A II. Világháború Története

25 videó - 2009
Ez a filmsorozat valószínűleg a II. világháborút bemutató ritka és eddig még nem látott filmfelvételek legnagyszerűbb gyűjteménye. A legújabb utószínezési eljárások felhasználásával most lehetőség nyílik a II. világháború teljes történetének bemutatására úgy, mint eddig még soha. A legkorszerűbb műholdas felszíntérképező eszközök és a legújabb grafikai módszerek segítségével most ezt a történetet olyan információk alapján meséljük el, amelyekhez eddig még soha senki sem jutott hozzá. Különösen az utóbbi 5-10 évben egyre több titokról lebben fel a fátyol a különféle új dokumentumok, akták és fényképek felbukkanásának köszönhetően. Jelentős kódfejtő áttörések és az Atlanti-óceán mindkét partján frissen nyilvánosságra hozott kormányzati dokumentumok egy teljesen új dimenzióval járultak hozzá a világon valaha zajlott legsúlyosabb konfliktus megértéséhez.

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

THE MAN WHO SAVED THE WORLD



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Oktató magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: kedd, 2012. október 9. Nézettség: 998

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

kedd, 2012. október 9. 12:03
Sztanyiszlav Petrov szovjet tiszt hőstörténete szeptember végén bukkant fel a közösségi oldalakon, nem sokkal később én is megkaptam – Levente érdeklődött arról, valós eseményekről számol-e be a körlevél. A sztoriból több dokumentumfilm is készült, egyiknek épp mostanában lesz a premierje.
A történet röviden: 1983. szeptember 26-án egy szovjet műholdas jelentés arról számolt be, hogy amerikai atomrakéták tartanak Szovjetunió felé. Az ügyeletes ezen az éjszakán egy Sztanyiszlav Petrov nevű tiszt volt. A jelzés olyan történelmi pillanatban érkezett, amikor Washington és Moszkva között amúgy is igen feszült volt a viszony: a riasztással egyidőben a NATO provokatív hadgyakorlatokat folytatott, a szovjetek pedig három hete lőttek le egy légterükbe keveredett dél-koreai repülőt.

Petrovnak kellett döntenie a fenyegetés valódiságáról, és ezt azonnal jelezni az operatív központnak, valami miatt azonban habozott. Hibát gyanított – kevesellte az ellenséges rakéták számát és a földi radarok sem erősítették meg a támadás tényét -, ezért a riasztást két alkalommal is hamisnak minősítette. “Ha egy állam nukleáris támadást indít, nem öt rakétával teszi meg – ezzel igen kicsi károkat tudna csak okozni” – mesélt utólag Petrov döntésének indokairól. Mivel sejtésére kézzel fogható bizonyítéka nem volt, csak bizakodni tudott, hogy igaza lesz.

Hamarosan kiderült, hogy jól mérte fel a helyzetet, még ha logikus gondolkozása révén akár csapdába is eshetett volna – elemzők szerint ugyanis az amerikaiak megtévesztésként tényleg kezdhettek volna egy támadást kevés rakétával. Petrov hideg fejéért előbb dicséretet kapott, aztán – hogy a riasztási rendszer okozta súlyos blamázst csökkentsék – mondvacsinált ürüggyel mégis felelősségre vonták. Később persze kiderült, hogy a téves riasztást a nap felhőkről visszavert sugarai okozták.
Hogy az atomháború bekövetkezett volna-e, ha Petrov lenyomja a rendszergombot, a Lemil hadászati blog szerzője szerint nem egyértelmű, az viszont biztos, hogy a riasztás “egy paranoid és végtelenül bizonytalan felső vezetés elé került volna a szovjet oldalon, ami soha nem jó kombináció, ha a világ sorsáról van szó”.

Ugyanitt arról írnak, hogy Petrov – aki a vele készült interjúkban tagadja, hogy hőstettet hajtott volna végre – a 2000-es években különböző nemzetközi elismerésekben részesült. Ezek egyike kapcsán Moszkva képviselői fontosnak tartották újra elmondani, hogy Petrov nem mentette meg a világot semmitől, egy ember ugyanis nem tudja befolyásolni a rendszer működését.
1 megjegyzés | 1 / 1 oldal