Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 10 01 Hagyományos kukoricafosztást tartottak Topolyán



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szombat, 2016. október 1. Nézettség: 280

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

szombat, 2016. október 1. 21:28
Hagyományos kukoricafosztást tartottak a topolyai Tájház udvarán. Kicsik és nagyok feleleveníthették a régi, kézzel végzett munkafolyamatokat, mint a kukorica fosztása és a törökbúza morzsolása.
Nótaszó mellett fosztották a kukoricát a topolyai Tájházban. Az idősebbek még emlékeznek arra, amikor a vetéstől az aratásig minden munkát kézzel végeztek. Balassa Gizella, Topolya: „Akkor még kézzel szedtük, tisztítva is, de így is, és aztán bent az udvarban, akkor fosztottuk, nótázás közben, jól esett, nem esett, kifáradtunk, de kellemesen.”
szombat, 2016. október 1. 21:28
A gyerekek nagyon élvezték a kézi meghajtású morzsoló használatát és a kézzel történő morzsolást is. Hallai Anasztázia, Topolya: „Elég sok idő kellene hozzá, kézzel, nem olyan nehéz munka.”
Régen a kukoricát nagyon sokféleképpen felhasználták, gyerekjátékok is készültek belőle, így most a hagyományos kukoricafosztáson ezt is felidézték, csuhévirágok és kukoricababák készültek. A Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat kilencedik alkalommal szervezte meg a rendezvényt. Kovács László, elnök, Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat: „Elsősorban a régi hagyományok felelevenítése, és sok gyermek van, főleg azoknak bemutatni. Az idősekben is felelevenednek a gyerekkoruk élményei, mert valamikor az őszi betakarítás egy hosszadalmas és megerőltető munka volt.”
A nehéz ám vidám munkát közös ebéd és barátkozás követte Topolyán.
2 megjegyzés | 1 / 1 oldal