Véreskü Egerben

3 videó - 2011
A Hun Fokos Szövetség rendezvénye Egerben.

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók

 

Esküt tevők Egerben



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: péntek, 2013. november 1. Nézettség: 409

   


Videó megjegyzések

péntek, 2013. november 1. 11:31
A nemzeti összetartozás napja alkalmából nyolcvannyolc népviseletbe öltözött erdélyi - ötvennyolc gyergyószentmiklósi és harminc zetelakai - székely tette le az állampolgársági esküt szombaton Egerben, a város központi terén, Dobó István várvédő kapitány szobrának tövében.
Ezt megelőzően ők, és kíséretükben lévő erdélyi magyarok, akik a népzenei találkozóra érkeztek, közösen vettek részt, és tettek hitet magyarságukról ökonomikus istentisztelet keretében a bazilikában.
Habis László, a vendéglátó város polgármestere Gárdonyi Gézától idézte Dobó István esküjét:
"a falak ereje nem a kőben van, hanem a védők lelkében. Ne mondhassa azt ránk a jövendő nemzedék, hogy azok a magyarok, akik itt éltek, nem érdemelték meg a magyar nevet. Azért hívattam össze kegyelmeteket, hogy mindenki számot vethessen magával."
Mezei János, Eger testvérvárosának, Gyergyószentmiklósnak a polgármestere azt hangsúlyozta, hogy amit egykor elvett a sors dédapáiktól, azt most nekik adta vissza. Gyermekeiket eddig is úgy nevelték, hogy megőrizzék identitásukat, és immár jogilag is magyarok lettek - emelte ki.
Sándor László, Zetelaka korábbi polgármestere pedig arról szólt: senki nem nevezheti már hazátlannak őket, hiszen hivatalos okiratuk van arról, hogy Magyarország állampolgárai.
Éppen Egerben jártam, amikor e felemelő ünnepség zajlott, és így nem mehettem el anélkül, hogy ne készítsek felvételeket az Ökonomikus Istentisztelet helyszínén az egri bazilikában.
E képeimből állítottam össze ezt a videót, és megtekintését tisztelettel ajánlom!
vasárnap, 2013. november 3. 11:49
Hálásan köszönöm Erzsike és Erika, Katika,hogy meg néztétek a videót.

(Módosítva: kedd, 2013. november 5. 23:42)
2 megjegyzés | 1 / 1 oldal