Természeti Értékeink

72 videó
 
A hiúz és a farkas védelmi helyzete a Zemplénben és a Szalánci-hegységben
A jövő öröksége
Alföldi hajnal talajködökkel (2010.07.15.)
Alkonyat - videómeteoros kamera szereléssel (Becsehely, 2010.06.23.)
Alkonyati cirruszfelhőzet-vonulás, fényes naposzloppal (Baja, 2010.07.09.)
A magyar erdők
A természet hangjai
Az Atacama-sivatag kialakulása
Az ember, aki zenével gyógyít "Jeszenszky István"
Az erdo.AVI
A zivatarfelhőzet üllőjének elvonulása (2010.05.25.)
Cirruszos hajnalodás (Tata, 2010.06.12.)
Csodálatos villámok
Dalol az erdő......
Dobogókó - Hungary
Dobogókő - naturfilm
Erdő
HAZ ALGO
Januári makrovilág a Bükkben
Kenny G - Romance
Király Zoltán: Fények Játéka
Kiskun-csillagásztábor - felhőzetképződés szélnyírásban (2010.07.17.)
Lőrincz Sándor a köpeci szilről - ETT
Madarak és Fák
Magyar Rózsa Krumpli, Burgonya! Sarpomira.hu Új honlap: MKH.VALOSAG.NET
Magyarország szépségei.AVI
Másfél perc a köpeci szilért [HD]
Mentsük meg az őserdőket!
Mesél az erdő
Mikor az erdő ébred
Műholdról - a Föld Napja-klip (dolgoztunk)
Ne szennyezzétek a levegőt
Ocarina -Tél- Winter
Örök-Zöld-Világ 2012.11.24.
Örök-Zöld-Világ az Echo Tv műsorán
Sicambria-Au Buda környékén
Szarvasi Arborétum /Arboretum, Szarvas (Hungary)
Szavazz a köpeci szilre! [HD]
Szavazz a köpeci szilre-rövidebb! [HD]
Te már szavaztál a köpeci szilre?
Tengerek
Természeti Értékeink - A Pusztaszer madárvilága
Természeti Értékeink - A dinnyési fertõ
Természeti Értékeink - A kiskunsági Kelemen-szék
Természeti Értékeink - Bodrogzúg
Természeti Értékeink - Bükki "gejzir"-források
Természeti Értékeink - Erdõbényei fás legelõ
Természeti Értékeink - Hódok Gemencen
Természeti Értékeink - Káli-medence
Természeti Értékeink - Pákozdi Ingókövek
Természeti Értékeink - Petesmalom
Természeti Értékeink - Rám-szakadék
Természeti Értékeink - Szigetköz
Természeti Értékeink - Tatai Fényes-Források
Természeti Értékeink - Tiszavirágzás
Természeti Értékeink - Túzokrezervátum
Természeti Értékeink - Vértesi tájvédelmi körzet
Természeti Értékeink - budaörsi Kopasz-hegy
Természeti Értékeink - fülöpházi homokbuckák
Természeti Értékeink - szõcei láprét
The beauty of nature - [A természet szépsége]
Tisza-tó 2012
Üstökösvadászok (Startdust és Bradfield)
Vad Magyarország, erdő, film, magyarország
Vidrasors
Vulkaanuitbarsting in Ijsland Iceland volcano eruption Izlanda Yanardag patlamasi 2010
WINTER SERENADE
Wondeful Life...Magyarul - .Ea: Csépányi Sándor
Wonderful nature - Csodálatos természet
Záporzónák vonulása (2010.05.26.)
claude debussy - clair de lune
milyen szép a világ
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók

 

Magyar Rózsa Krumpli, Burgonya! Sarpomira.hu Új honlap: MKH.VALOSAG.NET



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez vimeo.com videó.
Segítség a vimeo.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Oktató magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: csütörtök, 2012. február 16. Nézettség: 12,555

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

péntek, 2012. február 17. 19:16
Sárpo Míra burgonya
2009/05/19 01:37 Kategória : Felhívás!

Sárpo Míra burgonya vetőgumók vására.

