Magyar Állami Népi Együttes

21 videó
Az 1951-ben alapított Magyar Állami Népi Együttes hivatása és feladata a magyar nyelvterület néptáncának és népzenéjének mint nemzeti értéknek a gyűjtése, életben tartása és színpadi formában való továbbadása. A MÁNE színpadi formában jeleníti meg a hagyományokhoz kötődő valamennyi műfajt: a historikus zenét, az autentikus népzenét és néptáncot, a dramatikus játékot, a hagyományos elemekből építkező világzenét és látványszínházat, valamint a táncházmozgalom valamennyi kortárs művészeti értékét. A színpompás, gazdag repertoár az együttest a világ legtöbbet utazó együtteseinek rangjára emelte: hat évtizedes fennállása alatt a világ 50 országának színpadán lépett fel, és több mint 8 millió néző elismerését vívta ki. Hazai székházában (1011 Budapest, Corvin tér 8.) évi 100-120 előadást tart, de rendszeres vendége a vidék, valamint a határokon túli magyarlakta területek színházainak is.

Művészeti vezető: Mihályi Gábor
(Harangozó Gyula-díjas, EuróPAS-díjas,
a Magyar Állami Népi Együttes Örökös Tagja)

Művészeti titkár: Németh Zsuzsanna
(a Magyar Állami Népi Együttes Örökös Tagja
Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt - 1996)

Tánckarvezető: Kökény Richárd

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 
Vincze Józsefné Ilona Ilike
 

"Elmehetsz a házunk előtt ..."



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Tánc magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: vasárnap, 2012. február 12. Nézettség: 2,354

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

vasárnap, 2012. február 12. 22:56
A Magyar Állami Népi Együttes 60 év című ünnepi előadásából,
Kecskemét Főtér.
XXIII. Kecskeméti Népzenei Találkozó, 2011.09.24.
hétfő, 2012. február 13. 05:27
A ragyogó zene és a táncosok technikája mellett---meglepően: a ruházat és gyakran az alakzatok is erősen emlékeztetnek az orosz együttesek megjelenésére. Miért?
hétfő, 2012. február 13. 14:20
Az együttes 60 évét mutatja be a műsor.
Ez a koreográfia abban a korszakban született, amikor "hatással voltak ránk",
ezért érezhető és látható az "orosz hatás" ebben a részletben.

"Az együttes múltja és jelene három nagy korszakra tagolható,
melyeket karizmatikus és meghatározó alkotók fémjeleznek.
Az első: az alapítás és a dicsőséges első évtizedek.
E korszak szellemi irányítója Rábai Miklós volt.
A második: a táncházmozgalom és az ebből táplálkozó
újfolklorista szemlélet térnyerése - Timár Sándor irányításával.
A harmadik: a jelen, a korszerű színpadi megfogalmazás,
a sokszínű és gazdag repertoár Sebő Ferenc, majd Mihályi Gábor
vezetésével."
hétfő, 2012. február 13. 15:17
Ismerem ezt a csapatot . A bukaresti VIT után hurcolkodtak fel Pestre Csenki Imre vezetésével főként Debrecenből. Köztük volt egy unokanővérem, aki hosszú esztendőkön át szólóénekesük volt és vele a férje, aki viszont vezető táncos. Benne éltem, mint kislány az együttes légkörében.Rábaiék szerepe valóban meghatározó volt- de diktandóra karakterizálták a műsoraikat elég "acélosra."

Nem véletlenül észrevételeztem az oroszos elhajlást. Csakhogy hagyomány született, és a magyar értelmiség veszi a lapot mindig-igény és széljárás szerint..,mert a táncházi mozgalom sem a magyar mentalitás hordozója, hanem egy fellazitott, ill .sulypontjában a magyarországi táncoktól-muzsikától elbillent és szinte kizárólag stilizált anyaggal jeleskedik.

Sebőék hatalmas norvég keretből remek dolgot csináltak, amit közre is adnak , de mára már eltünt az effajta un. autentikus népművészeti elemekre a nemzeti odafigyelés, igy -ezt kiszolgálni-megmaradnak az eredetiség elkerülésénél.Az ujfolklorizmus- ugyanaz, mint a világzenei liberális erőlködés, ami el fog söpörni mindent , ami eredeti-és elemeiben is hordozza a magyar örökséget. Divat és nem néptánc, vagy népzene.Városi, jól képzett szakmabeliek által ragyogóan kivitelezve, de a gyökerektől messze elszakadt variációk sora, amit ugyanilyen , nem népi -nemzeti kötődésű " kulturvállalkozók" kultiválnak.

Szerencsés ember vagyok, hogy az általad emlitett nagy neveket én még magam is ismerhettem- a többi, fel nem sorolt kiváló szakemberrel együtt. Sebőék , bár nincsenek megelégedve a helyzetükkel- rengeteg támogatást is kapnak- gáncsoskodások mellé, de már az eredeti szándéktól messze elszakadt munkát irányítanak. Székhelyük lett az Állami Népiegyüttes hatalmas, gyönyörű. jól felszerelt székháza. .
kedd, 2012. február 14. 14:31
Nagyon tettszenek a kimerítő jegyzetek,öröm volt olvasni.
Én egyszerű szavakkal írom le a témával kapcsolatos véleményem.Az én
meglátásom szerint azért került be a táncosok viseletében a kis oroszos beütés,mert a kor szellemét sok mindenhez társítani kellett,hiszen benne éltünk.Akarva,nem akarva részesei voltunk az akkori politikának és ez minden tevékenységben meg nyilvánult, legyen az népviselet, néptánc,
népdal, mesék,stb. Az egész folklórra hatással volt.Sőt még az is közre játszott,hogy a nagy hagyományőrzők, Bartók Béla,Kodály Zoltán és
Lajtai László a gyűjtéseket ki szélesítették az egész kárpátmedencére.
Ugyan ez volt a néptáncnál is ami, Martin György kutatásával zajlott szinte az egész világon.Munkálkodásuk hatására,minden nemzettség büszke volt
saját hagyományaira, így a nemzettségek által is keveredhettek a fellépő ruhák motívumai amit az igényesen érzékenyebb nézők, hála Istennek,
hamar észre is veszik! De nem baj,mert csak így tisztulhat le különböző Nemzetekre,falvakra az igazi tisztaságú népi hagyomány.
péntek, 2012. november 2. 09:32
ritka sületlenség, komcsiknak való
6 megjegyzés | 1 / 1 oldal