Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 06 05 Clavigo - a szabadkai jubileumi ünnepség záróakkordja



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: vasárnap, 2016. június 5. Nézettség: 321

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

vasárnap, 2016. június 5. 21:00
A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata a 200 éves jubileumi ünnepségének záróakkordjaként szombaton este Goethe több mint kétszáz évvel ezelőtt írt szomorújátékát, a Clavigot mutatta be felolvasószínház formájában. Az előadást Hernyák György rendezte.
vasárnap, 2016. június 5. 21:01
Szabadka városa idén jubileumot ünnepelhetett, hiszen pontosan 200 évvel ezelőtt jelent meg az első magyar vándortársulat az egykori szabad királyi városban. Gyarmati Kata művészeti vezető ünnepi köszöntőjében kiemelte a színházművészet és tágabb értelemben a kultúra fontosságát, egyben megköszönte a színészek és a színházi dolgozók munkáját. Hangsúlyozta, különös kegy, hogy ebben az évben Szabadkán megszületett a mesterhármas: 200 éves a magyar színjátszás, 70 éves a Szabadkai Népszínház, az évadzáró gálán pedig megünneplik a 400 éves Shakespeare-jubileumot. „Én nem tagadom, hogy érzem ennek az egésznek szépségét és súlyát.
vasárnap, 2016. június 5. 21:01
Ha visszagondolunk arra, hogy két évszázada itt töretlenül létezik, voltak kisebb-nagyobb megszakítások, de a kétszáz évhez mérvén mégiscsak töretlenül létezik a szabadkai hivatásos magyar színjátszás, arról nem is beszélve, hogy valójában ez teremtette meg az egész vajdasági magyar színjátszásnak az alapjait, akkor én , mint színházi ember emellett a dátum mellett, emellett az időszak mellett nem tudok úgy elmenni, mintha semmi nem történt volna.”
vasárnap, 2016. június 5. 21:02
Láng Ádám János társulata 200 évvel ezelőtt kért engedélyt Goethe Clavigo című művének bemutatására. Ennek emlékére tűzték most egyszeri alkalommal műsorra a romantikus tragikomédiát. A rendhagyó előadást Hernyák György rendezte. „Ez fölolvasó színház, amit megpróbáltunk alátámogatni jelmezekkel, sminkkel, fénnyel, de attól ez még fölolvasószínház maradt. Hogyan adhatták ezt elő kétszáz évvel ezelőtt, azt nem tudom. Bár elég öreg vagyok, de kétszáz évvel ezelőtt még nem éltem. Mi megpróbáltunk ráhangolódni ennek a hangulatára, ami ismeretünk van a kétszáz évvel ezelőtti színházból, mellesleg senkinek sincs.”
vasárnap, 2016. június 5. 21:02
A jubileumi ünnepséget a Magyar Nemzeti Tanács, Szabadka Város Önkormányzata, valamint a Vajdasági Művelődési és Tömegtájékoztatási titkárság támogatta.
vasárnap, 2016. június 5. 21:02
Gratula......
6 megjegyzés | 1 / 1 oldal