Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 07 15 A hegyesi csata tiszteletére tartottak megemlékezést Kishegyesen



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: péntek, 2016. július 15. Nézettség: 272

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

péntek, 2016. július 15. 17:53
167 évvel ezelőtt, július 14-én zajlott le a magyar szabadságharc utolsó győztes csatája Kishegyes Község hármas határánál. A hegyesi csata tiszteletére tartottak megemlékezést a Nyugati temetőben felállított emlékműnél, a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezésében.
péntek, 2016. július 15. 17:53
1849. július 14-én Guyon Richárd honvédtábornok 7000 honvéddel és 42 ágyúval győzelmet aratott Jellašić bán csaknem kétszer nagyobb túlerőben levő hadsereg felett. Ez volt a magyar szabadságharc utolsó győztes csatája. Virág Gábor, helytörténész, Kishegyes:„A hadállás egy olyan nagyszerű volt, amit Jellašić nem ismert és ez volt az, ami hozzásegítette, hogy teljes oldaltámadás érte Jellašićékat. Ez demoralizálta a hadsereget és fejvesztve menekültek Verbász felé.”
péntek, 2016. július 15. 17:54
A kishegyesiek büszkék arra, hogy településük neve úgy vonult be a szabadságharc krónikájába, mint az utolsó győztes csata helyszíne. A tizenhat éve újraemeltetett emlékmű hirdeti az ősök hőstetteit, amelyek ma is például szolgálhatnak – emelte ki beszédében Mohácsi Zoltán, a helyi közösség tanácselnöke.
péntek, 2016. július 15. 17:54
„Mint ahogy a 48/49-es szabadságharc egy küzdelmes időszak volt, most is egy küzdelmes időszakot élünk, noha nem fegyverrel kell szerencsére megvívnunk a csatáinkat, de viszont most is szükség van a kiállásra, az akaratra, az igyekezetre, az összefogásra. Én azt gondolom, hogy a kishegyesi közösség rendelkezik ezekkel az erényekkel és remélem, hogy sikerrel vesszük az előttünk lévő akadályokat.”
péntek, 2016. július 15. 17:54
A megemlékezést a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Szajkó leánykórusa és szavalatok tették ünnepélyesebbé. A hegyesi csata emlékművénél a községi önkormányzat, a helyi közösség és a VMSZ helyi szervezetének képviselői helyezték el a tisztelet és emlékezés virágait.
5 megjegyzés | 1 / 1 oldal