Lucio Dalla

3 videó
világhírű olasz énekes és dalszerző. Dalla repertoárja a folktól a dzsesszen át a klasszikus dalokig a zenei műfajok széles skáláját ölelte fel. Caruso című számát, amely világszerte kilencmillió példányban kelt el, 1992-ben egy modenai koncerten Luciano Pavarottival énekelte el.
"Dalla erős és eredeti hangú énekes volt, aki sokat tett az olasz dal megújításáért és népszerűsítéséért a világban. Olyan művész volt, akit az olaszok számos generációja fogadott a szívébe" - méltatta a gyászhírrel kapcsolatban kiadott közleményében Giorgio Napolitano olasz államfő.

Lucio Dalla a hatvanas években kezdte pályafutását Gino Paoli énekes és dalszerző támogatásával. Saját dalaiból összeállított Come é profondo il mare című első albuma 1977-ben jelent meg. Ezt követően szinte minden évben kiadott egy új lemezt, köztük 1979-ben a nagy sikerű Banana Republic című albumot.

Prokofjev Péter és a farkas című szimfonikus meséjére írt variációját a római Santa Cecilia hangversenyteremben adták elő 1997-ben. Tosca - Amore disperato című operáját Giacomo Puccini Toscája ihlette. A film világa is érdekelte: híres olasz filmrendezők, köztük Mario Monicelli, Michelangelo Antonioni, Carlo Verdone és Michele Placido számára szerzett filmdalokat.
Művészi érdeklődése rendkívül szerteágazó volt. Szülővárosában, Bolognában hosszú időn át egy kortárs galéria kurátoraként dolgozott.

Számos munkáját a tenger iránti szeretete inspirálta. Gyakran időzött az Olaszország délkeleti partjainál fekvő Tremiti-szigeteken álló házában.
"Egész életében az a vágy vezérelte, hogy ámulatba ejtsen, és ő is ámulhasson" - mondta róla egy kollégája, Claudio Baglioni.

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 
Dr.Edelényi-Szabó Árpád Ede
 

Lucio Dalla "L'anno che verrà"



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Music (Zene) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: péntek, 2013. december 27. Nézettség: 135

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

0 megjegyzés | 1 / 0 oldal