Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 11 02 A 44-es áldozatokra emlékeztek Csantavéren



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szerda, 2016. november 2. Nézettség: 310

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

szerda, 2016. november 2. 19:53
Az 1944-es ártatlan, elhurcolt és meggyilkolt lakosokról emlékeztek meg ma Csantavéren. Az egybegyűltek között az elhunytak hozzátartozói közül több is jelen volt.
Születési évszámok, életkorok. 52 név az emléktáblán. Ennyi ártatlant öltek meg Csantavéren a faluba bevonuló partizánok 1944 őszén. Az emlékművet 2014-ben emelték az áldozatok tiszteletére. A kezdeményezők között volt Kozma Boldizsár, aki gyermekként vesztette el édesapját 72 éve.
szerda, 2016. november 2. 19:53
Kozma Boldizsár: „Apámat végül is nem nyilvánították háborús bűnösnek, hanem ártatlan áldozatnak, ami a család részére egy megkönnyebbülés, mert azokat az atrocitásokat, amelyeket el kellett tűrni, itt magában a faluban azoktól az emberektől, akik naponta megfordultak nálunk előtte, azok voltak talán a kerékkötői annak, hogy tisztára mossuk magunkat.”
szerda, 2016. november 2. 19:53
A megemlékezést a Hunyadi János Általános Iskola egyik diákja szavalatával tette ünnepélyesebbé. Sokáig még csak nem is volt szabad beszélni a ’44-ben történtekről. Ma azonban évről évre megemlékeznek az áldozatokról és megkoszorúzzák emlékműveiket.
Dudás Károly, tanácselnök, VMSZ: „A vajdasági magyarság soha nem gondolt a bosszúra, mindig arra gondolt, hogy ismerjék el, hogy ezeket az áldozatokat ismerjék el, hogy ezeket az embereket ártatlanul végezték ki csak azért mert magyarok voltak. Talán ez még hiányzik, de az, hogy a megbékélés elindult és én úgy gondolom, hogy jó úton van, némi megnyugvást ad a hozzátartozóknak.”
szerda, 2016. november 2. 19:53
Az egybegyűltek között az elhunytak hozzátartozói mellett Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere is jelen volt.
Horvát Tímea, alpolgármester, Szabadka: „Mindenféleképpen ezek olyan események, amelyeket teljes vállszélességgel és szívvel be tudunk vállalni, itt, 2016-ban. Be tudjuk vállalni a 72 évvel ezelőtti, megtörtént szörnyű események ártatlan áldozatainak a megemlékezését, hiszen mártírjainknak a megemlékezése az igazán fontos, mert egy olyan üzenetet hordoz magával 72 év után is, amely az egész vajdasági magyarság számára és a Vajdasági magyar Szövetség számára, ez a legfontosabb, hogy megtartani a magyarságunkat bármilyen nehéz is.”
szerda, 2016. november 2. 19:54
A jelenlévők, többek között a Magyar Nemzeti Tanács, Szabadka Önkormányzatának és Csantavér Helyi Közösségének képviselői elhelyezték a kegyelet virágait az emlékműnél, majd elhangzott a Szózat.
5 megjegyzés | 1 / 1 oldal