451 Fahrenheit (Fahrenheit 451) 1966.

1 videó - 1966
színes, magyarul beszélő, angol-francia sci-fi, 113 perc
A jövő társadalmában a könyvekben rejlő ismeretanyag rejti a legnagyobb veszedelmet az uralkodó rend számára. A hatalom ezért létrehozta a Tűzőrség intézményét, hogy könyörtelenül lecsaphasson a könyveket birtokló kisebbségre és megsemmisítse a szabad gondolkodás jelképeit: a könyveket. Guy Montag, az előléptetés előtt álló, tehetséges fiatalember megbecsült tagja a Tűzőrségnek, aki nap mint nap részt vesz a rituális könyvégetéseken. Egy nap azonban találkozik egy fiatal tanárnővel, Clarisse-szal, aki gondolkodásával, életfelfogásával teljesen megbabonázza a férfit. A rendszeres találkozások átformálják Montag világképét és egyre kevésbé hiszi azt, hogy a könyvek antiszociálissá és kezelhetetlenné teszik az embereket. Montagnak a végső lökést a rendszerhez hű felesége, Linda árulása adja, aki feljelenti őt a hatóságoknál. A menekülő férfi csatlakozik az ellenálláshoz, a "könyvemberekhez", hogy együttes erővel rántsák le a társadalom szeméről az évtizedek során rárakodott hályogot.
A film alapjául a neves sci-fi regényíró, Ray Bradbury 1954-ben megjelent kisregénye szolgált, amelyet az író saját bevallása szerint az ötvenes évek McCarthy-korszakáról mintázott.

"A Fahrenheittel, mint ugyanekkor Godard az Alphaville-lel, a nouvelle vague lassú szétoldódása idején új utakat és lehetőségeket keresett. A személyességet, az önvallomás hangját kellett megőriznie, - filmes kamaszkor - után, az egymást segítő mozgalom akolmelege nélkül. Mint Bradbury regényének, a filmnek is a befejezése a legmaradandóbb, s a legszemélyesebb is. A könyvégető társadalomból elmenekült olvasók egy kis csoportja élő könyvtárat teremt. Mindegyikük szó szerint megtanul egy könyvet. Ők a - könyvemberek -"... (Bikácsy Gergely)

rendező: François Truffaut
író: Ray Bradbury
forgatókönyvíró: Jean-Louis Richard, François Truffaut
zeneszerző: Bernard Herrmann
operatőr: Nicolas Roeg
díszlettervező: Syd Cain
jelmeztervező: Tony Walton
producer: Lewis M. Allen
executive producer: Miriam Brickman
látványtervező: Syd Cain, Tony Walton
vágó: Thom Noble

szereplő(k):
Julie Christie (Clarisse/Linda Montag)
Oskar Werner (Guy Montag)
Cyril Cusack (a kapitány)
Anton Diffring (Fabian)
Jeremy Spenser (férfi almával)
Ann Bell (Doris)
Arthur Cox (ápoló)

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 
Ujváriné Judit -
 

451 Fahrenheit 1966.



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez videa.hu videó.
Segítség a videa.hu típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Movies (Filmek) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szombat, 2021. július 10. Nézettség: 104

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

0 megjegyzés | 1 / 0 oldal