem engedték szóhoz az öreget, ezzel megsértették alaposan, remélem tudják!! De nem csak őt, hanem bennünket is, akiknek Pista bácsi a magyar népi kultúra meghatározó személyisége! Többet tett le az asztalra, mint a zsűri egy-két tagja, legalább is Pista bácsi "működésének" hatása és az értéke jóval nagyobb néhány zsűritagénál. (50 %-nál) Az egyenesen szomorú, amit tettek ezzel a tisztességben megőszült öregemberrel, akit nagyon sokan nagyon tisztelünk. Elszomorít, hogy Presser Gábor, aki más zenei stílusban nekem ugyanilyen idol, egy szót sem szólt ez ellen az egyértelmű gyalázat ellen!! Szégyen, hogy egy TV csatorna ennyire gyalázatos módon akar nézettséget és pénzt szerezni!!
Szégyelljék magukat, kérjenek bocsánatot minősíthetetlen viselkedésük miatt Pista bácsitól, és tőlünk, tisztelőitől, tanítványaitól is. Anyagi kártérítést természetesen ne adjanak neki, biztosan nem várja el. Ne feledjék azonban, a gyalázatosan szerzett jószág gyalázattal vész el.






IGY BÁNTJÁK A NEMZETET ezek a mocskos, ingyenélő, lébecoló LIBERÁLIS disznók!:

Magyar Nemzet
Sokan megdöbbenve láttuk a 91 éves Pál István dudást, pásztort, a Magyar Kultúra Lovagját, a népművészet mesterét, Madách Imre- és Artisjus-díjas előadóművészt a múlt szombati Megasztár válogatóján a versenyzők között. A zsűri sem mondta, a feliratozás sem jelezte, hogy a magyar népi kultúra jeles alakja énekel éppen a képernyőn.

Eszenyi Enikő és Mester Tamás Pista bácsi jelenlétében versenyt idétlenkedett ahelyett, hogy hagyták volna, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyik legmegbecsültebb mestere összerakja a dudáját, vagy furulyázzon gyönyörű, felbecsülhetetlen értékű, maga készítette hangszerén.

A mégis elénekelni hagyott huszárnóta és a szereplés végül kurtán-furcsán ért véget. Mint kiderült, nem ok nélkül. Az történt ugyanis, hogy a Borsban március 20-án arról jelent meg cikk, hogy Pista bácsi erotikus dalokat tartalmazó CD-t készül kiadni zenésztársaival. A Bors később helyreigazítani kényszerült a minden alapot nélkülöző „információt”.

A TV2-ből azonban felhívták Pista bácsit, az idős dudás szerint csak annyit közöltek vele, rövid fellépése lesz a TV2-ben, vigyen dudát, furulyát, és majd énekelni is kell. Autót is küldtek érte. A huszárnóta után kiment volna a színpadról, amikor egy fiatalember megállította, visszatessékelte azzal, hogy a nála lévő papíron az áll: erotikus dalt is kell énekelnie. Pista bácsi ekkor elmondta, hogy ő olyat nem énekel, nem is tud, nem is akar, a tanítványait is tiltja tőle. Őt nem úgy nevelték a szülei, ahogy sokakat manapság, tisztelték egymást idősek, fiatalok. Mint mondta, szavaira nagy csend lett a teremben, a folyosón volt, aki elnézést kért, más a vállára tette a kezét.

Pista bácsit nagyon bántották a történtek, szégyellte magát a kínos eset miatt, de mint mondta, már megbocsátott mindenkinek. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékének vezetője kérésére végül a szereplés második része nem került be a múlt szombati adásba.

Pista bácsi Megasztáros szerepeltetése azokat is felháborította, akik korábban nem hallottak a dudás-pásztorról, sőt a magyar népi kultúra iránt sem érdeklődtek, most azonban átélték azt, hogy amit a tévések megsértettek, az identitásuk fontos része.

