Montreux Jazz Festival

14 videó
A Montreux-i Jazz Fesztivál már régóta nem csupán a jazz műfaj kiválóságainak és elkötelezett híveinek találkozóhelye. Sokkal inkább egy impozáns környezetbe helyezett, a zenei paletta sokszínűségével egyszerre több generációt megcélzó, okosan felépített zenei-kulturális rendezvény. A világ második legnagyobb jazzfesztivál-helyszíneként számon tartott Montreux a svájci hegyekkel körbevett Genfi-tó partján található, ahol közvetlenül a csillogó víz mellett futó pálmafás, keskeny parti sétány és a távolban a tóba nyúló Chillon-kastély képe már önmagában is kellemes látnivaló. Ugyan az év nagy részében a hely csendes és kihalt, a fesztivál két hetében a világ minden részéből jönnek ide a fellépők és látogatók, és a kisváros nyüzsgő színpadokkal, bárokkal, bódékkal és fesztiválozókkal telik meg. Korábban a jómódú angolok turistahelyének számító Montreux 1967-től, a fesztivál első évétől kezdve vált ismertté, és az elejétől fogva nagy sztárokat felléptető rendezvény rövid időn belül világhírűvé tette a várost.

A hírnév és a siker nagyrészt a fesztivál atyjának is nevezett Claude Nobs-nak köszönhető, aki nemcsak alapítója és főszervezője, de mind a mai napig aktív résztvevője, olykor szereplője is a zenei találkozónak (az utcán többször is belebotlunk az ősz hajú "Monsieur Montreux"-be). A fesztivált a Montreux-i Turisztikai Hivatalban megálmodó Nobs jazz iránti rajongása, értékes kapcsolatai és rátermettsége révén évről-évre egyre több zenészt, képzőművészt és ismert embert vonzott Montreux-be, többször párhuzamos zenei fesztiválokkal társulva (Newport, Sao Paulo, Detroit). Már a 70-es évek elejétől kezdve a jazz mellett a blues, gospel, soul, később a pop, rock, reggae legismertebb előadói is felléptek (néhány név a teljesség igénye nélkül: Miles Davis, Keith Jarrett, Ray Charles, Ella Fitzgerald, Santana, Herbie Hancock, Johnny Cash, George Benson, Eric Clapton, Deep Purple, David Bowie). Nobs érdeme ezeken kívül az is, hogy korán felismerte a koncertek minőségi rögzítésének fontosságát, és a több millió példányban elkelt lemezek borítóján márkanévvé tette a Live in Montreux szlogenjét. Az audioanyagok mellett több mint 5.000 órányi videóanyagot gyűjtöttek össze és archiváltak, melyeket sorban adnak ki DVD-ken, ma már 3D-ben is. Az 1973-ban szintén Nobs által alapított Montreux Sounds SA tulajdonában lévő Montreux Jazz Festival library 10.000 különböző felvételt tárol, amiket az École Polytechnique Fédérale de Lausanne-nal közösen a hároméves Montreux Digital Project keretében kívánnak a legfejlettebb médiatechnológiákkal digitalizálni 2012 szeptemberéig. Céljuk, hogy katalogizálják, megvédjék és továbbörökítsék közel fél évszázad felbecsülhetetlen és pótolhatatlan zenei anyagát.

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók

 

Larry Carlton Live At The Montreux Jazz Festival Casino Lights '99 Cd2 With Boney James, George Duke, Aabriela Anders, Bob James



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Music (Zene) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: péntek, 2013. január 18. Nézettség: 463

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

0 megjegyzés | 1 / 0 oldal