Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 03 20 Virágvasárnap van



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: vasárnap, 2016. március 20. Nézettség: 335

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

vasárnap, 2016. március 20. 19:42
Ma van virágvasárnap, Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának emlékünnepe. Idén március 20-a a húsvétot megelőző negyvennapos böjt utolsó hetének, a nagyhétnek a kezdete is. A következő időszakban a hívek a katolikus egyház legnagyobb ünnepére, a húsvétra készülnek.
vasárnap, 2016. március 20. 19:43
Érkeztek a szentelésre váró barkaágak a szabadkai Szent Kereszt Felmagasztalása templom elé. Idősek és fiatalok egyaránt hoztak ágakat. A megszentelt barka különböző szerepeket tölthet be a háztartásokban.
Varga Margit: „Odahaza van egy nagy vázám, abban tartom. Többet, nem ennyit, ez csak a jelképes megszentelés. Van amelyikre akasztok tojásokat, az odahaza van, a gyerekek, az unokák örömére, és szimbolikus is. Tojásokat rakok, olyan abroszunk is van, hogy átéljük teljesen, ne csak a lelkünkben, hanem külsőségekben is.”
vasárnap, 2016. március 20. 19:43
Ranka Szilveszter: „A családban szétosztjuk, a lakásban elhelyezzük, védőszentként alkalmazzuk, mint ahogy mesélték.”
vasárnap, 2016. március 20. 19:44
A barka megszentelése a templomkertben zajlik. A hívek a templomba vonulnak, ami Jézus Jeruzsálembe való belépését jelképezi. A népi hagyományok szerint a megszentelt barka távol tartja a gonoszt az otthonoktól, emellett a keresztény hagyományok szerint Jézus Jeruzsálembe vonulásának egyik szimbóluma. Csizmár Oszkár, plébános, Szabadka: „A barka a pálma ágakat helyettesíti. A mi vidékünkön nincs pálma és nem pálmaágakat helyezünk az útra, hiszen az Evangélium arról szól, hogy amikor Jézus bevonul Jeruzsálembe, akkor az emberek ágakat tördelnek és pálma ágakat. Azokkal mennek elébe, mint egy király elé, ő pedig szamárháton vonul be. Az apostolok ruháikat teregetik az útra, ahol elmegy szamárháton. Ezt ünnepeljük, és jelenítjük meg, és azáltal, hogy megjelenítjük a részesei leszünk ennek.”
vasárnap, 2016. március 20. 19:44
A virágvasárnappal elérkezett a nagyhét. A szenvedés hetének is nevezik, mert most kezdődik a passió olvasása, Jézus szenvedéstörténetének felelevenítése.
5 megjegyzés | 1 / 1 oldal