Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016-11-10 - A ’44-es ártatlan magyar áldozatokra emlékeztek Zentán



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: csütörtök, 2016. november 10. Nézettség: 338

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

csütörtök, 2016. november 10. 18:46
Az 1944 őszén elkövetett magyarellenes atrocitások áldozatairól emlékeztek meg tegnap este Zentán. A kegyeletadó ünnepség gyászmisével kezdődött a Szent István-templomban. Ezt követően az emlékezők egy-egy mécsessel a kezükben a Tisza-hídnál elhelyezett emlékkopjafához vonultak, ahol alkalmi műsor keretében rótták le kegyeletüket az ártatlanul kivégzettek előtt.
csütörtök, 2016. november 10. 18:47
Az 1944. november 9-ről 10-ére virradó éjszaka az akkori reguláris hadsereg fegyveres katonái hatvanöt polgárt hurcoltak el dróttal megkötözve a Tisza-parti füzesbe, ahol tarkón lövéssel végeztek velük. Más atrocitások is érték az ellenállást nem tanúsító lakosságot, aminek következtében a községben 104-en váltak ártatlan áldozattá. A gaztettek minden bírósági eljárást mellőzve történtek, megtorlásként.
csütörtök, 2016. november 10. 18:47
. Az áldozatokról alkalmi beszédben emlékezett meg Juhász Attila, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének elnöke. „A falak ledőlnek, a színek megfakulnak, a füst elszáll és a gyertyák is ellobbannak, de hiszem, hogy a közösségi emlékezet örök. Nem lehet testvériség és egységet emberi csontokra építeni, és fájó hallgatásra. A bűnöket megbocsájthatjuk, a történészek leszámolnak, és zárszámadást készítenek. Megtörtént a rehabilitáció, és a bocsánatkérés is. A mi feladatunk a megtartó emlékezés.”
csütörtök, 2016. november 10. 18:48
Délvidéken az elsők közt állítottak emlékhelyet a zentai köztemetőben a ’44-es áldozatoknak 1994-ben, Valkay Zoltán tervei alapján. A Tisza-parti kivégzések helyszínére a VMSZ kezdeményezésére Recskó Béla kopjafakompozíciójából emlékhelyet építtetett a helyi önkormányzat.
csütörtök, 2016. november 10. 18:48
Ceglédi Rudolf, polgármester, Zenta: „2006 óta van meg ez az emlékművünk, azóta a Tisza-parton emlékezünk, de előtte is már megemlékeztünk a ’44-es ártatlan áldozatokról a Felsővárosi temetőben. Az utókor feladata az, hogy minden évben megemlékezzen az ártatlanul kivégzett emberekről, és mintegy tanúság legyen az, hogy a jövőben ilyen dolgok ne történhessenek meg.”
csütörtök, 2016. november 10. 18:48
Az ártatlan áldozatok nevének felolvasását követően megkoszorúzták az emlékhelyet. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében Plank Zoltán konzul helyezte el a kegyelet virágait. Az MNT és a zentai önkormányzat mellett a VMSZ, a VMDK, az MM és az MPSZ, illetve a Zentai Gazdakör képviselői koszorúztak. A műsorban közreműködött a zentai Tópart vegyes kórus és Krnács Erika előadóművész. A megemlékezést a VMSZ és a Thurzó Lajos Művelődés-Oktatási Központ szervezte.
6 megjegyzés | 1 / 1 oldal