"40 év munkájával nemesítette ki korunk legjobb minőségű burgonyáját, ami küllemével, zamatával, kiváló sütési-főzési tulajdonságaival, egészségességével, bőtermőségével, kiváló tárolhatóságával tűnik ki. Betegségekkel szembeni ellenálló képessége egyedüli módon teszi alkalmassá biotermesztésre."
Mentsünk meg egy világhírű magyar mezőgazdasági kutató családot!
Zircen nagy a baj, fajtamentésre fordult a dolog. Sárváriékat tönkretette a két nagy vetőmagmulti, akikkel szóba álltak. 100 millió Forintért árulják a Zirc belterületi nemesítő telepet, és 40 millióért a mellette lévő, beépíthető, belterületbe vonható, város egyetlen terjeszkedési irányát adó termőföldet. Alul láthatók az ingatlanok adatai: 3 millió Forintnyi, 2 vagonnyi vetőanyag maradt a nyakukon, ebből vanmég két hetünk vásárolni, vetni, utána kiviszik az erdőbe, feletetik a vadakkal. Természetesen alkulehetőség is van, mivel alig van már kereslet vetőgumóra. Május végéig vethető a Sárpo Míra. Aki akar segíteni rajtuk, az kérem, keressen egy darab földecskét, rotálja be, és vessen egy zsák Sárpo Mírát! Ez a krumpli meghálálja magát. Érdemes területi összefogásban, tonnás mennyiségben vásárolni. Mi Esztergomba elhozattunk egy tonna (40 zsák) vetőgumót. (Plusz tíz zsáknyit már útközben eladtam Zircről hazafelé.) Amit tudunk, eladunk a helyi őstermelőknek. Ami a nyakunkon marad, azt kalákában elvetjük magunk. Többünknek van darab földje, egyikünk ad rotációs kapát, a maradék csapat pedig kapával és gereblyével kivonul gazolni és vetni. A télire valónk így meglesz, és levan a gondunk krumplira, válságra. A Míra a világ legtárolhatóbb krumplija, amiből egy szem sem rohad meg, és áprilisig ki sem csírázik. Egy zsák vetőgumó 3000 Forint, 25kg. Várható termés: 12-18 nagy gumó minden vetőgumóból. A krumpli 10 évig újravethető, de nem árt felújítani 2-3 évente. Sortávolság: 75 cm, tőtávolság 30-35 cm. A legvadabb klímát is bírja. Észak-afrikában is termesztik, persze a multik adták el nekik a vetőanyagot. Leginkább a zöldtrágyát (pillangósokat) hálálja meg, és pihentetett földben hozza a legnagyobb termésátlagot. A NYUGATI BIOGAZDÁK KEDVENCE EZ A FAJTA. A termesztés hogyanját néhány napon belül megtaláljátok a sarpomira.hu és sarpomira.eu oldalakon. FELHÍVÁS: Vetőgumó előállításába belevágni kívánó, magyar szívű termelő kerestetik! Nagyban, több tíz hektáron gazdálkodó termelő érdeklődhet a fenti telefonszámon. Szövetkezeti formában képzeli el a nemesítő. Olyan új fajták várnak piacra törésre, amelyek lesöpörhetik a nemzetközi multikat a magyar és az európai piacról! A marketing kidolgozását már megkezdte az Magyarok Szövetsége egy kis csapata. Csatoltunk képeket, fajtaismertetőt, gazdálkodási útmutatót. FELHÍVÁS: Sárváriék számára vetőgumó egy részét tároló, Zirc-Akliban lévő majorba kulturális tábort, barantatábort lehet rendezni. A major méretei döbbenetesek (cisztercieké volt), állapota elhanyagolt, és a tulaj csupán segítő kezeket és önellátást vár el cserében. Tábort szervezők vele vehetik fel a kapcsolatot: Vajda Eszter 20/621-9904 Linkek: szeretgom.hu/content/53329-magyar-attores-a-burgonyakutatasban-be... docler.hu/video/15192

Május végéig kapható és vethető a Sárpo Míra vetőgumó 120 Ft/kg áron a nemesítőnél! Keresse Dr Sárvári István nemesítőt a 30/638-4236 telefonszámon!
www.sarpomira.hu

Magyar áttörés a burgonyakutatásban - bemutató és vásár

"40 év munkájával nemesítette ki korunk legjobb minőségű burgonyáját, ami küllemével, zamatával, kiváló sütési-főzési tulajdonságaival, egészségességével, bőtermőségével, kiváló tárolhatóságával tűnik ki. Betegségekkel szembeni ellenálló képessége egyedüli módon teszi alkalmassá biotermesztésre."



