Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 03 15 Új Kossuth-szobrot avattak Magyarittabén



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: kedd, 2016. március 15. Nézettség: 186

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

kedd, 2016. március 15. 17:34
Magyarittabén istentisztelettel és az új Kossuth-szobor felavatásával emlékeztek az 1848–49-es forradalomra és szabadságharcra. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete felolvasta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének a határon túli magyaroknak küldött levelét.
Rendhagyó volt a mai megemlékezés a bánáti Magyarittabén. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 168-ik évfordulóján ugyanis új Kossuth-szobrot avattak a tavaly eltűnt 111 éves szobor helyére. Dénes Sára, Magyarittabé: „Amikor ez megtörtént, hogy ellopták Kossuth Lajos szobrát, nagy bánatban voltunk mindannyian. Sírtunk odahaza, és amikor ide eljöttünk nagyon nehéz volt. Most nagy örömmel vagyunk, hogy ilyen gyorsan visszaállították, és nagyon szépen köszönjük mindenkinek a hozzájárulását. Továbbra is nagyon vigyázunk, mindenki vigyázza, hogy ne bántsa senki se.”
kedd, 2016. március 15. 17:35
A magyarittabéiek a legnehezebb időkben is féltve őrizték és büszkék voltak az egyetlen bánáti Kossuth-szoborra. Dávid László, Magyarittabé: „Az őseink ezt nagyon is vigyázták, nagyon is őrizték és büszkék voltunk rá, hogy Vajdaságban csak két ilyen hasonló Kossuth-szobor létezik. Habár mi itt a közép-bánáti régióban kisebbségben vagyunk, de azért még mindig fenntartjuk a magyarságunkat.”
Az új szobor az 1904-ben felavatatott Kossuth-szobor hasonmása. Ugyanis a magyarországi Soltvadkerten is áll Horvay János szobrász ugyanazon alkotása, amelyről a mintát levették. Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Nagyon fontos dolog, hogy egyszerre őrizzük szívünkben, de ugyanakkor kézzelfogható közelségben. Hiszen a magyarittabei Kossuth-szobor a magyarság egyik nagyon fontos kegyhelye. Ebből a szempontból ennek megőrzése, ápolása, további bővítése, azt hiszem, hogy a helyieknek és a Nemzeti Tanácsnak is a feladata marad.”
kedd, 2016. március 15. 17:35
A magyarittabei Kossuth-szobor eltűnése mély elkeseredést és nagy felháborodást keltett a bánáti faluban. Egyben példamutató összefogást is eredményezett. Németh Zsolt, elnök, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottsága: „Ledöntötték, templom mélyén rejtőzködött éveken át. Újraállították. És a rendszerváltozásnak egy nagyon sajátos története, hogy színesfém-tolvajok lopják el – most már sokadszor – a vajdasági magyarságnak a köztéri műalkotásait. De nem itt ér véget a történet, hála Istennek. Egy össznemzeti összefogással sikerült felállítani ezt a szobrot. A soltvadkertiek támogatásával, a békésiek, a Magyar Nemzeti Tanács és a magyar kormány együttműködése eredményeképpen.”
A Kossuth-szobrot leleplezése után megáldották a történelmi egyházak képviselői. A megemlékezés végén az anyaország, a MNT, a politikai pártok és civil szervezetek elhelyezték a kegyelet virágait.
3 megjegyzés | 1 / 1 oldal