A csernobili robbanás

4 videó
A csernobili atomkatasztrófa 1986. április 26-án történt az ukrajnai (akkor a Szovjetunió tagállama) Pripjaty és Csernobil városok melletti atomerőműben. Ez az eset volt az atomenergia felhasználásának történetében a majaki után a legsúlyosabb katasztrófa. A védőépületek hiánya miatt radioaktív hulladék hullott a Szovjetunió nyugati részére, valamint Európa más részeire és az Egyesült Államok keleti részére. A mai Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország területén hatalmas területek szennyeződtek, kb. 200 000 embert kellett kitelepíteni. A radioaktív hulladék kb. 60%-a Fehéroroszországban hullott le.

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 
Szabó Sándor Pipo
 

CSERNOBILI radioaktív felhő, szennyeződés terjedése 1986. 04. 26. - 05. 10 között



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Oktató magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szombat, 2014. április 26. Nézettség: 558

   

Tetszik 1 és még 1 tag kedveli

Videó megjegyzések

szombat, 2014. április 26. 18:34
Ma 28 éve. Így borította be Európát a csernobili atomfelhő. 1986. április 26-án robbant fel a Kijev melletti Csernobil atomerőműve. Azóta kiderült, hogy átgondolatlanul végeztek el egy terheléses kísérletet, a reaktor megszaladt, és robbanás következett be. Magyarországot 1986. április 29-én este érte el a csernobili atomerőműből indult szennyezés.

A hatóságok sokáig titkolóztak, kisebb meghibásodásról beszéltek, és arról, hogy csupán két áldozata volt a robbanásnak. Azóta tudjuk, hogy a radioaktív szennyezés egész Európát elérte, a legnagyobb terhelést Észak- és Nyugat-Európa kapta. Magyarországot április 29-én, este érte el a felhő, északi irányból, ennek ellenére a hatóságok nem adtak ki figyelmeztetést, május 1-jén szabad ég alatt gyülekeztek az emberek, a szokásos felvonulásra.

A következő videón órákra, sőt, percekre lebontva tekinthetjük meg, merre és milyen gyorsan terjedt el a radioaktív fertőzés.

www.erdekesvilag.hu/igy-boritotta-be-europat-a-csernobili-atomfelho
1 megjegyzés | 1 / 1 oldal