Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 
Szabó Sándor Pipo
 

Fukushima - radioactive contamination/dispersion in the pacific sea



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Education (Oktató) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szombat, 2013. augusztus 31. Nézettség: 566

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

vasárnap, 2013. szeptember 1. 17:19
Elismerte a Japán kormány, hogy két éve ömlik a radioaktív anyag a vízbe. Eddig arról beszéltek, hogy a strandok teljesen rendben vannak az atomkatasztrófa környékén. Most pedig elismerték, hogy két éve folyamatosan szivárog a radioaktív talajvíz a fukusimai atomerőműből.

Arra figyelmeztettek az illetékesek, hogy a sugárszennyezett víz visszatartására épült gát rohamosan rozsdásodik, most viszont megerősítették, hogy a szivárgás gyakorlatilag egyetlen percre sem állt le.
Naponta 300 tonna sugárszennyezett víz “szivárog” a nagyvilágba. Hivatalosan.
Az idő sürget. Már nem háríthatjuk át a teljes felelősséget az üzemeltető cégre, nemzeti szinten kell tennünk a megoldásért – mondta a japán kormányfő, Abe Sinzó.

Az egész világ veszélyben van, hiszen az emberiség nem tudhatja, hogy a hal, melyet az ebédnél fogyaszt, az éppen honnan származik. Ha Japán környékéről, akkkor ő maga is elfogyasztja az a veszélyes anyagot, ami az atomerőmű katasztrófa után a vízbe került.
Persze a hatóságok össze-vissza hazudoznak szokás szerint. Az egyik nap azt olvassuk, hogy lehet strandolni, a másik napon meg azt, hogy hatalmas a veszély!
Pár nappal ezelőtt: Nem lépi túl a megengedett szintet a radioaktivitás a két évvel ezelőtti földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőműhöz legközelebb lévő strandok vizében az üzemet működtető vállalat (Tepco) hétfői közlése szerint.
A cég szakértői a helyi hatóságok kérésére a múlt csütörtök óta vettek vízmintát a tengerből a Fukusima-1 atomerőműtől 40-70 kilométeres sávban található strandokon, s arra a következtetésre jutottak, hogy ott a radioaktív cézium és trícium a mérhető tartomány alatti mennyiségben van jelen a vízben.
Ez is egy hír Japánból: A japán atomenergetikai hatóság július 10-én ismerte el, hogy “nagy valószínűséggel” a Csendes-óceánba is beszivárog az erősen sugárszennyezett talajvíz a fukusimai erőmű területéről. A Tepco két nappal korábban közölte, hogy három nap leforgása alatt kilencvenszeresére nőtt a radioaktív cézium koncentrációja a talajvízben az erőmű területén, miközben az erőműhöz közeli partszakaszoknál a tengerben mért sugárzás kétéves rekordot döntött meg.

A cég mérései szerint a talaj és a tenger szennyezettsége május óta folyamatosan emelkedik. Ez szakértők szerint azzal magyarázható, hogy a korábban a reaktorok hűtésére használt, erősen radioaktív víz elkezdett beszivárogni a talajba, illetve onnan a Csendes-óceánba. Márciusban mért adatok szerint a Fukusima-1 erőmű talajvíz-elvezető rendszerében összesen 360 ezer tonna sugárszennyezett víz gyülemlett fel, és mennyisége naponta 400 tonnával nő. – olvashattuk a HVG-ben.
Egy dolog biztos, hogy minimum 40 évig fog tartani a szivárgás, mert addig nem fogják tudni szétszedni teljesen a szerkezetet, mely a robbanásban károsodott. Ennek ellenére a világ több országában, köztük hazánkban is a felelőtlen politikusok az atomenergia mellett voksolnak.
Mindenki úgy gondolja, hogy a világ legfejlettebb technikai tudású embereinél okosabbak és náluk ez az esemény nem fordulhat elő.
Láthattuk, hogy elég volt egy kis hiba, ami végzetes következményekkel járt.
Miért nem használjuk a nap, a föld, a levegő megújuló energiáit? MIÉRT??? Talán azért, mert ott nem keletkezik mocsok, szemét, amit újra jó sok pénzért el lehet majd tüntetni a földről!?

Mindennek ellenére a TEPCO, a Japán kormány, sőt a világ más államai is mintha alábecsülnék a veszedelmeket. „A (tengerbe ömlő) radioaktív víz mennyisége valóban gigantikusnak mondható” – véli Mycle Schneider, nemzetközileg elismert nukleáris szakértő. „Ami azonban még félelmetesebb, hogy a víz nemcsak a tartályokból, hanem a reaktor más létesítményeiből is áramlik a tengerbe. Mindezt felmérni is alig lehet” – teszi hozzá. Arnie Gundersen szerint jövőre már nem lesz tanácsos az USA nyugati partjainál kifogott halakat elfogyasztani. A nukleáris anyagok jelenléte a Csendes-óceán középső részén immár eléri a normális érték tízszeresét (!).