A HírTV pedig kedden készít zenés interjút Tereskén Pista bácsival. Koltay Tamás, a TV2 szóvivője a Magyar Nemzetnek elmondta, Pál István bácsit a csatorna hívta meg a műsorba. Kérdésünkre, hogy a nézők miért gondolhatták mégis úgy, hogy versenyzett – még sorszáma is volt –, azt a választ kaptuk, hogy Pista bácsit a tehetségkutatóban a versenyzők mezőnyében szerették volna megmutatni. Koltay szerint a szerkesztők többször is elmondták az idős népzenésznek, hogy a Megasztárban fog fellépni. Mint a TV2 szóvivője fogalmazott, a szerkesztők célja az volt, hogy bemutassák István bácsit, és azt az értéket, amit az ő előadó-művészete képvisel.

A Bors cikke alapján gondolták úgy, hogy az ott teljesen tévesen taglalt erotikus dalok valamelyikét is előadhatná. Koltay határozottan cáfolta, hogy olyan szerződést írattak volna alá, amelyben az szerepel, hogy erotikus tartalmú dalokat kellene énekelnie, és amikor kiderült, hogy István bácsi repertoárjában sosem szerepeltek ilyenek, nem erőltették, a történtekért pedig többször elnézést kértek tőle.

A szóvivő és munkatársai őszintén sajnálják, hogy rossz érzéseket keltettek Pista bácsiban azzal, hogy felemlegették a cikket, ezért több ízben elnézést is kértek tőle. Sajnos azt, hogy miért háborodtak fel tömegesen a nézők még a megvágott anyag láttán is, a TV2 szóvivője nem értette.

Varga Klára


velvet.hu/celeb/2010/05/12/pista_bacsi


Átverte a Tv2 a Madách-díjas dudást

Magyarország legidősebb dudása állítja, fogalma sem volt arról, hogy egy tehetségkutató műsorba hívták, ő úgy tudta, egy fellépése lesz. A Madách Imre-díjjal kitüntetett nyugdíjas juhásszal szexuális tartalmú dalokat akartak énekeltetni, ám akkor elszakadt nála a cérna és faképnél hagyta a zsűrit. Mint mondta, vele így még senki nem tolt ki. A TV2 úgy nyilatkozott, félreértés történt.



Rossz érzésekkel és szégyenkezve távozott a Megasztár színpadáról a 91 éves Pál István, aki múlt szombaton lépett fel a TV2 műsorában [1]. A Madách Imre-díjjal kitüntetett nógrádi pásztor azt állítja, fogalma sem volt arról, hogy egy tehetségkutató versenyről van szó, ahová nem is ő jelentkezett, hanem a csatornától kapta a meghívást.

A Velvet egy korábbi cikkének kommentelője hívta fel a figyelmünket arra, hogy a Karikásostoros [2] nevű honlap fórumán az a hír járja, csúnyán átverték a legidősebb magyar dudást. „Felcsalták Pestre, mondván, hogy csak egy riport lesz, aláírattak vele mindenféle papírt, majd hipp - hopp... odalökték a zsűri elé, hogy tessék énekelni! Pista bácsi elénekelt egy huszárnótát, majd bemondták a mikrofonba, hogy most következik egy "erotikus nóta"... Pista bácsinak ekkor szakadt el a cérna, mondván, hogy milyen "erotikus nóta", ki írta ezt a papírra, stb., majd otthagyta őket...” – írta az egyik fórumozó. Hozzászólása szerint a dologból széleskörű felháborodás kerekedett, a műsor szerkesztőjéhez a népzenei iskolákon keresztül ömlöttek a levelek, ezért az anyagból több minden kivágásra került. „Ez úton szeretném nyomatékosan közölni, hogy Pál Pista bácsi nem akar megasztár lenni (azt sem tudja mi az!), nem jelentkezett, hanem behívták!”
péntek, 2010. július 9. 03:28
csodaszep!!!
szerda, 2010. szeptember 8. 15:01
Múltunk,és jelenünk!
hétfő, 2010. november 8. 23:06
szerintem is. Ezek az emberek nem is tudják mit csinálnak!

www.magyarvagyok.com/index.php?page=videos&sub=search&q=pal+istvan
kedd, 2010. november 9. 08:47
EZEK UTÁN: milyen lehet a jövőnk?
6 megjegyzés | 1 / 1 oldal