Tolnay Klári

24 videó
Tolnay Klári, eredetileg Tolnay Rózsi (Budapest, 1914. július 17. – Budapest, 1998. október 27.) magyar színművésznő.

Gyerekkorától kezdve énekelt és zenélt, majd rokona, Bókay János szerkesztő bátorítására meghallgatásokon vett részt Rajnay Gábornál, Heltai Jenőnél és Hevesi Sándornál. A kezdeti kudarcok után Gaál Béla filmrendező karolta fel, és így filmszínészként indult karrierje a Hunnia Filmgyárban. Első nagyobb szerepét a sikeres Meseautóban kapta, ezután vették át 1934-ben a Vígszínházba. Eleinte naiva szerepeket osztottak rá. Egészen 1946-ig a társulat tagja volt, ekkor két évet a Művész Színháznál töltött, majd 1948–1949-ben visszatért a Vígszínházba, ezúttal társigazgatóként Somló István és Benkő Gyula mellett, akiket Révai József miniszter rendeletére neveztek ki Jób Dániel helyére.
1950-től haláláig a Madách Színházban szerepelt, a kilencvenes években másodvirágzását élte karrierje.
1936-ban Ráthonyi Ákos rendezőhöz ment feleségül, lányuk, Zsuzsanna 1940-ben született. Második gyermekük fiú lett volna, de egy bombatámadás miatt idő előtt megindult a szülés, és a Mátrában a gyermeket nem lehetett megmenteni. A II. világháborút követően férje külföldre emigrált, lánya pedig 1956-ban követte. Tolnay a Művész Színházban ismerkedett meg Darvas Ivánnal, akivel össze is házasodott, de 1958-ban elváltak.
Színpadi sikerei mellett számos filmben is szerepelt. 1995-ben kizárólag az Ő személyére építve készített forgatókönyvet és rendezett Lebár József animációs rendező "Ajánlás" címmel.

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 
Pintér Lászlóné Erzsi
 

100 ÉVE SZÜLETETT TOLNAY KLÁRI



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Nóták magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: péntek, 2014. október 10. Nézettség: 458

   


Videó megjegyzések

vasárnap, 2014. október 12. 13:55
Tolnai Klárival személyes élményeimet osztom meg veletek.A kalotaszegi Madonna filmet láttam,szinte gyermekkoromban,Sárdy János volt a partnerje.További filmjeit mondom,amiket láttam:A meseautó,Lila akác,Légy jó mindhalálig,A kölcsönkért kastély,A hölgy egy kissé bogaras,Egy csók és más semmi,Katyi,Rákóczi nótája,Beszterce ostroma,Déryné,Rokonok,Mese a 12 találatról,Micsoda éjszaka,Fűre lépni szabad,Pacsirta,Fáklyaláng,A koppányi aga testamentuma,Fekete gyémántok,A vörös grófné,A Jávor.
Színpadi szerepei:Pirandelló:Hat szerep keres egy szerzőt. Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés. Sartre:Tisztességtudó utcalány. Shakespeare:Rómeó és Júlia. Molnár Ferenc:Liliom. Csehov:Cseresznyéskert. Miller:Pillantás a hídról.Williams :A vágy villamosa. Molnár Ferenc:A hattyú, Gorkij:Éjjeli menedékhely. Csehov:Három nővér. Örkény István:Macskajáték. Arbuzoví:Kései találkozás. Csiki Gergely:Nagymama
Tolnai (Rózsi) klári 1oo.-ik születésnapjára emlékezem.Filmszínészként indult el a karrierje a Hunnia Filmgyárban.1934-ben Vígszínházban debütált. Eleinte naiva szerepeket osztottak rá.1946-tól a Művész Színház tagja,majd 1948/49 színházi idénytől ismét visszatér a Vígszínházba,ahol társigazgatóként nevezte ki Révai József miniszter.195o-1998 (haláláig)a Madách Színházban szerepelt.
Rátonyi Ákos filmrendező és forgatókönyvíró külföldön élt több helyen.Első férje volt.1935-ben hazajött és 1936-ban elvette a művésznőt.Négy év múlva született Zsuzsanna leányuk.A második gyermekük fiú lett volna,de egy bombatámadás miatt idő előtt megindult a szülés és a Mátrában a gyermeket nem lehetett megmenteni.1947-ben férje emigrált és elhagyta az országot.Lányuk 16 évesen követte apját 1956-ban.
Márai Sándorhoz fűződött titkos szerelmi viszonya.1945-ben a Vígszínházban Márai:Varázs című darabjában megismerkedett személyesen is az íróval.
Második férje Darvas Iván,aki 9 évvel fiatalabb volt.De 1957-ben 22 hónap börtönt kapott Darvas,a forradalom leverése után,mivel 1956-ban forradalmi bizottságot szervezett és bátyját Darvas Attila tervezőmérnököt kihozta a börtönből.
Ezerarcú színésznő,Kétszeres Kossuth-díjas
hétfő, 2014. október 13. 19:13
Kedves Árpád !
Köszönöm saját élményedet ,örömmel olvasom .
Azt hiszem ,Tolnay Klári színészetével oly maradandót alkotott ,hogy műveiben örökké éni fog !
Kellemes ,napsütéses ,őszi hetet kívánok számotokra !
2 megjegyzés | 1 / 1 oldal