Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2017-01-06 Vízkereszt napja van



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: péntek, 2017. január 6. Nézettség: 294

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

péntek, 2017. január 6. 18:06
A Gergely-naptár szerint a mai Vízkereszt napja Krisztusnak a Jordán vizében való megkeresztelésének emlékére. Ez a karácsonyi ünnepkör záró napja, a farsangi időszaknak pedig a kezdete. Az ünnephez számos népszokás kötődik. Bánátban is ezen a napon szedik le a karácsonyfát, a templomból pedig szenteltvizet visznek haza.
péntek, 2017. január 6. 18:06
A muzslyai Mária Szent Neve plébániatemplomból ma sokan vittek haza megszentelt vizet. Szíveri Etel, Muzslya: “A nagymamám az minket mindig vezetett a templomba és mondta, hogy a szenteltvizet a házba nagyon jó tartani. Hogy a jó Isten mindig velünk legyen. Soha ne hagyjon el bennünket. És, ha valami bajba van az ember, a jószágokkal vagy valami betegség elfogja azt a jószágot is vagy például minket is – akkor egy kicsikét szoktunk inni belőle.”
péntek, 2017. január 6. 18:06
A hiedelem szerint a szenteltvíz egész éven keresztül minden bajtól megvédi az embereket. Aki iszik belőle, annak a jó Isten erőt, egészséget ad. Suporov Nikola, Muzslya: “Ezt használjuk betegség ellen. Otthon megszentelünk mindent vele – az egész házat. Ez egy ilyen tradíció. Minden évben eljövök és viszek haza. Meg a többi marad egész évre, szükség esetére.”
péntek, 2017. január 6. 18:07
A vízkereszt vagy a háromkirályok az egyik legősibb keresztény ünnep, amely Jézus Krisztus megjelenésének momentumait: a születését, megkeresztelkedését és első csodáját, a víz borrá változtatását kapcsolja egybe. Jelen Janez, szalézi szerzetes, Muzslya: “Mindig szenvedéssel is jár, amikor Jézushoz akarunk hűségesek lenni. Ez a népi hagyomány közt nagyon sok olyan hagyomány van, nagyon szép és tartsák csak meg az emberek, mert arra buzdít bennünket, hogy hűségesek legyünk az anyaszentegyházunkhoz, népünkhöz.”
péntek, 2017. január 6. 18:07
A vízkereszt napjához számos – tájegységenként változó – népszokás is fűződik. Süveg Hilda, Muzslya: “A karácsonyfa lebontása van a mai nap folyamán. Ott belesegít apraja-nagyja, kicsik nagyok, a család minden tagja. És a búzát is a mai napon adják ki a jószágnak, ami a Luca-napon volt elvetve. Akkor vannak még olyan hagyomány, mint a fánksütés. Fánkot sütnek a háziasszonyok és akkor összehívják a szomszédokat.”
péntek, 2017. január 6. 18:08
Egy – mára már kihalt – szokás volt a Három Királynak a járása a bánáti falvakban. Jézus születésének az örömét vitték el a házakba, erőt, egészséget kívánva a házbelieknek.
6 megjegyzés | 1 / 1 oldal