The Hilliard Ensemble

2 videó
A Hilliard Ensemble egy angol férfi énekegyüttes, amely az angol énekeskultúra egyik legjelesebb képviselőjének számít. Munkásságuk mind a régi-, mind pedig a kortárs zene területén egyedülálló. Több száz koncertet adnak évente: Európában, az Egyesült Államokban és Japánban a legrangosabb fesztiválokon lépnek fel.
Az együttes az 1980-as években régizenei ensemble-ként vált híressé, amikor az EMI kiadó nagy sikerű felvételeket készített velük. Azonban már a kezdetektől nagy figyelemmel fordultak a kortárs zene felé. A Hilliard Ensemble gyümölcsöző kapcsolata az észt származású Arvo Pärttel, korunk egyik legnagyobb zeneszerzőjével, valamint a müncheni ECM kiadóval Arvo Pärt Passiójának híres, 1988-as felvételével kezdődött. Azóta is rendszeresen adják elő Arvo Pärt és más balti szerzők műveit mind lemezen, mind pedig koncertjeiken. 1994-ben a Hilliard Ensemble zeneszerzői versenyt hirdetett meg: a több száz beérkezett mű közül sok felkerült repertoárjukra, valamint egy dupla lemezt is készítettek belőlük (A Hilliard Songbook).
1994-ben Jan Garbarek norvég szaxofonossal közösen kiadták az 1990-es évek egyik leghíresebb zenei produkcióját, az Officiumot, melyet az egész világon óriási siker koronázott. A következő közös produkciójuk, mellyel egész Európát bejárták, a Mnemosyne volt. Ezek a lemezek mintegy 5000 év zenei anyagát ölelik fel. A ’80-as évek vége óta mintegy 20 önálló lemezük jelent meg az ECM-nél, és körülbelül ugyanennyi CD-n szerepelnek közreműködőként. Ezenkívül még számos lemezt készítettek egyéb kiadóknál is (EMI, Virgin, Coro, Harmonia Mundi). Nevükhöz több filmzene is fűződik.
Az együttes tagjai
David James – kontratenor
Rogers Covey-Crump – tenor
Steven Harrold – tenor
Gordon Jones – bariton
Az együttes műsoraiktól függően gyakran 5 vagy 6 főre egészül ki.
A Hilliard Ensemble már többször is járt Magyarországon. A '90-es években négyszer adtak koncertet hazánkban a norvég szaxofonos Jan Garbarekkel, híres Officium és Mnemosyne c. műsoraikból, amelyeken az együttes által megszólaltatott gregorián, középkori, reneszánsz és kortárs művekre Garbarek improvizált. Ezekre a koncertekre a budapesti Szent István és a pécsi bazilikában került sor. 2003. március 16-án a kecskeméti Kodály Iskolában, a British Council szervezésében léptek fel 5 főre kiegészülve. Legutóbb pedig 2007. augusztus 27-én a váci Fehérek templomában, a Consort Zenei Alapítvány által szervezett Börzsöny Barokk Napok régizenei fesztivál keretében adtak nagy sikerű koncertet, amelyen Dufay 'Se la face ay pale' miséje, Josquin motettái és a St. Martial kódexből származó középkori énekek hangzottak el.

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók

 

Officium Novum - Jan Garbarek & The Hilliard Ensemble



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Komolyzene magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: csütörtök, 2012. december 6. Nézettség: 250

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

0 megjegyzés | 1 / 0 oldal