Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 03 24 Az utolsó vacsora napja



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: csütörtök, 2016. március 24. Nézettség: 264

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

csütörtök, 2016. március 24. 19:41
Ma van nagycsütörtök, ez az utolsó vacsora napja. Jézus ekkor vett búcsút tanítványaitól és felkészült az áldozatra. A nagyhéten ez a gyász napja. Ezért csütörtök estétől szombat estig nincs harangozás.
csütörtök, 2016. március 24. 19:41
Jézus szenvedésének és feltámadásának szent három napja az utolsó vacsora miséjével kezdődik csütörtökön. Krisztus ekkor adta át búcsúajándékait, szeretetének jelét a lábmosásban. A szertartás során a harangok még megszólalnak, de helyüket a fakereplők foglalják el nagyszombatig. A némaság Isten fiának kínszenvedésekor elnémult apostolok félelmét és a gyászt jelképezi.
csütörtök, 2016. március 24. 19:42
Nagycsütörtökön a mise végeztével az Oltáriszentséget ünnepélyesen az e napokra fenntartott őrzési helyre viszik és a húsvéti vigíliamise áldoztatásáig ott őrzik. Ezután következik az oltárfosztás. Baráth Gábor szabadkai római katolikus plébános a nap jelentőségéről beszélt. „A katolikusok számára pont ezt: a közösség az oltár közösség, az egyház közössége Krisztus körül – akit minden plébánián a pap képvisel, itt Szabadkán pedig a püspök. A hívő ember számára pedig a szent áldozás, a közösség Jézus Krisztussal, ami a szent áldozásban valósul meg a maga teljességében.”
csütörtök, 2016. március 24. 19:42
Bányai Béla László, szabadkai református lelkész szerint Jézus messiásként is képes volt lehajolni, hogy alázatosan tanítványainak megmossa a lábát. „Ezzel a szolgálatban mutatott példaképet. Véleményem szerint mi is, mai XXI. századi embereknek ugyanígy fontos, hogy szolgáljunk egymás iránt, szolgáljunk egymás számára ugyanebben a szeretetben, alázatban, és kitartásban, ahogyan Jézus is 2000 évvel ezelőtt szolgált és bizony lábait megmosta az övéinek.”
csütörtök, 2016. március 24. 19:42
A reformátusok ezen a napon nem tartanak istentiszteletet, de otthon a hívők elmélyülnek a nagycsütörtökben és így készülnek nagypéntekre.
5 megjegyzés | 1 / 1 oldal