Gyilkos szójamezők

2 videó - 2010
Út az esőerdők pusztításától az európai állatgyárakig. Kevesen vannak annak tudatában, hogy egy rejtett, pusztító kapcsolat köti össze ez Európai Unió nagyüzemi gazdálkodásait Dél-Amerika erdőivel, ahol óriási szójaültetvények miatt pusztul el a vadvilág és fokozódik a klímaváltozás. Az európai baromfik, tehenek, és sertések etetése miatt termesztett szója mára már több mint 11 millió hektár területet foglal el Dél-Amerikában, ami akkora, mint Németország összes művelhető szántóföld területe. Ráadásul egyre nő a kereslet az ilyen földek iránt.

A szójaültetvényekhez szükséges területeket úgy teszik elérhetővé, hogy több ezer ember kényszerül elhagyni földjét, így nem tud többé saját magának élelmiszert termeszteni. Az őslakosokat elhurcolják, az erdőket pedig kiirtják.

A szójaültetvényeken termesztett szója többsége ráadásul génmódosított és nagymértékben igényli a növényvédő szerek használatát, melyek elszennyezik a vidéki közösségeket, vízforrásokat és a természetes környezetet.

Eközben Európában, a lakosság és a természet számára is előnyösebb kisgazdálkodások fokozatosan elveszítik a harcot a nagyvállalatokkal szemben.

Korszakalkotó filmünk feltárja, hogy milyen hatásai is vannak a dél-amerikai szójatermesztésnek, melyből az európai nagyüzemi gazdaságokat etetik. Ez a kampány reményt adhat a kitörésre az olyan embereknek, akik akaratlanul lettek részesei ennek a pusztító a folyamatnak.

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 
Szabó Sándor Pipo
 

Killing Fields - Gyilkos szójamezők



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Education (Oktató) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: csütörtök, 2013. április 11. Nézettség: 407

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

csütörtök, 2013. április 11. 21:51
"Kevesen vannak annak tudatában, hogy egy rejtett, pusztító kapcsolat köti össze ez Európai Unió és Ázsia nagyüzemi gazdálkodásait Dél-Amerika erdőivel, ahol óriási szójaültetvények miatt pusztul el a vadvilág és fokozódik a klímaváltozás. Az európai baromfik, tehenek, és sertések etetése miatt termesztett szója mára már több mint 11 millió hektár területet foglal el Dél-Amerikában, ami akkora, mint Németország összes művelhető szántóföldi területe. Ráadásul egyre nő a kereslet az ilyen földek iránt.

A szójaültetvényekhez szükséges területeket úgy teszik elérhetővé, hogy több ezer ember kényszerül elhagyni földjét, így nem tud többé saját magának élelmiszert termeszteni. Az őslakosokat elhurcolják, az erdőket pedig kiirtják.

És mindezt azért, hogy az ember húsevésének igénye ki legyen szolgálva, minél olcsóbban mások és a környezet kárára! Miközben emberek és élőlények milliói szenvednek! A Közép Amerikai esőerdők nagy részét azért irtották ki, hogy az állatoknak takarmányt tudjanak termelni a helyükön, mert a világ húsfogyasztásának igénye rohamosan nő, viszont azzal egyenes arányba az esőerdők meg csökkennek.

A földön megfigyelhető negatív, romboló, pazarló, és szennyező folyamatokhoz a húsevők az egyik legnagyobb mértékben járulnak hozzá. Csak egy példa. Egy szelet marhahúsra 100 liter víz jut amit felvesz az élete során, és annyi energia kell létrejöveteléhez, amiből egy személyautó 200 kilométert tudna megtenni. Egy szeletről van szó!

Öngyilkos pazarlás ez, s nemsokára elvérzünk, az élőlényekkel együtt, akiket vágóhídra küldünk. Mert mi is oda tartunk...

(Módosítva: csütörtök, 2013. április 11. 22:13)
1 megjegyzés | 1 / 1 oldal