Sárpo Míra burgonya
A Sárvári család immár harmadik generáció óta ad burgonyakutatókat az országnak és Európának. Ők voltak a híres keszthelyi fajták (pl. Magyar Rózsa) kinemesítői is. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, és átütő eredményeket értek el Sárváriék ez alatt. A család 40 év munkájával nemesítette ki korunk legjobb minőségű burgonyáját, ami küllemével, zamatával, kiváló sütési-főzési tulajdonságaival, egészségességével, bőtermőségével, kiváló tárolhatóságával tűnik ki. Betegségekkel szembeni ellenálló képessége egyedüli módon teszi alkalmassá biotermesztésre. Döbbenetes módon, hektáranként 170 ezer Forinttal kevesebb költség mellett, majdnem kétszeres termésátlagot lehet vele elérni akár biotermesztésben is.
A Sárpo (Sárvári potatoes) Míra magyarországi bevezetése adminisztrációs okokból 10 évvel később kezdődött, mint a nyugat-európai, ezért a fajtáról több idegen nyelvű írás található a világhálón, mint magyar.
Mik a legfontosabb tulajdonságai:
A burgonyavész (fitophtora) és a levéltetű által terjesztett vírusok egyáltalán nem támadják meg, így sosem rothad, sosem hal el a lombja, mindig egyformán bőséges a termése. Ha tetves is lesz, akkor sem kell permetezni, mert nem tudják a tetvek károsítani. Egyedüli ellensége a burgonyabogár, de kemény lombját az is kevésbé kedveli, mint az ízletes levelű holland fajtákét.
Tárolhatósága egyedülálló a világon: nem szürkül, nem rothad, és áprilisban kezd csak csírázni.
A húsa világos törtfehér, a héja rózsaszín, a zamata kiváló, közepesen lisztes, mégsem fő szét, így szilvás gombócba, salátába, sütve, főve és pogácsába egyaránt jól elkészíthető.

Ezen különleges fajtát élőben meg lehet tekinteni és igény szerint vetőgumót vásárolni is ma, május 11-én este 17 órakor a Márta Panziónál. A bemutatót és vásárt megismételjük egy hét múlva, május 18-án, hétfőn.

További információt kaphat, aki megtekinti az alábbi negyedórás riportot Dr Sárvári István kutatóval, a Míra fajta nemesítőjével.
Kérdéseivel forduljon Mező Tamáshoz: 20/438-54-77
A Sárpo Míra május végéig vethető, és augusztustól szedhető, de jól tűri, ha a földben hagyják, és csak ősszel szedik ki. Fagytól nem árt óvni.
docler.hu/video/15192 - Nézzd meg! -


Egy összefogás történt a fajta és a hazai nemesítés megmentése érdekében. Történt ugyanis, hogy közös vállalatot alapított a zirci Sárvári család egy nyugati vetőmag-multival, de azok ellopták a fajtáikat, elfelejtettek fizetni, és tönkretették a családot. A világhírű nemesítő így most a nemesítő telepet árulja. Szerencsére a labor megmarad nekik, és hajlandók lennének az ország több pontján szövetkezni gazdákkal, akik a vetőgumót előállítják. Természetesen esztergomi gazdára is számít. A nemzetközi irodalomban Míra, Axona és Una fajtákat találunk. Olyan, még újabb (korai érésű) fajtái is vannak, amelyek a regisztrációig csak étkezési burgonyaként termeszthető, de 3 év múlva nemzetközi vetőgumótermesztés indulhatna el. Ez utóbbi természetesen már - komoly marketinggel megtámogatva - nagy üzlet lehet a velük szövetkező gazdák számára.
szombat, 2012. február 18. 07:35
Nem találva anyagot róla- kérésem: Sárgabarack magját kellene beszereznem . Tudnátok- e tanácsot adni, honnan?


