Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016-11-16 - Szerbiában még nem észlelték a madárinfluenzát



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szerda, 2016. november 16. Nézettség: 301

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

szerda, 2016. november 16. 19:53
Európa-szerte ismét lecsapott a vadmadarak által terjesztett madárinfluenza. A H5N8 vírustörzs a baromfiállományra veszélyes, emberi megbetegedést nem okoz. A járvány terjedésének megfékezése érdekében a fertőzött állományt leölik. Szerbiában még nem észlelték, de Szabadkán már megalakult a válságtörzs, mivel a hét elején Magyarország határ menti térségében, többek között Kelebián is, megjelent a vírus.
szerda, 2016. november 16. 19:53
Magyarországon jelenleg öt település érintett, többek között a Bács-Kiskun megyei Bugac, Kisszállás és Kelebia, tehát a ragály gyakorlatilag a szerb határon kopogtat. A madárinfluenza további terjedésére lehet számítani, különösen hogy más országokban, így Ausztriában, Lengyelországban és Németországban is felütötte fejét a vész. Az előző járványokhoz hasonlóan a vonuló vadmadarak terjesztik a vírust. Leginkább a szabad tartású baromfiállományok – kacsa, liba, pulyka, csirke – vannak veszélyben.
szerda, 2016. november 16. 19:53
Dr. Molnár Tibor, járványvédelmi szakállatorvos, Szakállatorvosi Intézet, Szabadka: „Ezek a szimptómái a betegségnek, mindenképpen egy depressziós és lázas állapot az első nap folyamán, és utána mindenképpen nagyon nagy elhullásokkal jár, ami 80-90 százalékig is mehet.”
szerda, 2016. november 16. 19:54
A vírus a vadmadarak ürüléke által fertőzi meg a házi szárnyasokat. A szakember szerint a Palicsi- és a Ludasi-tó környéke a legveszélyeztetettebb. Ez lehet a fő gócpontja a madárinfluenza itteni megjelenésének. Jelenleg is több tízezer madár van ott, de elhullásokat az ornitológusok eddig még nem jelentettek be.
szerda, 2016. november 16. 19:54
„Hogyha esetleg észlelnek elhullott vadmadarakat vagy nagyobb elhullások jelentkeznek a baromfitelepeken, ezt mindenképpen jelenteniük kell a tulajdonosoknak a Szakállatorvosi Intézetnek vagy az állatorvosi felügyelőségnek vagy pedig az állatorvosnak, aki azon a terepen dolgozik, és mi utána itt laboratóriumi diagnosztikával meghatározzuk, hogy erről a betegségről van-e szó.”
szerda, 2016. november 16. 19:54
A járvány terjedésének megfékezése érdekében a fertőzött állományokat leölik, illetve a szakemberek a gazdaságok körüli három kilométer sugarú védőkörzetben és tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó gazdaságot felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek.
szerda, 2016. november 16. 19:55
Az illetékes szerbiai minisztérium keddi döntése értelmében veszélyeztetett területté nyilvánították a magyar–szerb határövezetben húzódó területet, tíz kilométer mélységben.
szerda, 2016. november 16. 19:55
Az állategészségügyi felügyelőség rendelete értelmében Szerbiába Magyarország irányából hétfő óta nem jöhet be semmilyen élő baromfiszállítmány. De megtiltották az élő sertés, a friss baromfihús és a friss tojás behozatalát is. Ezek jelenleg csak és kizárólag Horvátországból a Batrovci határátkelőn keresztül érkezhetnek Szerbiába.
szerda, 2016. november 16. 19:55
A baromfihús ára egyelőre stabil a szabadkai piacokon. Az árusok azt mondják, hogy a madárinfluenza terjedése és emiatt a baromfiállomány esetleges megtizedelése okán emelkedhet majd a bontott csirke ára. Haskó Erna, vállalkozó, Hajdújárás: „Az emberek félnek majd, és nem lesz lerakva kiscsirke, meg jön a hideg is, a téli hónapok, akkor mindig nehezebb a tenyészet, és akkor valószínű, hogy ez hatással lesz az árakra is valamennyire.”
szerda, 2016. november 16. 19:56
Drasztikus áremelkedéstől nem kell tartani az alacsony vásárlóerő miatt. Egyébként az elmúlt hónapokhoz képest most még csökkent is a csirkehús ára, korábban 300-320 dinárba került kilója, most 250-260 dinár között van. A friss tojásért 11-14 dinárt kérnek és nem várható áremelkedés, még a madárinfluenza miatt sem.
10 megjegyzés | 1 / 1 oldal