Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2018-04-30 Akiktől még van esély örökölni



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Oktató magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: kedd, 2018. május 1. Nézettség: 243

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

kedd, 2018. május 1. 14:19
Hagyományőrző népzenei rendezvényt tartottak Tornyoson.
Tornyoson második alkalommal rendezték meg szombat este az Akiktől még van esély örökölni című rendezvényt az Ady Endre Művelődési Egyesület színháztermében. Vajdaság több pontjáról, valamint Hódmezővásárhelyről és Felvidékről is érkeztek fellépők. Összesen 11 kórus, néptáncegyüttes és zenekar produkcióját tekinthették meg a népzene iránt érdeklődők.
A Fabotó Citerazenekar Felvidékről érkezett Tornyosra. Boczán Ferenc a négytagú zenekar tagja elmondta, hogy a zenekar idén ünnepli fennállásának 23. évfordulóját. A tornyosi rendezvényen ung-vidéki dalokat adtak elő. „Nagyon sok dallal foglalkozunk, nagyon sok régiónak a dalát elsajátítottuk, feldolgoztuk. De elsősorban a saját régiónk, tehát a kis régiónkból próbáljuk meg a népdalokat összegyűjteni.”
Összesen 157 fellépő állt színpadra az Ady Endre Művelődési Egyesület színháztermében. A népzenei előadások mellett anekdotákat is mondtak a vajdasági falvakból érkező előadók. Tóth Ugyonka Frigyes, az esemény főszervezője jelezte, a rendezvény célja az, hogy felelevenítsék a régmúlt hagyományait. „Nagy jelentősége van ezeknek a néphagyományoknak, hiszen magyarságunk különben is fogyatkozik, öregszik. Elveszíthetjük nyelvünket, hagyományainkat, és ha mi nem ápoljuk, más nem teszi meg helyettünk.”
Tornyoson negyedévente szerveznek hasonló témájú eseményeket, mondta el Matykó Árpád, a tornyosi helyi közösség tanácselnöke. „Nagy örömünkre szolgál, hogy ismét egy új rendezvényt üdvözölhetünk a faluban. El kell mondanom, hogy gyakran tartunk rendezvényeket. Ameddig száll a por, ameddig szól az ének, addig van értelme itt laknunk. Ameddig élünk, addig énekelni is fogunk Tornyoson.”
A rendezvényen jelen volt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is. Elmondta, a hagyományőrzés kapcsán az a legfontosabb, hogy az idősebb generáció tagjai átadják a fiataloknak a tudásukat. „Ez az ünnep, ez az alkalom pontosan ennek a lényegét, az átadásnak az örömét fogalmazza meg, viszi színpadra. És olyan közösségek jöttek el, amelyek a legkülönbözőbb hagyományokat próbálják meg feleleveníteni, bemutatni.”

Az Akiktől még van mit örökölni című rendezvényre a magyarországi és felvidéki egyesületek mellett tornyosi, oromhegyesi, csókai, zentai, zentagunarasi, oromi és kispiaci kórusok, tánccsoportok és zenekarok is érkeztek.
1 megjegyzés | 1 / 1 oldal