Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 09 25 Kukoricafesztivál volt Tordán



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: kedd, 2016. szeptember 27. Nézettség: 454

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

kedd, 2016. szeptember 27. 19:41
Kukoricafesztivál volt szombaton Tordán. Az esemény célja a kézi tengeritörés hagyományának a megőrzése volt. Számos kísérőrendezvényt is tartottak.
kedd, 2016. szeptember 27. 19:41
A kukoricatörés egykor a búza aratása mellett az egyik legfontosabb, egyben a legnehezebb mezőgazdasági munka volt. Sötét Verona, Orgonavirág Hagyományápoló Egyesület, Torda: „Mostan délbe kezdünk, azelőtt meg kimentünk már éjfélkor és vágtuk a szárat. Aztán megreggeliztünk és nekiálltunk szedni tovább. Amit aznap szedtünk azt este fölraktuk, hazavittük.”
kedd, 2016. szeptember 27. 19:41
Tordán nyolcadik alkalommal szervezték meg a Kukoricafesztivált, amelyre több mint háromszáz vendég érkezett. A rendezvény legfontosabb eseménye a kézi kukoricatörőverseny volt. Dobai János: „Egy kis közösség számára ez egy nagyon jelentős esemény. Hisz megtartó ereje is van ennek a kis közösségnek. Mi ismertek vagyunk arról, hogy évközben több ilyen hagyományápoló rendezvényünk van.”
kedd, 2016. szeptember 27. 19:42
A rendezvényen képviseltették magukat a testvértelepülések csapatai is. Az idei győztesek a balástyaiak lettek. Újvári László, polgármester, Balástya, Magyarország: „Balástyán zöldség-virágfesztivál volt, és az is az éves munka kicsit lezárásaként, kicsit számba vételként, az eredmények végignézése, netalán tán az, hogy jövőre mit hogyan csináljunk ilyen címmel rendeztük a rendezvényt. És ugyanezt látom, hogy itt Tordán hasonló ideológia szerint megy ez a gyönyörű közösségi program.”
kedd, 2016. szeptember 27. 19:42
A tordai határnak a negyven százalékán az idén is kukorica termett. A sok eső kedvezett a tengerinek. Dvorák Ede, igazgató, Földműves Szövetkezet, Torda: „Valójában konkrét mérésekről nem beszélhetek, de hiszem, hogy a nyolc tonnát bármikor meg kell hogy adja, ahogy kinéznek a kukoricák.”
kedd, 2016. szeptember 27. 19:42
A rendezvényt támogatta a tartományi mezőgazdasági titkárság. Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes: „Ez egy hagyományőrző és értékteremtő rendezvény, amit a mi titkárságunk fölismert és évről-évre támogatja jelentős pénzeszközökkel az ilyen jellegű rendezvényeket.”
kedd, 2016. szeptember 27. 19:42
Az újszentesiek már negyedik éve részt vesznek a rendezvényen. Dénes Ildikó, önkormányzati képviselő, Újszentes, Románia: „Ide szívesen jöttünk, tudtuk, hogy most szekérrel jövünk ki a mezőre, jó levegőre, a tiszta levegőre. A végén majd jó porosan megyünk vissza s átöltözünk a kultúrműsorra. Ez mind vele jár.”
kedd, 2016. szeptember 27. 19:43
A vendégek megtekintették dr. Berényi János növénynemesítő emlékházát, a kísérőrendezvények között volt művelődési műsor, főzőverseny és íjászbemutató is.
8 megjegyzés | 1 / 1 oldal