André Jolivet

6 videó
) francia zeneszerző.
Párizs 1905 augusztus 08,-
Párizs 1974 december 20.
Négyévesen kezdett el zongorát tanulni zongoratanár édesanyjától, később Madame Francis Casadeus irányításával.
Tizenhárom éves korában jutott el először a Comédie-Française előadására, melyet később rendszeresen megnézett, s ebből a lelkesedéséből ihletődött első darabja, a Romance barbare.

Georges Valmier (1885–1937) kubista festőművésznél festeni tanult, a híres gordonkaművész Louis Feuillard-nál csellózni tanult. 1924-ben szerzett diplomát az Auteuil-i Tanítóképzőben, majd behívták hároméves katonai szolgálatra.Részt vett 1931-es világkiállításon, melyen megismerkedett a gyarmatokon élők zenéjével.Szoros barátságot kötött Serge Moreux-val (később a Ducretet-Thomson zenei társaság igazgatója), aki bevezette az ezoterikus filozófiába.A háborús idők alatt,1942-ben megkapta a Francia gondolkodók egyesületének ösztöndíját.
Belekezdett Beethovenről írott tanulmányába. A Conservatoire felkérésére megírta a Chant de Linos fuvola-zongora verzióját, majd a Serenade mindkét változatát; elkészült 1. zongoraszonátája is. Ugyanebben az évben kinevezték a Comédie-Française igazgatójává, mely poszton 1959-ig maradt.1948-ban Ausztriába és Magyarországra utazott, koncerteket és előadásokat tartott Bécsben és Budapesten, ekkor volt az első bemutatója .Az 1950-es, 1960-as években a világ számtalan országába ellátogatott, köztük Indiába, Japánba, Mexikóba, a Szovjetunióba, Izraelbe, az Egyesült Államokba. 1951-ben elnyerte Párizs város zenei nagydíját. Megírta hárfaversenyét, melyet Lily Laskine szólójával mutatnak be, majd elkészült fagott-, illetve második trombitaversenye. Időközben a Guignol et Pandore elérte 100. előadását a párizsi Operában. Jean Vilar felkérésére belekezdett Szophoklész Antigoné című művének megzenésítésébe, melyben felhasználta primitív és ókori zenéről való tudását.
A római ösztöndíj zsűrijének tagja lett,
majd 1968-ig töltötte be a poziciót.Utolsó versenyművét hegedűre írta 1972-ben. 1974. december 20-án hunyt el Párizsban.

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 
Dr.Edelényi-Szabó Árpád Ede
 

André Jolivet: Concerto per Onde Martenot e orchestra (1947)



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Classical Music (Komolyzene) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: péntek, 2016. február 19. Nézettség: 305

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

0 megjegyzés | 1 / 0 oldal