Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 
Szabó Sándor Pipo
 

Europe 24



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez vimeo.com videó.
Segítség a vimeo.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Education (Oktató) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: kedd, 2014. március 11. Nézettség: 611

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

kedd, 2014. március 11. 19:16
Hová nem jutott az ember az lemúlt 100 évben. S vajon merre és hová tart? Érdekes videót tett közzé az Európa egén nyüzsgő repülőjáratokról a Nats blog, amely a brit radarok és az európai útvonaltervek adatait vizualizálva próbálja bemutatni, mekkora feladatot végeznek a kontinens légi irányítói.

Egyetlen látványos felvételen mutatja be a Nats blog, hogy egy tipikus nyári napon hány légi járat fordul meg Európa felett és melyek a kontinens legfontosabb légi útvonalai. A vizualizációhoz kétféle adatot használtak, egyrészt a brit radarok tavaly június 21-én regisztrált adatait, másrészt pedig az európai útvonalterveket július 28-áról.

A blog szerint az emberek nagy része nem is sejti, milyen fontos feladatot végeznek a légiirányítók - ennek megértésében is segíthet a most készült videó. A felvételen a repülőket kicsi, maguk után kék csíkot húzó pontként ábrázolják. Minél sűrűbbek ezek a vonalak egy-egy területen, az adott régió annál fontosabb légi útvonalnak számít. A videó a járatok valóságos sebességét 1440-szeresére gyorsította fel.

A felhasznált adatok alapján a Nats néhány érdekes számot is közöl, e szerint egy tipikus júliusi napon nagyjából 30 ezer légi járat szeli át Európát, amelyeknek közel a negyede Nagy-Britannia által felügyelt légtérben repül. Tavaly június 21-én 5675 repülőgép szállt fel vagy landolt a briteknél.

hvg.hu/vilag/20140311_Videora_vettek_az_Europat_behalozo_legi_j
1 megjegyzés | 1 / 1 oldal