Marcitól elnézést kérek ,hogy ezt itt teszem közzé- de a témát megnézők valószinüleg közelebb állnak a lehetőség forrásaihoz.Számomra pedig: létszükséglet lenne.
szombat, 2012. február 18. 20:31
Kedves Edith! Találtam itt egy linket,ahol sárgabarack magot árulnak.

www.olcso.hu/arak/s%C3%A1rgabarackmag
vasárnap, 2012. február 19. 07:00
De aranyosak vagytok!!! Bocs, Marci a tegezésért! Köszönöm szépen!!!!! Tanácstalan voltam.
vasárnap, 2013. február 10. 20:18
Kedves Lóri!

Látom a magyarvagyokon, hogy ott a Sárpo Míra és a nevem. (www.magyarvagyok.com/videok/29-Oktato/134911-Magyar-Rozsa-Krumpli-Burgonya-Sarpomira-hu-Uj-honlap-MKH-VALOSAG-NET.html) Arra szeretnélek megkérni, hogy -- mint legfrissebb infót a témában -- tennéd ki az alábbi levelemet:

Hálásan köszönöm előre is:
Tamás


Sárpo Míra magyar rezisztens vetőburgonya

Kedves mezőgazdaság iránt felelősséget érző Ismerőseim és Barátaim!

Belecsöppentem valamibe, amibe nem akartam, de mivel már egyszer segítettem, most is megpróbálok.

A Sárpo Míra rezisztens krumpliról van szó. Úgy tűnik, idén megszűnik a hazai vetőmaggyártás, de most még rengeteg van belőle. Egyetlen doksiba foglaltam össze a gyors tudnivalókat róla. Aki kéri, küldöm: tomfield0@gmail.com címre írjon!

Az ügyről is nyomoztam. Nem voltam képben, mivel az alapítás óta szinte nem tettem semmit az Arany Korona Szövetkezetben.

Vetőkrumpli van, zárjegy egyelőre nincs, ami szabálytalan, de mégis gyakori eset, ugyanis drágítja a dolgokat. Fajtatanúsítványuk és engedélyük van Sárváritól. A Sárvári eredeti elképzelései szerint indult a felszaporítás a Szövetkezetben, aminek költségeit főleg a termelő gazdák állták, ám változások történtek azóta a Sárváriék részéről, ezért kiesett egy piac. A Szövetkezet is eladósodott, mivel sok pénzbe került a marketing, ami alig hozott eredményt.

Most muszáj tennem ezekért a gazdákért valamit, és ezzel felvállalni a felelősségből.

A Ti segítségeteket is kérem, hogy úgy el tudják adni a krumplit, hogy ne kilós zacsikkal kelljen az országot keresztül-kasul végigautózgatni, mert akkor többe kerül az autózás, mint amit a gazdák visszakapnak. Átadópontok, teherautónyi mennyiségek, összeszövetkezett étkezési krumpli termelők kellenének leginkább, akik zárjegy nélkül vásárolnának saját vagy kistermelői célra ebből az igen ízletes, megbízhatóan termő, példátlanul jól tárolható krumpliból.

Most 200 forintért hirdetik kilóját, amiből nehezen engednek, mert ráfizetnének. Ez hektáranként 600 000 forint körüli vetőmag költséget jelent a fenti, 200 forintos áron. Ám kb. 8 évig vissza lehet vetni a Mírát, ami miatt mégis negyedannyi átlagos költséggel terheli a gazdát. Nyilván mennyiségre lehet alkudni.

Akinél érdeklődni lehet:
Ubornyák László,
+3670 7731 973
laksminath@freemail.hu,
akszov.ubornyak.laszlo@gmail.com

Köszönettel:
Tamás

ui: Íme egy jó cikk a fajta biotermesztési tapasztalatairól:
www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=894:a-sarpo-mira-termesztesi-tapasztalatai&catid=312:vetomagtermesztes&Itemid=43
kedd, 2013. április 2. 21:08
az a kérdésem volna hogy hol lehetne beszerezni a krumplit:üdvözlettel Béla
8 megjegyzés | 1 / 1 oldal