(Módosítva: vasárnap, 2013. szeptember 1. 17:43)
hétfő, 2013. szeptember 2. 11:41
"Persze a hatóságok össze-vissza hazudoznak szokás szerint"
Minden kormány egyforma :(
vasárnap, 2013. szeptember 1. 17:41
Ma már olyan házakat lehet építeni 25 millió forintból, ami több energiát termel, mint amit elhasznál. Ehhez nem kell erőmű – nem kell a környezetet rombolni! Mi meg orosz segítséggel 5000 milliárd forintból bővítjük a Paksi atomerőművet, miközben a németek évek óta az ország energia szükségletének 60 százalékát napenergiából nyerik! A napenergia beruházások pár év alatt megtérülnek, nem úgy mint a Paksi erőmű bővítés, ami több évtized, és drágábban állít elő áramot, mint amennyiért most vesszük! Ráadásul egyáltalán nem környezetbarát, a kiégett fűtőelemeket több száz évig kell intenzíven hűteni, majd utána több kilométer mélyen a környezettől több ezer évre elzárni. Eszement baromság az egész! Továbbá ne adj isten hasonló történik Pakson mint Japánba, vagy bármiféle nagyobb gond adódna, költözhet a fél ország, mielőtt meg nem hal...

(Módosítva: vasárnap, 2013. szeptember 1. 17:46)
hétfő, 2013. szeptember 2. 11:43
"drágábban állít elő áramot, mint amennyiért most vesszük" ez így nem igaz. Az előállítás sokkal olcsóbb,mint amennyiért a lakosság az úgynevezett "MVM-től" kapja. Tehát a haszon nem az erőműnél csapódik le, hanem ......
hétfő, 2013. szeptember 2. 17:47
A karbantartást, a kiégett fűtőelemek tárolását is bele kell számolni, most épült egy tároló 64 milliárd forintból, és még több tároló kell, s annak több ezer éves fent tartásának költsége súlyos milliárdokba kerül. Például a Plutónium 239 felezési ideje 24 ezer év. Semmi esetre sem kifizetődő, se rövid, se hosszútávon. A haszon lecsapódása az építtető oroszoknál, s a jelenlegi kormányköröknél csapódik le, a mi kárunkra!
hétfő, 2013. szeptember 2. 18:35
Sajnos veszélytelen sosem lesz ez a megoldás.
A profitorientáltság nagyon beleégett mindegyik cégbe.

(Módosítva: hétfő, 2013. szeptember 2. 18:36)
hétfő, 2013. szeptember 2. 17:57
A Paksi Atomerőmű most azért tudja viszonylag alacsony áron adni az áramot (~ 11,5 Ft/kWh), mert még a szocializmusban, állami pénzen épült, vagyis a beruházás gazdaságossága nem volt szempont a megépítéskor. Amennyiben azonban ez szempont, máris nem ennyibe kerülne 1 kWh atomerőműben termelt áram. Az Egyesült Királyságban tervezett Hinkley Point C atomreaktor esetében például a beruházó EDF a kezdeti optimizmus után most már úgy kalkulál, hogy 118 €/MWh (35 Ft/kWh) áramár alatt nem éri meg felépíteni az erőművet, és garantált átvételi ár (76-82 €/MWh) bevezetését kéri a kormánytól. Ez több szempontból is problémás: egyrészt az EU-ban tilos az energiaárak állami támogatása; jelenleg egyedül a megújuló energiaforrások esetén engedélyezett, klímavédelmi okokból. Másrészt a kért ár jóval magasabb az áram nagykereskedelmi áránál, ami jelenleg átlagosan 40 €/MWh (12 Ft/kWh) körül alakul. A különbözetet természetesen ott is, itt is a fogyasztóknak kellene kifizetniük.

fenteslent.blog.hu/2013/06/15/paksi_bovites_a_kiraly_meztelen

(Módosítva: hétfő, 2013. szeptember 2. 17:59)
hétfő, 2013. szeptember 2. 18:38
Még itt sem körvonalazódott minden teljesen, tehát az ár még erőteljes változáson mehet át.
hétfő, 2013. szeptember 2. 20:28
A legjobb az lenne, ha meg sem épülne az erőmű, tucatnyi más lehetőség adódik hogy az energiához hozzáférjünk, nem az előállítására kell gondolni, mert az energiát nem elő kell állítani, hanem a környezetet megcsapolni, ahol ingyen, bármekkora mennyiségben nem környezetszennyező módon rendelkezésre áll. Szél, geotermikus, és a napenergia ahonnét korlátlan mennyiségben kapjuk évmilliárdok óta, évmilliárdokig.
hétfő, 2013. szeptember 2. 20:50
Igazad van, de a megfelelő technológia az ellenérdekű csoportok zsebében van egyenlőre.
5 megjegyzés | 1 / 1 oldal