Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2017-01-22 - Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: vasárnap, 2017. január 22. Nézettség: 291

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

vasárnap, 2017. január 22. 19:15
A borászok december 27-én, Szent János napján, borszenteléssel zárják, január 22-én pedig a vincellérek védőszentjének, Vincének a napjával kezdik az esztendőt. Kóstolgatják a borokat, próbálják megjósolni azt, hogy milyen évre is számíthatnak.
vasárnap, 2017. január 22. 19:15
A szőlészek a mai napon metszett Vince-vesszők állapotából próbálják megjósolni a következő szüret gazdagságát. Dobó József, borász, Muzslya: „A levágott szőlővenyigéket vízbe tesszük és egy hét-tíz nap után már látszani kell, meleg helységben, hogy a venyigéken történt-e fagykár. Mivel tíz nap után már a szemek duzzadni kezdenek, és ha duzzadnak, azt jelenti, hogy nem volt fagykár a szőlőben.”
vasárnap, 2017. január 22. 19:16
Azt mondják, ha megcsordul Vince, tele lesz a pince. Nos, ma nem csöpögtek a jégcsapok Bánátban, a szőlőtermelőket éppen az erős fagyok aggasztják. Dobó József, borász, Muzslya: „A mínusz 10-12 fokot a szőlő szerintem kibírja jól, és más oldalt pedig az is egy pozitívum az ilyen alacsonyabb hőmérsékleteknél, hogy nagyon sok kártevőt, atkát, meg miegymás petét, ami a szőlővenyigéken le van rakodva, azt megöli ez a hideg. Ennek alapján reménykedünk abban, hogy kevesebb gondunk lesz a növényvédekezéssel tavaszra.”
vasárnap, 2017. január 22. 19:16
A közép-bánáti Muzslya egykor komoly bortermelő vidék volt. Húsz-harminc évvel ezelőtt azonban eltűntek a faluból a szőlőskertek. A Szent Márton Borkedvelők Egyesülete a borkultúra hagyományának felélesztését tűzte ki célul. Rontó László, az egyesület elnöke:
vasárnap, 2017. január 22. 19:16
dolog, tehát a szőlőnek akkor nagyja része kifagyott. Tehát, a tőkék nem, viszont a vesszők igen. Abban reménykedünk, hogy az elmúlt ősz eléggé hosszú volt, és a szőlő el tudta magát szépen altatni, beértek a vesszők, és reméljük, hogy tavaszra, majd amikor a rügyek kezdenek fakadni, hogy akkor mi is elégedettek leszünk.”
vasárnap, 2017. január 22. 19:16
A muzslyai borászok egyelőre főként vásárolják a szőlőt, de mindenkinek van a kertjében kisebb-nagyobb szőlőültetvény. Évről-évre növelik a tőkék számát.
6 megjegyzés | 1 / 1 oldal