Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016-12-10 Tudóstalálkozó Szabadkán



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szombat, 2016. december 10. Nézettség: 261

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

szombat, 2016. december 10. 18:27
Egész napos tudóstalálkozót tartanak ma Szabadkán, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületében. A Tudomány és erő című konferencián több mint 50 kutató ad elő négy szekcióban. A Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács éves konferenciája három plenáris előadással kezdődött, majd a humán-, társadalom-, természet- és műszaki tudományok kutatási területein folytatódott.
A konferencián először Beretka Katinka egyetemi docens tartott előadást a vajdasági magyar kisebbség tudományos kutatóintézetének megalapításával kapcsolatos jogi dilemmákról. „Felöleli a szervezeti kérdéseket, alapítót. A kisebbségi tudományosság mint jogi fogalom felfogható-e, és ha igen, akkor annak milyen jelentéstartalma van. Szóval elsősorban jogi kérdésekkel dolgoztam.”
szombat, 2016. december 10. 18:27
Mester Gyula egyetemi tanár a délvidéki magyar kutatók tudományos teljesítményét értékelte. „Ma már a h-index szerint osztályozzák, rangsorolják a kutatókat. Örömömre szolgál az a megállapítás, hogy nekünk a Délvidéken nincs mit szégyellni. Nagyon nagyszámú neves kutató adatait mutattam be az előadáson. Például Süli Endre szabadkai származású fiatalember, az Oxfordi Egyetem matematika professzora.”
szombat, 2016. december 10. 18:28
A Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács minden évben megszervezi a tudóstalálkozót. Lendák Imre, a tanács elnöke: „Ez egy jó alkalom arra, hogy a tagság találkozzon, tartani tudjuk a kapcsolatot és be tudjuk mutatni, hogy éppen ki mivel foglalkozik, mik a kutatási területén belül a legfrissebb eredmények. Ez az elsődleges cél.”
szombat, 2016. december 10. 18:28
belül a legfrissebb eredmények. Ez az elsődleges cél.”
Fontos a fiatalokat is bevonni a kutatómunkába. Ennek érdekében a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon kilenc kutatói műhely működik. Lepeš Josip, megbízott dékán: „Jóformán minden tudományterület fel van ölelve, ahol a hallgatók heti, havi, napi rendszerességgel találkoznak és megfelelő kutatásokat végeznek. A kutatások eredménye lecsapódik a VMTDK-n, OTDK-n és a különböző diploma- és mesterdolgozatokban.”
Az egész napos konferencia végén a vajdasági magyar tudományosság és felsőoktatás kérdéseiről tartanak kerekasztal-beszélgetést a résztvevő
4 megjegyzés | 1 / 1 oldal