Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók

 

MONGOL BANKHAR documentary film



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Pets & Animals (Állatok) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: hétfő, 2013. február 4. Nézettség: 739

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

hétfő, 2013. február 4. 11:36
Mongólia legendás pásztorkutyája
Bankhar
Minden nép büszke a saját kutyáira, de egyik kutyáról sem szól talán annyi legenda és mítosz, mint a mongolok pásztorkutyáiról. Megmenekülve a teljes kipusztulástól, az utóbbi évtizedekben ismét egyre többet hallani róluk.

A mongol pásztorkutya az egyik legősibb fajta a világon. Szinte minden kutyás könyv vagy pásztorkutya-eredetleírás, amely akár a közép-ázsiai juhászkutyáról, kaukázusi juhászkutyáról vagy egyéb keleti pásztorkutyatípusról szól, említést tesz róla, mint ezen fajták feltételezett őséről. Az irkutszki régészek Ust-Haitában rátaláltak egy 8300 éves koponyára, amely nagyon hasonlított a mai mongol pásztorkutyák koponyájához.

Egy ősi fajta mítosza
A mongol kutyák leggyakrabban használt, ősi megnevezése a bankhar (jelentése: kerek arcú, nagyfejű), de van egy kevésbé használt, és nem annyira régi elnevezése is: a bavgar vagy baavgai ami annyit jelent hogy medvebocs vagy medve. A mongol kultúrának sok spirituális kifejezése van a kutyákkal kapcsolatban. A mongol nyelvi szótárakban a nohoi (kutya) szónak 138 jelentése van; ez az egyetlen nyelv, ahol ennyi értelmezése van leghűségesebb barátunk nevének. A mongol nyelvben használatos gulge vagy gulug (kölyökkutya) szó a nyugat-mongóliai kiejtés szerint kölöknek hangzik, hasonlóan a magyar kölyök ill. kölök szóhoz. A nomád családok között a mai napig él az a szokás, hogy az újszülöttnek kutyával kapcsolatos nevet adnak; ilyen például: bargulug - jelentése: barna kölyök -, illetve a sargulug - jelentése: sárga kölyök. Ezeket a neveket a helyi láma segítségével választják ki, és ezután így anyakönyveztetik a gyermeket. Mongóliában találkozhatunk pásztorkutya-ábrázolásokkal sírköveken, szobrokon, vallásos festményeken, róluk szólnak a legendák, sámántörténetek, uliger mítoszok és a versek is. Régi törvények szerint a kutyák védelem alatt álltak, megölni őket tilos volt. Egy pásztorkutya megöléséért egy kétéves bikaborjúval kellett megfizetni. Mongólia-szerte sok helyen nevezik a pásztorok kutyáját honch-nohoinak (honin jelentése: juh, honch-nohoi jelentése: juhászkutya). Ezek a kutyák vigyáznak mind az öt nemzeti kincsként számon tartott háziállatfajra: tevére, lóra, jakra, juhra és kecskére. A mongolok lakta területeken az általuk tartott kutyák között több típust is megkülönböztetnek: bankhar, uzamchi, taiganohoi, barz-nohoi és a sharaid. A legnagyobb megbecsülést mégis az a pásztorkutya kapja, melynek neve bankhar: a hagyomány szerint ez a legmegbízhatóbb és legértelmesebb mind közül. Burjátia földrajzi képe sokban különbözik Mongólia hatalmas kiterjedésű sztyeppéitől. Míg a mongol legelőkön gyakori volt a 4000 főt is elérő marhacsorda, s manapság sem ritka az 1000-1500 fős juh- és kecskenyáj vagy az 5-600 állatot számláló gulya, addig itt a marhákat 500 fős csordákban tartották, emiatt 4-5 kutyánál többet nem is használtak őrzésre.

kutya.hu/Cikk.aspx?id=5728
1 megjegyzés | 1 / 1 oldal