Tom Petty

21 videó
Tom Petty (Gainesville, Florida, USA, 1950. október 20.), született Thomas Earl Petty, amerikai rockzenész, a Tom Petty and the Heartbreakers nevű zenekar frontembere, szólózenész, a Mudcrutch zenekar és az egykori Traveling Wilburys szupergrupp tagja.
A Florida állambeli Gainesville-ben született 1950. október 20-án.

1974-ben házasodott össze Jane Benyóval, akitől két lánya született, Adria és AnnaKim Violette. 22 év elteltével elváltak. Jelenlegi felesége Dana York.

1987. május 17-én encinói (Kalifornia) háza leégett, valószínűleg gyújtogatás miatt. A pincében levő stúdiót, az eredeti szalagokkal zömében sikerült megmenteniük a tűzoltóknak. Védjegyének számító cilindere a tűzvészben veszett.
Tom Petty kisgyermekként rajongójává vált a rock'n'rollnak, rockzenész akart lenni. Barátaival, többek között Mike Campbell-lel (gitár) és Benmont Tench-csel (billentyű) zenekart alapított (kezdetben The Epics, majd Mudcrutch), és Gainsville-ben népszerűek voltak. A továbblépéshez azonban csak szólószerződést tudott kötni, ami a Mudcrutch feloszlását eredményezte. Tom Petty új társai Campbell és Tench mellett Ron Blair (basszus) és Stan Lynch (dob) lettek, The Heartbreakers néven.

Első lemezük, az 1976-os Tom Petty and the Heartbreakers Amerikában viszonylag még csak mérsékelt sikert ért el, Nagy-Britanniában azonban sikerült feltűnést kelteni (élőben is) a hetvenes évek új hullámához illeszkedve. Második albumuk, a You're Gonna Get it!, valamint a harmadik, Damn the Torpedoes nevű, kislemezeik mellett már meghozták számukra az egyértelmű sikert.

Rob Blair az 1981-es Hard Promises után elhagyta a zenekart, helyére Howie Epstein választották, aki 2002-ig, gyakorlatilag haláláig játszott a zenekarban. 2002-ben Blair visszatért a zenekarba. Scott Thurston 1991-ben csatlakozott mint univerzális zenész (ritmusgitár, szájharmonika, billentyűk és vokál). Stan Lynch 1994-ben szállt ki a zenekarból, helyét Steve Ferrone foglalta el a dobok mögött.

Tom Petty eddig három alkalommal készített szólólemezt: az 1989-es Full Moon Fevert, az 1994-es Wildflowerst és a 2006-os Highway Companiont nem a Heartbreakersszel vette fel, hanem más zenészekkel (is) együttműködve (többek között Jeff Lynne, Del Shannon, Roy Orbison, George Harrison, Jim Keltner, Ringo Starr.

Több más alkalmi együttműködés mellett különböző zenészekkel Tom Pettyék kísérték koncertturnén Bob Dylant (1986-1987), lemezfelvételen Johnny Casht (Unchained album, 1996).

1988-ban Tom Petty Jeff Lynne-nel, Roy Orbisonnal, George Harrisonnal és Bob Dylannel megalapította a Traveling Wilburys nevű "szupergruppot". A zenekar gyakorlatilag két album felvétele erejéig jött össze; a másodikat (a megtévesztő című Traveling Wilburys Vol. 3-t) már az elhunyt Orbison nélkül rögzítették.

2008-ban újra összeállt a Mudcrutch, és azonos címmel kiadtak egy albumot.

Számtalan elismerés között csillagot kaptak a Hollywood Walk of Fame-en (1999), illetve tagjai a Rock and Roll Hall of Fame-nek is (2002).

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók

 

TOM PETTY Greatest Hits Full Album HD The Best TOM PETTY Songs of All Time



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Music (Zene) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: hétfő, 2015. november 9. Nézettség: 297

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

0 megjegyzés | 1 / 0 oldal