Úrvacsora

2 videó - 1963
Fekete-fehér, magyarul beszélő, svéd filmdráma, 79 perc.

A trilógia második filmjében Bergman még mélyebbre ás az emberi lélek feltárásában. A Tükör által homályosan szeretet-Isten problémájának helyébe itt a szerelem-szeretet-Isten komplexus lép. Főhőse a közép-svédországi Dalarna tartomány egyik kis falujának papja, a már nem egészen fiatal Tomas Ericsson lelkész. Vajon milyen papnak bizonyul, hogy adhat híveinek lelki vigaszt az, aki hosszas tépelődés során megértette rég: Isten nem segít, Isten nevében hiába a szó, csak mi emberek és Isten rossz papja lettünk egyre reménytelenebbek.

Ingmar Bergman trilógiájának első darabja, a Tükör által homályosan.
Második az Úrvacsora.
Harmadik, A Csend.

rendező: Ingmar Bergman
forgatókönyvíró: Ingmar Bergman
operatőr: Sven Nykvist
jelmeztervező: Mago
producer: Allan Ekelund
látványtervező: P. A. Lundgren
vágó: Ulla Ryghe

Szereplők :
Gunnar Björnstrand (Tomas Ericsson)
Ingrid Thulin (Märta Lundberg)
Max von Sydow (Jonas Persson)
Gunnel Lindblom (Karin Persson)
Allan Edwall (Algot Frövik)

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

Úrvacsora



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Film magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: kedd, 2011. július 5. Nézettség: 1,398

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

kedd, 2011. július 5. 13:57
Eléggé ütős film. Főleg, ha volt már olyan tapasztalatod, hogy hiába igyekszel, csak a "mélységből tudsz kiáltani", mert eltávolodtál a fénytől. A film számomra erről szól. Szerintem nem más, mint Bergman nagyon személyes vallomása, saját lelki szenvedéséről. A lelki magába zárkózás kínjának filmje. A totális introvertált bezárkózás,és a lelki megkeményedés, és az ebből fakadó emberektől való elzártság bemutatása. Bár ez Bergman "baja", de mégis érdemes megnézni. Különös módon pontosan akkor lehet legtöbb erőt meríteni ebből a végtelenül pesszimista filmből, amikor különösen mélyponton vagyunk, ha nem látjuk a kiutat, ha nem látjuk a fényt az alagút mélyén. Talán azért, mert kegyetlenül őszinte, és mély film, csodaszép fekete-fehér képekkel, és a ráhangolódást erősítő jelképek tucatjaival.
A kegyetlen önvád filmje. Gyónás. Igen, lelkésznek, azaz Bergmannak, vagy nekünk is, ha elzárkózunk a fénytől - semmi sem sikerül: A pap nem tud szeretni, pedig szeretik, sőt imádják. Nem tud segíteni sem máson, sem magán –pedig segítségét keresik. Öngyilkos lesz a halász (persze jelkép is a halász), aki lelki segítséget megy kérni, talán azért, mert a pap saját értéktelenségéről, és kilátástalanságáról prédikál neki. Az emberek végül tényleg elfordulnak tőle, talán azért mert sugározza magából a fény hiányát. És nincs feloldozás.
Egy összeomlott ember kiáltása a sötétből - Istenhez.
1 megjegyzés | 1 / 1 oldal